Home Politic Vezi numele parlamentarilor din județul tău. Simulare a repartizării mandatelor pe județe,...

Vezi numele parlamentarilor din județul tău. Simulare a repartizării mandatelor pe județe, partide și persoane

DISTRIBUIŢI

Agenția de Rating Politic a realizat cu resursele proprii o simulare a alocării mandatelor de deputați și senatori ale noului Parlament utilizând algoritmul prezentat în Legea electorală. În prima fotografie din stânga paginii aveți alocarea pe județe și partide la Camera deputaților iar în a doua fotografie la SENAT. După ce identificați județul și partidul care vă interesează AICI găsiți numele și prenumele candidaților care au câștigat mandatele (selectați județul și apoi partidul).

„Datele utilizate au fost cele publicate de Biroul Electoral Central în sistemul SIMPV până la data de 13
decembrie 2016, ora 00:00. adică 99,9% din nivelul secțiilor de votare, ceea ce poate introduce, față de rezultatele finale, o marjă de eroare ce poate schimba destinația alocării unor mandate. De asemenea, pot exista decizii ce țin de aplicarea și interpretarea legii la nivelul B.E.C. ce pot fi ulterioare realizării analizei noastre și care, de asemenea, pot schimba date ale analizei.
ÎNDEMNĂM cititorii să utilizeze cu precauție informațiile din analiză, ele NEFIIND REZULTATELE
OFICIALE. Este o analiză care pretinde că se apropie foarte mult de ceea ce va însemna rezultatul alocării finale,
dar nu mai mult.

DESPRE REZULTATE ȘI EFECTE NEAȘTEPTATE
Sistemul electoral actual, prevăzut de lege, este unul care “forțează” o proporționalitate a rezultatelor la nivel național. Este în fapt același sistem electoral aplicat pentru alegerea Parlamentului între 1990 – 2007.
Sistemul conține o redistribuire națională care impune ca între rezultatul la vot și numărul de mandate din Parlament să existe o corelație “cât mai” proporțională la final.
Din acest motiv, există situații în care, anumitor partide, în anumite județe, pentru a COMPENSA proporționalitatea națională – li se alocă un număr aparant mai mare de voturi. Este un algoritm strict matematic, care NU permite intervenția factorului uman.
Din aceste motiv, în anumite județe (mai ales la Camera Deputaților unde sunt mai multe mandate de alocat) se crează aparența unui “spor/adaos” de mandate pentru unele partide.
Exemplu actual: în județul ALBA, unde PSD și PNL au un număr asemănător de voturi, algoritmul face ca PNL, pe rezultatele actuale, să obțină 4 mandate de deputat și PSD doar un mandat, iar celelalte partide niciunul.
În această simulare, astfel de situații de “adaos” se întâlnesc:
– La Camera Deputaților: în Alba, Vrancea, Gorj, Botoșani, Suceava, Brăila, Neamț.
– La Senat: în Bihor, Galați.
Cazuri similare s-au regăsit și în exercițiile electorale anterioare când această lege a fost aplicată.
Există, de asemenea, și situații atipice, de genul unui mandat câștigat cu doar 245 de voturi de UDMR la Tulcea sau de alte partide cu scoruri mai mici, în zone unde nu aveau neapărat un bazin important, dar unde algoritmul electoral le-a “rezervat” poziții la redistribuire pentru a-și putea utiliza capitalul electoral național obținut la vot.”, scrie în raportul Agenției de Rating Politic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.