Din cele 30.000 de hectare cultivate cu soiuri hibride care trebuie inlocuite pana la 1 ianuarie 2015, au fost defrisate si replantate abia 1.000 de hectare. Cum Uniunea Europeana nu va aloca fonduri pentru aceasta actiune, viticultorii romani asteapta implicarea Ministerului Agriculturii.
Presedintele Oficiului National al Viei si Vinului, profesorul Ioan Namolosanu, a precizat ieri ca legislatia romaneasca in domeniul viticulturii este armonizata in proportie de 61% cu cea europeana. In ce priveste normele metodologice de aplicare, 59% sunt armonizate, 32% – partial armonizate si 9% – nearmonizate.
-La aceasta data, Romania mai are foarte mult de lucru in domeniul implementarii legislatiei, in realizarea registrului plantatiilor, in rezolvarea problemei primelor de defrisare etc. Agentia de Plati si Interventii a inceput sa functioneze, dar mai mult in partea de interventii. Se pare ca situatia e destul de buna… Asa credem si noi, si cei care nu ne-au onorat cu prezenta-, a precizat Namolosanu, facand referire la secretarul de stat Nicolae Lazin, care a intarziat cateva ore la seminarul -Integrarea in Uniunea Europeana – impactul asupra sectorului vitivinicol romanesc-.
Seful misiunii de evaluare pentru sectorul vin, Rudy van der Stappen, a precizat ca prin rezultatele negocierii cu UE, Romania si-a asumat angajamentul de a pune la punct registrul viticol pana la momentul integrarii, acesta urmand sa fie si operational. Inventarierea suprafetelor trebuie finalizata, de asemenea, pana la 1 ianuarie 2007. In ceea ce priveste defrisarea soiurilor hibride interzise de pe o suprafata de 30.000 de hectare, aceasta trebuie realizata pana la 31 decembrie 2014. Pana la aceeasi data, aceasta suprafata trebuie replantata cu soiuri nobile – Vitis Vinifera, urmand ca drepturile de replantare sa poata fi folosite tot pana la expirarea acestei perioade de tranzitie.
-Nu va exista nici un fel de sprijin comunitar pentru restructurarea si reconversia acestor suprafete. Statul roman poate, in schimb, sa acorde un ajutor care sa acopere pana la 75% din totalul costurilor-, a explicat Rudy van der Stappen.
Costurile pe care le implica replantarea unui hectar de vita-de-vie se ridica la 10.000 de euro in primii trei ani ai noii plantatii. Pana acum au fost inlocuite doar 1.000 de hectare de soiuri hibride.
Secretarul de stat Nicolae Lazin, ajuns pe ultima suta de metri a primei sesiuni a seminarului, a promis ca -viticultura va deveni o prioritate a Ministerului Agriculturii-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane