Biserica Nasterea Domnului se afla in inima Bethleemului si este unul dintre locurile sacre ale crestinismului – aici s-a nascut Iisus Hristos. Situata la opt kilometri de Ierusalim, biserica este construita pe locul unde Fecioara Maria a dat nastere pruncului Iisus.
De secole, aceasta biserica este unul dintre locurile sfinte pentru care s-au dus cele mai multe lupte. A fost cucerita si aparata de o succesiune de armate, inclusiv de catre fortele musulmane sau trupele cruciate. Acum, aceasta se afla in grija a trei biserici crestine – Biserica Ortodoxa Armeneasca, Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa Greaca. Acestea au in grija partea din biserica unde este marcat locul exact al nasterii lui Iisus, marcat cu o stea de argint. Aici s-a construit un altar, care a fost imprejmuit cu marmura alba.
Locul a fost venerat de crestini din secolul al II-lea, cand Sfantul Justin l-a identificat ca fiind pamantul sfant unde Iisus si-a petrecut primele clipe din viata. In anul 333, Imparatul Constantin a inaltat o biserica care atrage, in fiecare an, mii de pelerini din toata lumea. Structura originala a fost complet distrusa la inceputul secolului al VI-lea. A fost reconstruita intre anii 527 si 565, in timpul domniei lui Iustinian. De-a lungul anilor, constructia a fost extinsa. Astazi, complexul are 12.000 mp si cuprinde biserica si manastirile: latin-ortodoxa, greaca-ortodoxa si armeneasca-ortodoxa.
Intr-o declaratie recenta, patriarhul latin al Ierusalimului si seful Bisericii Catolice din regiune, Michael Sabbah, a descris lacasul de cult drept un loc de refugiu pentru toata lumea, isralieni si palestinieni. Autoritatea Palestiniana a primit controlul asupra Bethleemului in decembrie 1995, cand trupele israeliene s-au retras. Bethleemul este mentionat in Geneza sub numele de Ephratah, locul unde este inmormantata Rachel – un loc de pelerinaj atat pentru evrei, cat si pentru musulmani. La Bethleem face referire si Vechiul Testament, ca locul unde traia familia lui David.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane