Comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, pare sa fi ramas insensibil la mesajele Guvernului Roman care aratau pericolul pe care-l reprezinta Legea statutului maghiarilor pentru tarile vecine Ungariei. Verheugen a declarat la Luxembourg ca aceasta lege controversata pare sa fie conforma cu Acordul de asociere al Ungariei la UE. Comisarul european nu a raspuns insa la intrebarea daca legea este conforma si cu viitorul statut al Ungariei de membru al UE, cand intreaga legislatie referitoare la drepturile cetatenesti trebuie sa fie preluata si aplicata de Ungaria.
Gunther Verheugen a precizat, de asemenea, ca la Comisia Europeana se studiaza in continuare compatibilitatea dintre Legea statutului si Acordul de asociere a Ungariei la UE.
Adrian Nastase recunoaste ca legea nu e o prioritate pentru UE
Prezent la un colocviu organizat de Belgia pe tema viitorului Europei, premierul roman Adrian Nastase a recunoascut ca Legea statutului nu reprezinta o prioritate pentru UE, subliniind insa ca Romania trebuie sa isi prezinte pozitia fata de acest act normativ -in mod ferm, dar elegant, cu argumente-. Seful Executivului de la Bucuresti considera ca modalitatea de a prezenta pozitia Romaniei este foarte importanta , deoarece – nu trebuie sa cream senzatia ca suntem carcotasi si ca avem numai probleme de acest gen-, a mai declarat Nastase.
In discursul sau, premierul a declarat ca nu este nevoie de analize sofisticate, intrucat se poate vedea cu ochiul liber ca Legea statutului contravine normelor moderne referitoare la minoritati. In opinia demnitarului roman, acest act normativ poate crea un precedent periculos, pentru ca Rusia ar putea pretinde ca trebuie sa rezolve problema minoritatii ruse din tarile baltice, iar Serbia ar putea cere dreptul de a emite legislatie pentru minoritatea sarba din Balcani.
Nastase nu a omis sa-i reaminteasca presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, ca nu a primit inca un raspuns la scrisoarea pe care i-a trimis-o, privind efectele Legii statutului.
UDMR ramane in cursa
Presedintele UDMR, Marko Bela a declarat, pentru cotidianul maghiar -Nepszabadsag-, ca formatiunea pe care o conduce nu se va retrage din disputa iscata pe marginea Legii statutului, deoarece prevederile acestui act normativ adoptat de Budapesta se refera in mod direct la maghiarii de peste hotare. El a precizat insa ca UDMR nu poate inlocui consultarile care trebuie sa aiba loc intre guvernele Romaniei si Ungariei, dar ca incearca sa-i determine pe reprezentantii acestora sa se aseze la masa negocierilor. -Si eu am solicitat, in ultimele saptamani, consultari bilaterale, pentru ca, in cazul in care spiritele sunt lasate libere, iar acum se pare ca sunt, este foarte greu sa le stapanesti- a precizat liderul UDMR.
Cat priveste initiativa delegatiei romane la APCE, Marko Bela a apreciat ca aplicarea legii ar putea fi sprijinita in principiu, prin adoptarea unei pozitii europene pozitive, pozitie care nu este insa certa. -Europa este de multe ori nesigura chiar in aceste chestiuni etnice, minoritare, astfel ca ar fi bine ca problema sa nu fie abordata la un asemenea nivel, ci sa fie discutata intre noi-, a subliniat presedintele UDMR.
Emil Boc considera -singulara- declaratia lui Verheugen
In legatura cu declaratia comisarului european pentru extindere, Gunther Verheugen, deputatul PD Emil Boc a afirmat ca -este posibil ca domnul Verheugen sa fi apreciat continutul acestei legi la timpul prezent, fara a se referi la situatia in care Ungaria va deveni membru cu drepturi depline al UE. Una e sa ai un acord de asociere, alta e sa beneficiezi de statutul de membru plin al UE. Majoritatea covarsitoare a analistilor europeni a apreciat caracterul discriminatoriu al acestei legi in raport cu legislatia UE, care promoveaza o cetatenie europeana dincolo de bariere etnice-. Deputatul PD a fost de parere ca -pozitia lui Gunther Verheugen este singulara, mai ales dupa ce presedintele APCE, Russel Johnston, a criticat in termeni foarte duri aceasta lege, considerand ca are un caracter discriminatoriu atat fata de cetatenii romani, cat si fata de cei maghiari-.
Ilie Merce: Verheugen are simpatii fata de Ungaria
Deputatul PRM Ilie Merce nu este surprins de declaratia comisarului european pentru extindere, -avand in vedere si alte afirmatii pe care le-a facut la adresa Romaniei, stiind mai ales ca are simpatii pentru Ungaria. Cred ca tonul real a fost dat de catre Russel Johnston, presedintele APCE, care a spus ca Ungaria s-a pripit si ca aceasta lege nu rezolva in nici un caz problemele ungurilor din afara granitelor. Dar dincolo de toate aceste declaratii, cred ca toti liderii politici romani si europeni considera ca Legea legitimatiei de maghiar este rasista, antieuropeana si face parte dintr-un amplu program aplicabil pe termen mediu si lung al Ungariei, care doreste sa stabilizeze zona central-europeana-. Ilie Merce se declara -convins- ca Ungaria va primi -riposta cuvenita- din partea statelor vecine.
Puiu Hasotti spera ca Guvernul nu se va lasa -intimidat-
Deputatul liberal Puiu Hasotti s-a declarat -surprins- de afirmatiile lui Gunther Verheugen, avand in vedere -declaratiile tuturor celorlaltor oficiali europeni implicati, la randul lor, in procesul de constituire a unei largi Uniuni Europene-. Hasotti considera ca e necesara o discutie -foarte serioasa- cu comisarul european pentru extindere, prin care sa i se explice ca initiativa Parlamentului de la Budapesta nu este una europeana, -pentru ca porneste de la statul etnic si nu de la cel civic-. -Cu argumente foarte serioase, am convingerea ca dl Verheugen va intelege pozitia Romaniei. Sper ca Guvernul sa nu se lase influentat sau intimidat de aceasta declaratie facuta, probabil, in necunostinta de cauza-, a adaugat Puiu Hasotti.
Verestoy Attila considera ca declaratia comisarului european reflecta realitatea
Senatorul si vicepresedintele UDMR, Veresty Attila, considera ca afirmatia lui Verheugen este -adevarata si reflecta realitatea-. -Problema cu aceasta lege nu se pune in termeni de compatibilitate si incompatibilitate, ci in aplicabilitatea ei si dorim o consultare continua intre Guvernul roman si cel maghiar pe aceasta tema-, a continuat Verestoy. Totodata, senatorul UDMR a fost de parere ca -inflamarea acestei chestiuni este artificiala, i s-a atribuit o dimensiune pe care n-o are si trebuia stinsa-. El a apreciat ca si ziarul -Curentul- a contribuit la -inflamarea- discutiilor despre Legea statutului maghiarilor din afara granitelor. -Cei care au scris despre aceasta lege nici macar n-au citit-o-, a concluzionat Verestoy.