Home Reportaj Bacaul saluta Iasiul din mers

Bacaul saluta Iasiul din mers

DISTRIBUIŢI

– Oricate ambitii ar nutri iesenii, cifrele sunt mai elocvente decat gargara politica: in ultimii ani, judetul Bacau a tasnit inaintea Iasiului

– Bacauanii isi aroga deja titulatura de -capitala economica- a Moldovei pentru orasul lor

– Va fi Iasiul doar -capitala culturala-?

– Ce arata statisticile, ce spun politicienii, cum gandesc oamenii de afaceri?

– O ampla si interesanta analiza

Cu petrol, lemn, asezare geografica avantajoasa si parlamentari care au facut un lobby eficient, judetul Bacau a luat-o de cativa ani binisor inaintea judetului Iasi. Treptat, sediile unor institutii foarte importante pentru economia regionala au luat drumul orasului pe care din ce in ce mai multi inclina sa-l numeasca -capitala economica- a Moldovei. Ar fi suficient sa amintim numai exemplul SIF Moldova. De cealalta parte, Iasiul nu poate fi detronat din pozitia de cel mai puternic centru universitar din Moldova. Insa, din punct de vedere economic, a pierdut destul de multe puncte in competitia cu judetul Bacau.

In 2001, la Bacau s-a realizat o productie industriala de 1,4 ori mai mare decat in judetul Iasi, o contributie importanta la realizarea acesteia avand-o petrolul. Spre exemplu, numai municipiul Onesti, cu ale sale -Rafo- si -Chimcomplex- Borzesti, a realizat anul trecut jumatate din productia industriala a orasului Iasi. Bacauanii stau mai bine si la capitolul investitii, si la cel al productivitatii muncii. Ambele inregistreaza valori duble fata de cele din Iasi. Daca, la Bacau, investitiile au fost realizate in special din surse proprii, la Iasi au primat cele din fonduri bugetare. Este la fel de adevarat ca, in cazul in care nu am lua in calcul petrolul, Iasiul ar trece in fata. De altfel, daca am compara numai municipiile resedinta de judet, orasul Iasi are o productie industriala cu 50% mai mare fata de orasul Bacau.

Daca oamenii de afaceri ieseni recunosc suprematia economica a judetului concurent, sperand ca aceasta sa fie doar de moment, nu acelasi lucru se intampla cu oamenii nostri politici. Prefectul Corneliu Rusu Banu nu admite ca Bacaul ar fi devenit capitala economica a Moldovei, in timp ce capii Bacaului nu-si ascund mandria de a fi devenit cei mai bogati din Moldova. Acestia nu ascund nici faptul ca politicienii lor au un rol important in atragerea de bani la Bacau. Un puternic grup din PSD lucreaza pentru economia judetului vecin. Viorel Hrebenciuc, fratii Sechelariu sau Corneliu Iacobov au un cuvant cu greutate ain partidul de la guvernare.

Productie industriala net superioara

Valoarea productiei industriale realizata in judetul Bacau anul trecut a fost de peste 1,48 ori mai mare decat cea realizata in judetul Iasi. Bacauanii au realizat in 2001 o productie de peste 818 milioane de dolari, adica 1.084 de dolari pe fiecare locuitor, in timp ce judetul Iasi nu se poate -lauda- decat cu ceva peste 550 milioane de dolari, adica in jur de 654 de dolari pe locuitor. -Demarajul- luat de industria Bacaului este substantial mai mare fata de cea ieseana, tinand cont de faptul ca, in 2001, productia industriala realizata de ei a fost cu 12,7% mai mare decat in 2000, in timp ce, la Iasi, cresterea inregistrata a fost de numai 3,4% comparativ cu anul anul anterior.

O treime din productia judetului Bacau se face la Onesti

Interesanta este insa contributia fiecarei localitati la productia industriala a judetului Bacau. Din acest punct de vedere, municipiul resedinta de judet ocupa primul loc, cu 34% (peste 278 milioane de dolari), urmat indeaproape de municipiul Onesti, cu o pondere de 30,5% (245,5 milioane de dolari), in crestere de la 21,9% in anul 2000. Acest -boom- se datoreaza in special societatii -Rafo- Onesti, care a inregistrat la sfarsitul anului 2001 o productie de aproape 10 ori mai mare decat in anul 2000, an in care firma a produs foarte putin. Agentii economici din Onesti, un oras cu peste 60.000 de locuitori, au realizat anul trecut aproape jumatate din intreaga productie a judetului Iasi. Cele mai puternice societati din judetul Bacau sunt in ordine: -Rafo- Onesti, Rafinaria Darmanesti, -Agricola International- Bacau, -Petrom- cu cele trei filiale (Moinesti, Modarzau si Zemes), -Electrocentrale- Borzesti, -Chimcomplex- Borzesti, -Carom- Onesti, -Sofert- Bacau, -Letea- Bacau, -Aerostar- Bacau si -Pambac- Bacau. Ele realizeaza nu mai putin de 66% din intreaga industrie a judetului.

In orasul Iasi se concentreaza 75% din PIB-ul judetului

In judetul Iasi, lucrurile stau cu totul altfel, un procent covarsitor din PIB-ul judetului (aproape 75%, reprezentand peste 412 milioane de dolari) fiind realizat in municipiul Iasi, unde se inregistreaza si cea mai mare concentrare industriala. Adica, orasul Iasi produce cu 50% mai mult fata de orasul Bacau. La foarte mare distanta de Iasi urmeaza orasele Pascani, Harlau si Targu Frumos, propuse de altfel sa intre in categoria zonelor defavorizate tocmai datorita gradului de dezvoltare foarte mic. La Bacau, suverane sunt industriile de extractie si prelucrare a petrolului si carbunelui, care realizeaza 36% din intreaga productie industriala a judetului, in timp ce, la Iasi, -greul- este dus de industria alimentara, a bauturilor si a tutunului, ce reprezinta 35% din valoarea productiei industriale. Urmatoarele ca pondere in industria Bacaului sunt industria chimica, cu o contributie de 10%, la egalitate cu industria alimentara, in timp ce, la Iasi, industria usoara (confectii, textile si incaltaminte) este -vinovata- de realizarea a 21% din intreaga productie a judetului.

Exporturi mai mari pentru Bacau

Nici cu exportul nu sta mai bine Iasiul. Conform Directiilor de Statistica ale celor doua judete, care iau in calcul un esantion reprezentativ al societatilor care realizeaza 75-80% din exporturile totale ale judetului in afara tarii, la Bacau s-au realizat exporturi, anul trecut, de 101 milioane de dolari, in timp ce, la Iasi, exportul a ajuns la 67,5 milioane de dolari. Primii exportatori din Bacau sunt: -Chimcomplex- Borzesti, -Aerostar- Bacau, -Sofert- Bacau, -Carom- Onesti si -Robinete Industriale- Bacau ce realizeaza 58% din exporturile judetului. La Iasi, primii in topul exportatorilor sunt -Tepro-, -Asam-, -Siretul- Pascani, -Moldo-mobila- si -Iasiconf-, ce realizeaza aproape 60% din exporturile judetului.

Bacaul depaseste Iasiul si la un alt indicator economic foarte important, si anume productivitatea muncii. Calculata ca raport intre valoarea productiei realizate si numarul de salariati, aceasta este de 2,3 ori mai mare in Bacau fata de Iasi. Un salariat din Bacau a produs in 2000 marfuri in valoare de 19.731 de dolari, in timp ce un iesean, de numai 8.553 de dolari. Un alt capitol la care bacauanii stau de doua ori mai bine decat iesenii este si cel al investitiilor. In timp ce la Iasi au fost investite, in anul 2001, peste 46 milioane de dolari, la Bacau, suma s-a ridicat la 97,4 milioane de dolari.

Alte puncte castigate de bacauani

In judetul Bacau, 62,1% din localitati erau, la sfarsitul anului 2000, racordate la reteaua de apa potabila si 52,9% la cea de canalizare, in timp ce Iasiul se situeaza din acest punct de vedere nu numai cu mult in urma Bacaului, dar si pe ultimele locuri intre judetele Regiunii Nord-Est (Bacau, Iasi, Neamt, Vaslui, Botosani, Suceava). In aceeasi perioada, in judetul Iasi, numai 29,2% dint localitati aveau retea de apa curenta si 13,5% erau racordate la reteaua de canalizare. In privinta numarului de unitati de cazare turistica, Iasiul devanseaza Bacaul, cu 49 de unitati, spre deosebire de judetul Bacau, unde sunt numai 32. Cu tot numarul mai mare de unitati turistice, Bacaul este totusi cel care poate caza un numar mai mare de turisti, existand 3.391 de locuri, fata de 2.120 de locuri de cazare la hotelurile din judetul Iasi.


-V-ati muta afacerile la Bacau?-

– Raspund cativa oameni de afaceri cunoscuti din Iasi

Si oamenii de afaceri ieseni recunosc ca activitatea economica a Bacaului este mai puternica decat in Iasi, cel putin pentru moment. In functie de domeniul in care activeaza, daca ar trebui sa lase deoparte tot ce-i leaga sentimental de Iasi, unii dintre ei chiar si-ar muta afacerile acolo.

Ioan Prisecaru (-Conex-): -Daca as rupe toate relatiile sufletesti cu Iasiul, mi-as muta afacerile la Bacau-

Din aceasta categorie face parte si Ioan Prisecaru, patronul grupului de firme -Conex-: -Daca as rupe toate relatiile sufletesti cu Iasiul, mi-as muta afacerile la Bacau, pentru ca este mai prielnic si prietenos din acest punct de vedere. Cand spun prielnic, ma refer la resursele materiale pe care le are la asezarea geografica, la logistica. Acolo merg foarte bine industriile care se bazeaza pe resursele locale, cum ar fi cea petroliera, industria petrochimica, industria prelucrarii lemnului, care aduce multi bani datorita padurilor. Iasiul este mai izolat, pe cand Bacaul este, practic, in centrul Moldovei, la intretaierea cailor rutiere si feroviare si are si aeroport. Dupa aceea, ei au avut imediat dupa revolutie un lobby foarte puternic la Bucuresti fata de Iasi, ceea ce a determinat un avantaj al Bacaului in raport cu Iasiul, avantaj ce s-a marit de la un an la altul. E adevarat ca, daca excludem petrolul, Iasiul sta ceva mai bine. In toate tarile lumii, orasele petroliere sunt orase foarte bogate-, spune Prisecaru. El a adaugat ca, in regimul comunist, Iasiul era in frunte, datorita societatilor foarte mari care primeau comenzi de la stat, lucru care nu se mai intampla acum.

Maricel Popa (-Omega Tehnoton-): -Nu stiu daca m-as muta la Bacau-

Maricel Popa, patronul grupului de firme -Omega Tehnoton-, face parte din categoria celor care ar sta pe ganduri daca sa-si mute afacerile la Bacau. -Nu stiu daca m-as muta la Bacau. Eu sunt printre putinii oameni de afaceri din Iasi care aduc bani de la Bacau. Trebuie sa recunosc insa ca, acolo, oamenii de afaceri conlucreaza si concureaza cu fair-play fata de Iasi, unde mediul de afaceri este foarte dispersat. De asemenea, la ei nu intra nimeni din afara judetului pentru a cheltui banii care vin de la centru-, a precizat el.

Gabriel Mardarasevici (-Radix-): -Sunt din Onesti, dar nu mi-as muta afecerile la Bacau-

Gabriel Mardarasevici, director general si actionar la -Radix-, chiar daca este nascut in Onesti, nu si-ar muta afacerile din Iasi, si datorita domeniului in care activeaza. -Lucrand in domeniul informaticii, am forta de munca foarte calificata la indemana. Si, in plus, cred ca acest avantaj al Bacaului este de moment-, a explicat el alegerea. Referindu-se la cauzele pentru care judetul Iasi a ramas in urma Bacaului, el crede ca aceasta s-a datorat neomogenitatii mediului politic. -Oamenii politici de la noi au avut viziuni diferite, in timp ce oamenii politici din Bacau s-au coalizat indiferent de culoarea politica pentru binele judetului. In plus, Bacaul mai are si un alt avantaj deloc de neglijat, si anume acela al pozitionarii geografice, fapt care a atras investitorii straini mai mult decat in Iasi-, a adaugat el.

Ce spun oamenii politici

Seful CJ Bacau: -Bacaul este de mult capitala economica a Moldovei-

Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Neculai Lupu, spune ca, -de vreo cinci ani, Bacaul a depasit Iasiul. La noi, spre deosebire de Iasi, marile intreprinderi de stat au mai mers pe cand la Iasi productia a fost concentrata numai in cateva societati foarte mari. Pe urma, Bacaul este asezat la intretaierea marilor drumuri comerciale, pe cand Iasiul este mai izolat. Bacaul este de mult capitala economica a Moldovei, numai ca aceia din fruntea judetului dumneavoastra nu vor sa o recunoasca-. Referitor la strategia de dezvoltare a judetului, Lupu a explicat ca, din acest punct de vedere, cele doua judete nu se pot compara. -Bacaul are toate formele de dezvoltare industriala, incepand de la industria extractiva si pana la uzina de avioane. Dupa aceea, Bacaul are alta zona de clima, favorabila dezvoltarii turismului, iar in strategia de dezvoltare, noi vom tine cont de aceste lucruri. La dumneavoastra, factorii de decizie locali probabil ca vor urmari ce se poate dezvolta cel mai bine acolo. Trebuie sa privim lucrurile asa cum sunt si sa ne sprijinim reciproc pentru ca suntem din aceeasi zona. Din pacate, iesenii au privit cu invidie la noi-, a precizat presedintele CJ de la Bacau. In ceea ce priveste contributia oamenilor politici bacauani la dezvoltarea judetului, Lupu a adaugat ca, -la fel cum oamenii politici din Iasi au luptat pentru judetul lor, si eu il cunosc pe domnul Solcanu, si stiu ca s-a implicat in a sustine judetul Iasi, la fel si cei din Bacau au luptat pentru judetul lor-.

Prefectul de Bacau: -La noi, oamenii politici s-au coalizat-

Prefectul judetului Bacau, Radu Catalin Mardare, este ceva mai moderat, recunoscand ca este posibil ca decalajul dintre cele doua judete sa fie conjunctural. Dupa parerea lui, diferenta economica dintre Iasi si Bacau a aparut timid inca din primii ani ai tranzitiei si s-a accentuat pe parcurs, cand multe dintre intreprinderile din Bacau au reusit sa se descurce mai bine decat cele din Iasi. Explicatia acestui salt inregistrat de Bacau este pusa de Mardare pe seama mai multor factori. -Diferenta aparuta intre cele doua judete poate fi pusa pe seama diferentelor din traditia industriei, din cauza asezarii geografice a celor doua judete si a felului cum au colaborat autoritatile cu oamenii de afaceri. Apoi, oamenii politici din Bacau au uitat culoarea politica, atunci cand a fost vorba de ceva important pentru dezvoltarea judetului, si s-au coalizat. Raspunsul nu este simplu, dar, in tot cazul, eu inclin sa cred ca sintagma ca Iasiul este capitala culturala a Moldovei, iar Bacaul, cea economica este valabila-. Indiferent de rezultatele economice ale judetului Bacau de anul trecut, prefectul spune ca nu intentioneaza sa se culce pe laurii victoriei, ci, in viitor, doreste sa ia masuri pentru consolidarea cresterii economice din 2001, crearea unor industrii alternative, referindu-se in special la dezvoltarea serviciilor a turismului sau tehnologia informatiilor, atragerea investitiilor straine si crearea unor noi locuri de munca.

Prefectul Iasiului: -Nu sunt de acord ca Bacaul este inaintea Iasiului-

Prefectul de Iasi, Corneliu Rusu Banu, este insa de cu totul alta parere. -Nu sunt de acord ca Bacaul este inaintea Iasiului. Ei au petrolul, care e cea mai mare sursa de venituri. Daca excludem petrolul, nici nu mai discutam de suprematia Bacaului. E discutabil atunci cand ei se lauda ca sunt inaintea Iasiului. Eu am fost la <Aerostar> si n-am vazut nimic decat hale goale. Noi avem uzine foarte bune, care au inceput sa-si dea drumul. <Tepro> si-a dat drumul, iar cu ,Fortus. speram sa gasim solutii pentru relansare cat de curand. Si <Nicolina> si-a dat drumul, si la fel si <Agmus>. Mergem bine cu industria textila. Eu cred ca, la sfarsitul acestui an, vom avea rezultate foarte bune. Noi avem preocupari multiple fata de Bacau. Ne orientam si spre dezvoltarea sanatatii, a invatamantului. Dam si noi la Bacau produse. De exemplu, carne de pasare-.

Trebuie spus ca la -Aerostar- lucreaza peste 2.000 de oameni si ca profitul net inregistrat anul trecut de uzina de avioane a fost de 53 miliarde de lei. In ceea ce priveste lobby-ul facut de oamenii politici pentru Iasi, prefectul judetului Iasi nu crede ca -oamenii politici din Bacau au luptat mai mult decat domnul Solcanu. Cei din Bacau au luptat si pentru judet, dar si pentru ei, in timp ce domnul Solcanu a luptat 100% pentru judet-.

Unde isi au sediul principalele institutii din Moldova

In Moldova functioneaza cateva zeci de institutii descentralizate regionale. Unele dintre ele nu au decat o sucursala pentru intreaga Moldova. Iasiul nu detine insa decat cateva:

– Sucursala Institutului -Pasteur-

– Autoritatea pentru Privatizare (APAPS)

– Directia Regionala de Drumuri si Poduri

– Statiile teritoriale de radio si televiziune

– Biroul Regional al Programului SAPARD

Institutiile cu centrele regionale la Bacau sunt:

– Comandamentul Teritorial de Jandarmi

– Batalionul mobil de jandarmi

– CN -Transelectrica-

– SIF II -Moldova-

– Centrul Regional de Metrologie

– Centrul Meteo

Populatie stabila

Bacau – 754.788 locuitori, Iasi – 842.100 locuitori

Ponderea populatiei urbane in total populatie

Bacau – 49,8%, Iasi – 49,9%

Rata mortalitatii infantile la 1.000 de nascuti vii

Bacau – 28,3 la mie, Iasi – 22,5 la mie

Rata mortalitatii

Bacau – 9,9 la mie, Iasi – 9,5 la mie

Rata natalitatii

Bacau – 11,3 la mie, Iasi – 13,6 la mie

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.