Home Politic „Vreau o țară în care statul e la dispoziția cetățenilor, și nu...

„Vreau o țară în care statul e la dispoziția cetățenilor, și nu invers”

DISTRIBUIŢI

Traian Băsescu, în exclusivitate pentru „Curentul“

– Domnule președinte, nu aveți impresia că lumea nu știe de referendum? Nu sunt alegerile prezidențiale prea mari ca să se mai vadă referendumul?
– Referendumul nu e o noutate pentru alegători. Au mai votat la referendumuri – ultima oară, cånd alegătorii au spus „nu“ listelor de partid și au schimbat sistemul de vot pentru Parlament. Însă e adevărat că întrebările de la referendumul din 22 noiembrie n-au fost îndeajuns explicate. Avem atåtea televiziuni și radiouri, dar nu s-a găsit loc pentru a explica două lucruri importante: dacă e mai bun un parlament cu 2 Camere sau cu o Cameră și dacă avem nevoie de 471 de parlamentari sau de 300? Lumea avea dreptul să asculte argumente și să le cåntărească. Oamenii au bun-simț și cred că asta îi face să înțeleagă importanța referendumului. Ei sunt adevărata majoritate! Ei și numai ei trebuie să decidă dacă Parlamentul e prea greoi și dacă îl vor mai harnic și mai eficient. Oamenii știu să își urmărească interesul, chiar dacă alții vor să îi țină departe de cabina de vot.
–  Dar alegerile prezidențiale? Dumneavoastră veți încheia un mandat de 5 ani. De ce v-ar da românii 5 ani în plus? Cu ce vă puteți grozăvi în primii 5 ani?
–  Cu tot ce nu le place mogulilor și oligarhilor. Și cu tot ce face bine adevăratei majorități, românilor. În 2007, în primul meu mandat, România a devenit stat membru UE. Oligarhii au fost de părere că trebuie să intrăm mai tårziu. Nu le conveneau standardele europene, pentru că e mai greu să furi banii statului. Tot în primul meu mandat, justiția a încetat să se mai teamă de comenzile pe firul scurt. 20 de foști și actuali demnitari de stat au fost trimiși în judecată. Cum a reacționat aripa politică a oligarhilor? Au blocat dosarele în Parlament! Și mai e ceva. Acum 5 ani, cånd am fost ales președinte, salariul mediu era 810 lei. Acum e 1845. Pensia medie era 231 de lei. Acum e 715. Cam cåt plătea dl Geoană chirie subvenționată, pentru 250 de metri pătrați, într-o casă în care nu mai avea dreptul să stea.
– Poate că oamenii au mai mulți bani, dar locurile de muncă sunt mai puține. Criza economică i-a lovit pe toți. Ce ați făcut și ce mai puteți face pentru a-i ajuta?
– În primul rånd, împreună cu primul-ministru Emil Boc și cu Banca Națională, am reușit să asigurăm că salariile și pensiile se plătesc. Am reușit să-i ferim pe români de situațiile dureroase care au apărut în alte țări est-europene: cota unică de impozitare n-a fost modificată, iar TVA-ul n-a fost nici el mărit. Nu e destul, dar redresarea se apropie. Primele semne ale revenirii economiei se văd deja. Avem creșteri de producție, în comparație cu lunile anterioare. Anul viitor, foarte probabil, în trimestrul doi, economia își va relua creșterea.
– Și criza politică? Ce-o  să faceți pentru a pune capăt acestei perioade lungi de certuri, nervi, alegeri, guverne care vin și pleacă?
– A fost prea mult, într-adevăr. Putem reintra într-o perioadă stabilă și calmă, dacă vom reuși să formăm un guvern de cursă lungă, cu sprijin solid în Parlament. Cred că ne aflăm la un capăt de drum. După alegerile prezidențiale și după ce românii se vor exprima prin referendum, lumea politică va trebui să țină cont de noua realitate. Un președinte puternic poate încuraja un sistem politic stabil. E obiectivul cu care voi începe al doilea mandat.
– De asta ar trebui să iasă lumea la vot? Mulți nu mai cred și consideră că pot sta acasă, pentru că, oricum, nu se va schimba nimic?
– Un lucru e cert: România s-a schimbat. Cred că tot ce am început în primul mandat poate fi dus la bun sfårșit, în al doilea mandat. Gåndiți-vă numai cåt s-a schimbat România din 2004 încoace. Ca să parafrazez o vorbă vestită: și totuși se schimbă!
– Ce înseamnă asta? Ne puteți spune cum credeți că va arăta România peste 5 ani, în 2014?
– N-aș vrea să par candidat astrolog, dar ceva tot vă pot spune. O să fie tot România. Plus euro. Dacă în acești ani și economia și clasa politică își fac treaba, putem adopta moneda euro. Dar eu cred că românii vor fi, în 2014, mai respectați în propria țară. Cred că putem face din România o țară care produce lucruri cerute în toată lumea. O țară în care statul e la dispoziția cetățenilor, și nu invers. O țară care își regăsește patriotismul. De asta am decis să candidez și de asta le cer românilor un nou mandat. Vă mulțumesc și să relatați bine!
– Mulțumim! Și dvs. să câștigați bine!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.