Home Politic Votul uninominal – prilej pentru parlamentari de a dovedi ipocrizie

Votul uninominal – prilej pentru parlamentari de a dovedi ipocrizie

DISTRIBUIŢI

In lipsa unei activitati legislative efective, alesii neamului s-au reapucat sa faca ceea ce stiau ei cel mai bine: exercitii de imagine. De aceasta data, -eforturile- parlamentarilor s-au concentrat asupra temei privind reforma clasei politice prin introducerea votului uninominal. Practic, discutia pe acest subiect a fost reluata dupa ce, in legislatura trecuta, proiectul referitor la introducerea votului uninominal a fost sortit esecului, oficial pentru ca partidele nu au reusit sa-si armonizeze propunerile formulate, neoficial deoarece nimeni nu era favorizat de o asemenea masura. Acum, cand momentul alegerilor a trecut, parlamentarii fac dovada de ipocrizie, trambitand pe marginea beneficiilor votului uninominal.

Momentul revizuirii Constitutiei, consumat anul trecut, parea a fi cel mai potrivit pentru luarea unor masuri reale in sensul reformei clasei politice. S-a discutat atunci despre votul uninominal, fiecare partid trimitandu-si reprezentantii la negocieri pentru a gasi cea mai buna solutie in vederea aplicarii acestei masuri. Desi cu totii faceau declaratii in favoarea introducerii votului uninominal, nimeni nu dorea, de fapt, sa se supuna unei asemenea formule. Riscul de a nu fi alesi era mult prea mare. Oficial, politicienii au explicat esecul proiectului prin nearmonizarea propunerilor pe care le formulasera. PSD sustinea varianta votului uninominal doar la Senat, in timp ce Alianta PNL-PD mergea pe sistemul mixt, astfel incat masura sa se aplice pentru ambele Camere ale parlamentului. Prin urmare, ambele forte politice au facut dovada la unison de ipocrizie, reforma pe care o invocau in cadrul discursurilor nefiind decat un simplu subiect demagogic.

Viziunea pesedista

Cum -pericolul- alegerilor a trecut, parlamentarii au scos din nou capul si au reluat tema. Pesedistii, aflati acum in opozitie, s-au apucat sa redacteze chiar un proiect de lege pentru introducerea votului uninominal. Astfel, ei propun ca judetele sa fie impartite in circumscriptii electorale in functie de numarul de locuitori, iar pentru fiecare dintre circumscriptii partidele sa propuna cate un singur candidat. Cel care castiga majoritatea, in urma unui singur tur de scrutin sau dupa doua tururi de scrutin, va reprezenta circumscriptia in parlament. Liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputatilor, Miron Mitrea, a aratat, ieri, ca proiectul, care a fost depus deja la Biroul Permanent, aduce multe beneficii in sensul insanatosirii clasei politice. -Ar disparea anumite tentatii: nu ar mai fi posibile migratiile politice, s-ar elimina tentativele de frauda. In plus, alegatorul va vota numai acolo unde locuieste-, a precizat Miron Mitrea. La randul sau, deputatul PSD Ioan Bivolaru, unul dintre initiatorii proiectului, a mentionat ca -se lasa o mai mare larghete organizatiilor din teritoriu pentru a-si desemna candidatii-. -De asemenea, sistemul pe care l-am propus nu introduce costuri suplimentare-, a adaugat Bivolaru.

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Miron Mitrea, a admis, ieri, ca exista unii colegi de partid care nu sunt de acord cu introducerea votului uninominal. -Exista parlamentari care nu sunt fericiti daca se va merge pe acesta formula. Ei nu sunt siguri daca vor mai fi alesi-, a explicat Mitrea.

PNL: -Un demers neserios-

Liberalii au criticat tot ieri demersul pesedistilor pe care l-au numit -neserios-. Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca PSD putea sa introduca votul uninominal in cei patru ani cat s-a aflat la guvernare. El a invocat doua ocazii, si anume momentul revizuirii Constitutiei si cel al depunerii de catre PNL la Senat a unui Cod electoral, PSD respingandu-le pe amandoua, dand astfel dovada de ipocrizie.

Miron Mitrea nu a reusit foarte bine sa dea o replica in ceea ce priveste acuzatiile venite din partea actualei puteri, liderul PSD rezumandu-se in a invoca -sistemul politic foarte complicat- care exista in prezent.

Pesedistii si aliatii nu sunt singurii care fac aceste exercitii de imagine. Au incercat si umanistii, care la inceputul acestei legislaturi au propus modificarea legii in sensul introducerii votului uninominal la Camera Deputatilor si Senat, dar a organizarii unui referendum pe aceasta tema.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.