Home Religie PF Daniel: Pelerinajul este o călătorie cu scop sfânt, nu o simplă...

PF Daniel: Pelerinajul este o călătorie cu scop sfânt, nu o simplă aerisire de promenadă

DISTRIBUIŢI

PF Daniel a atras atenția miilor de oameni prezenți la pelerinajul de Florii că această călătorie religioasă este o dovadă a credinței și nu trebuie privită ca o plimbare, turism de curiozitate, exercițiu de mișcare fizică pentru o circulație mai bună a sângelui sau o simplă aerisire de promenadă.
Mii de oameni au participat, sâmbătă, la pelerinajul închinat Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, zi care prevestește învierea lui Hristos, oarecum, un Paște anticipat, o arvună a biruinței asupra morții, asupra păcatului, asupra răutății oamenilor, o biruință a iubirii lui Hristos.
Pelerinajul de Florii a fost reluat în București în 2008, după o pauză de șase decenii, întrerupere dictată de regimul comunist. Acest tip de călătorie religioasă de la o biserică la alta cu ocazia unei sărbători speciale a fost reactualizat mai întâi în Moldova, la Iași, și în alte orașe ale Moldovei. De trei ani însă în toate protopopiatele din Arhiepiscopia Bucureștilor, oamenii se bucură de acest pelerinaj și de binecuvântările lui.
Preoți și oameni cu icoane în mâini au umplut la refuz curtea Mănăstirii „Radu Vodă“. Clopote și toaca anunță plecarea în procesiune. O coloană formată din cei 600 de preoți ai celor trei Protoierii din București și ai celor două din județul Ilfov, conduși de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost urmată de alta formată din seminariști, măicuțe și mireni, unul lângă altul, intonând cântări religioase sau mergând în tăcere. „Duminică este sărbătoare și nu una oricare. Este aproape la fel de mare ca Paștele“, spun pelerinii.
Deși mai devreme calendaristic decât în alți ani, pelerinajul dedicat Floriilor se derulează în același decor verde-crud al crengilor de salcâm și multitudinea culorilor florilor care umplu brațele pelerinilor. Procesiunea se îndreaptă spre Catedrala Patriarhală, trecând pe la Biserica-Paraclis patriarhal „Sfântul Spiridon Nou“ și pe la Biserica „Sfânta Ecaterina“, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Pelerinii au ajuns la Catedrala Patriarhală sâmbătă, în jurul orelor 17.30, fiind întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au aflat Preasfințitul Mihail, Episcopul Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, și slujitorii Catedralei Patriarhale.
Patriarhul României le-a vorbit miilor de credincioși veniți pe Dealul Mitropoliei, din fața Reședinței Patriarhale, despre importanța și sensul pelerinajului creștin: „Pelerinajul este o călătorie sfântă cu scop sfânt. Nu este o călătorie de plimbare, nu este un turism de curiozitate, nu este un exercițiu de mișcare fizică pentru o circulație mai bună a sângelui și nici o simplă aerisire de promenadă. Pelerinajul de Florii este o călătorie cu scop de căutare a sfințeniei. Pelerinajul are totdeauna ca scop căutarea sfințeniei din locurile sfinte, biblice“.
De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat faptul că pelerinajul este o mărturisire a credinței: „Iată pelerinajul nostru de Florii este o mărturisire în comun a credinței nu doar în interiorul bisericii, în interiorul zidurilor, ci și în lume, în societate. Noi nu ascundem credința sub obroc pentru că ea este lumina vieții, noi nu o impunem nimănui, dar o propunem în mod solemn și luminos ca bucurie din bucuria lui Hristos cel înviat din morți. Pe lângă faptul că este un memorial al intrării Domnului în Ierusalim, pelerinajul, ca anticipare a zilei de Duminică, este și o pregătire a zilei de Paști. Paști sau Paște, în limba ebraică, înseamnă trecere. Trecem de la postul de 40 de zile prin Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos și ne îndreptăm spre Înviere. Dar trecem și prin cetatea aceasta în care locuim acum, pentru că nu suntem într-o cetate stătătoare, ci pelerini călători în marea trecere spre patria cerească, statornică și definitivă, spre împărăția cerurilor“.
Totodată, pelerinajul de Florii îi pregătește pe credincioși pentru a înainta spre Sfintele Paști, este un îndemn la meditație la trecerea noastră prin viață și prin lume.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.