Home Politic Votul uninominal – pe linie de plutire

Votul uninominal – pe linie de plutire

DISTRIBUIŢI

Doar o aparență? Partidele politice au anunțat că au ajuns la un consens asupra variantei de vot uninominal pe care o vor susține în Parlament. Declarațiile PNL, PSD, UDMR și PC în acest sens au venit după o rundă de negocieri cu reprezentanții Asociației Pro Democrația, inițiatori ai proiectului legislativ asumat de Guvern privind sistemul electoral, dar declarat neconstituțional la puțin timp după aceea. Atât că nu este pentru prima oară când reprezentanții partidelor parlamentare semnează un acord de principiu, pentru ca apoi să se răzgândească, taman în momentul votului.
"Nu există, în momentul de față, niciun impediment ca această lege să fie votată la începutul lunii martie. Partidele politice vor dovedi voință politică în măsura în care vor reacționa rapid în comisia parlamentară", a declarat, optimist, reprezentantul Pro Democrația, Cristian Pârvulescu. Într-adevăr, în Comisia de cod electoral de a doua zi, parlamentarii au votat senin schimbările la proiectul uninominalului, convenite prin "consens". Reprezentanții PD-L au lipsit de la negocieri, aceștia susținându-și un proiect propriu privind sistemul uninominal, dezbătut la referendumul din noiembrie anul trecut.

Ce fel de uninominal?

S-a renunțat la proiectul asumat de Guvern și s-a revenit la legea pe care partidele politice au introdus-o în Senat, în iunie anul trecut, și care a trecut prin asumare tacită. Votul se va da numai în colegii uninominale, chiar UDMR renunțând la ideea de liste care, în teorie, i-ar fi avantajat pe reprezentanții minorităților naționale. "Sunt încă în suspensie două amănunte tehnice, respectiv pragul electoral alternativ și succesiunea în algoritmul repartizării mandatelor", a precizat ministrul liberal pentru relația cu Parlamentul, Mihai Voicu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.