-Viorel Pupeza, absolvent al Academiei <Stefan Gheorghiu>, activist PCR, fost sef de cabinet al Polianei Cristescu, presedinta Consiliului National al Organizatiei de Pionieri. A trecut de la PSM la PSD-, sunt cuvintele care iti vin in minte cand auzi numele candidatului PSD, lucru demonstrat si de catre membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat. Tovaras la catarama cu presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, alaturi de care ii servea probabil cafeaua Polianei, fostul prefect al judetului Bistrita Nasaud s-a remarcat pana acum numai prin activitatea sa de utecist pusa in slujba fostilor nomenclaturisti de frunte, precum si printr-o serie de atitudini si actiuni dubioase in calitate de baron de judet. Despre Pupeza, apropiatii din partid sustin ca nimeni si nimic nu-l mai pot schimba. La nivelul judetului, prefectul este vazut precum un despot de catre oamenii de afaceri neinregimentati care il acuza ca le permite afaceristilor partidului sa se infrupte din diverse lucrari si servicii platite de la bugetul de stat. Nimeni nu vorbeste si nu face nimic inainte sa raporteze catre Feuda.
De asemenea, s-a remarcat prin grija sa de a-si improprietari fiica plecata din tara. In timpul mandatului sau ca prefect, Consiliul Local Bistrita ii concesioneaza fiicei sale, Mirela Lorincz, cu rezidenta in Irlanda, un teren de 300 mp, destinat constructiei de locuinte pentru tineri. Potrivit presei locale si regionale, Consiliul Local Bistrita, dominat in fosta legislatura de catre PSD, a aprobat in luna iulie, in urma sforilor trase de viceprimarul Ioan Georgiu, concesionarea directa a unui teren in suprafata de 307 mp, situat pe str. Alexandru Odobescu, lui Lorincz Adrian si Mirela, pentru construirea unei case individuale cu caracter urban. Cererea de concesiune a ajuns la primarie in luna martie, trimisa, se pare, de cei doi tocmai din Irlanda, tara in care se afla si in prezent. In baza proiectului, cei doi pot sa-si construiasca o casa in zona de rezervatie istorica si de arhitectura a municipiului Bistrita in regim de inaltime D+P+E+M, adica cu etaj si mansarda, conform Planului urbanistic zonal, aprobat prin sedinta a Consiliului Local din 1998. Pentru beneficiul de a avea vila in plin centrul Bistritei, sotii Lorincz, care nu sunt altcineva decat fata prefectului Viorel Pupeza si sotul acesteia, au de platit anual o redeventa in valoare de 8,5 milioane de lei pana la data de 31 martie a fiecarui an. Concesiunea s-a facut pentru nu mai putin de 49 de ani. Ca fata prefectului Pupeza s-a ales cu teren de casa in plin centrul orasului nu ar fi chiar atat de grav, daca nu s-ar fi incalcat cu buna stiinta dreptul de redeventa a unor cetateni cu drepturi la fel de egale cu cele ale fiicei lui Pupeza. Este vorba despre familia Sorin Dombre si familia Mate Ioan, care au proprietati in vecinatate si ar fi vrut sa le poata utiliza nestingheriti de alti vecini. In plus, in apropiere se afla si Leaganul de copii, ceea ce face ca aglomeratia urbana sa fie extrem de mare in zona. Pentru terenul solicitat de familia Lorincz au fost depuse doua cereri in conformitate cu prevederile art. 15 din Legea 453/2001 potrivit careia se pot concesiona direct terenuri cu suprafata de 300 mp, in intravilan.
Indemn utecist
Daca nu se ia de liderii opozitiei locale pe care ii ameninta cu represiuni, Viorel Pupeza, comunistul de moda noua, la fel ca tatucul Ion Iliescu, ii invita pe elevi sa voteze PSD. Potrivit unor articole aparute in presa locala si regionala, in timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, prefectul i-a sfatuit pe directorii de scoli, adunati la sedinta de bilant a Inspectoratului Scolar Judetean, sa le transmita tinerilor ca social-democratia va duce la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
La bilantul pe semestrul intai al activitatii Inspectoratului Scolar Bistrita-Nasaud, la care au participat peste 300 de directori, directori adjuncti si directori educativi, majoritatea membri ai PSD, prefectul Viorel Pupeza, presedintele filialei judetene PSD, s-a declarat nemultumit de felul in care se desfasoara activitatea educativa in scoli si de lipsa de respect a elevilor fata de munca. -O vreme s-a omis utilizarea expresiei <Munca e bratara de aur>. In prezent, preferam sa folosim termenul <business>, dar, pentru a face business, trebuie sa muncesti-, a spus mai intai Viorel Pupeza. Apoi a intrat direct in subiectul care-l interesa cel mai tare: -Trebuie sa le inoculati elevilor ideea ca o politica sociala poate sa duca in viitor la modernizarea societatii si la integrarea noastra in Uniunea Europeana-, declara atunci Viorel Pupeza. In opinia lui de fost utecist, -tineretul trebuie sa inteleaga ca social-democratia duce spre integrarea in structurile UE-. Prefectul le-a cerut directorilor, la acea data, sa fie atenti cu educatia civica a elevilor, in special a celor care au drept de vot in 2004.
-Cornulet cu lapte- PSD
In dubla sa calitate de sef de filiala si judet, Pupeza a fost implicat si in actiuni cu specificul -bani pentru partid-. Potrivit cotidianului regional -Buna ziua, Ardeal-, el a facut cartile in cazul licitatiei -cornul si laptele-, desfasurata la Bistrita, care a fost castigata de -pusculitele electorale- ale PSD. Castigator detasat a fost conglomeratul compus din: sponsorul principal al PSD Bistrita-Nasaud, Constantin Uta, care prin SC Cip Partener puncteaza constant licitatii cu bani publici, seful tinerilor pesedisti bistriteni, Marius Bor, si contabilul Doru Ciocan, de la falimentara Proditerm. Se pare ca acest lucru a fost posibil numai datorita regulilor aplicate de prefectul Viorel Pupeza.
In prima faza, licitatia a fost anulata la nivel national pe considerentul ca guvernul nu a emis in timp ordonanta de urgenta ce privea cadrul legal de desfasurare. Data stabilita ulterior a fost 20 august. Intre timp, in urma selectiilor de oferte, la Bistrita s-au filtrat firmele care, in viziunea Consiliului judetean, ar fi putut produce si livra -cornul si laptele- pentru prescolari (masura inedita a guvernului) si scolarilor din clasele I-IV. Teritoriul judetului a fost impartit in cinci zone de distributie pentru cornuri si sase zone pentru lapte.