Partidul-stat PSD continuă să stea la cutie când vine de vorba de luarea de atitudine privind situația din Ucraina. Dacă Titus Corlățean tace mâlc la MAE, nici Valeriu Zgonea nu zice mai nimic. E adevărat că și el și Hrebenciuc au rămas probabil „Cu Rusia în suflet”, numele expoziției de artă pe care au vernisat-o în vara trecută la Palatul Parlamentului.
După ce jurnaliștii de la Le Monde au scris marți despre pasivitatea României în ceea ce privește o reacție față de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, miercuri a venit rândul celor de la RFI să-l ia la întrebari pe al treilea om din stat de ce România nu a formulat încă o poziție unitară împotriva ingerinței militare a Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Zgonea s-a bâlbâit din nou și nu a putut formula o explicație concisă.
„Am avut o discuţie şi în zilele trecute cu preşedintele Parlamentului turc şi primul-ministru al Republicii Turce pe aceeaşi temă şi aş vrea să vă reamintesc poziţia fermă a României privind necesitatea respectării integrităţii teritoriale a Ucrainei în graniţele care sunt recunoscute internaţional. România condamnă şi eu, personal şi Parlamentul a condamnat ferm actele de agresiune la adresa acestui stat vecin şi prieten. Acestea nu pot fi acceptabile în acest secol XXI din punct de vedere al Dreptului internaţional, al apartenenţei la o mare familie europeană şi dacă vreţi, ca un actor global important pe care în acest moment îl vedem alături de noi, Ucraina”.
Promisiuni de noi „șezători politice” sterile
Președintele Camerei Deputaților a făcut și o promisiune, cum că săptămâna viitoare la avea o șezătoare la Parlamentul pe acestă temă. „Eu am să mă consult pe 5 mai, când o să ne vedem la Parlament, 5, 6 şi 7 mai sunt zile de lucru în plenul Camerei Deputaţilor, o să mă consult cu liderii politici, pentru că noi am avut o declaraţie a preşedinţilor de comisii de politică externă la momentul respectiv şi eu cred că astăzi putem să luăm o decizie cu privire la o declaraţie mult mai fermă, pentru că lucrurile acolo au evoluat, nu în zona în care noi ne dorim, se creează o instabilitate în flancul nostru estic, suntem preocupaţi ca membru euro-atlantic şi membru european, suntem preocupaţi faţă de siguranţa şi securitatea românilor în România, suntem preocupaţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că poate afecta aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.
Nu în ultimul rând, obligaţia noastră este să asigurăm securitatea Uniunii Europene în acest flanc. Şi atunci când ai un focar de acest gen la graniţa estică, trebuie să iei împreună cu partenerii tăi euro-atlantici toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea în zonă”. Pentru a scăpa de insistențele jurnalistului de la RFI, Zgonea a promis o soluție în urma unei dezbateri. „Voi propune o dezbatere pe această temă, care mi se pare extrem de importantă în acest moment, cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina, care afectează parcursul european al Ucrainei, dar afectează şi parcursul european al Republicii Moldova şi bineînţeles că într-un moment în care noi trebuie să ne gândim la crearea locurilor de muncă, la asigurarea prosperităţii românilor, trebuie să ne gândim şi la spaţiul securitar pe care trebuie să-l asigurăm cetăţenilor români şi cetăţenilor europeni”, a concluzionat Zgonea.