Home Reportaj Biserica -Sfanta Treime- din Schei isi recapata chipul de altadata

Biserica -Sfanta Treime- din Schei isi recapata chipul de altadata

DISTRIBUIŢI

Pe schelele inalte, sprijinindu-se doar intr-o mana, doi tineri picteaza plafonul Bisericii -Sfanta Treime- din Scheii Brasovului. In jurul lor este plin de cutii cu vopsele. Adriana picteaza o arcada tricolora, iar Mihai reface chipul unui sfant. Tinerii restauratori de biserici lucreaza de un an la refacerea picturii interioare a bisericii brasovene. Mai au putin de lucru la altar. Dupa mai bine de un an de munca, chipul lacasului de cult isi va recapata prospetimea de altadata.

Chimist si artist

Mihai a terminat Academia de Arte -Nicolae Grigorescu- din Bucuresti si Facultatea de Chimie. Colega lui a absolvit Facultatea de Teologie, unde a studiat la sectia de restaurare a monumentelor istorice. Amandoi sunt acum angajatii unei firme de restaurare, condusa de un fost profesor de-al lor. Inca din timpul facultatii, tinerii au facut practica pe santierele de restaurare. Misiunea lor este sa refaca monumentele degradate de trecerea timpului.

Pereti insanatositi

-Munca de restaurator pare frumoasa vazuta din exterior. Este insa foarte dificila. Fiecare monument care trebuie restaurat ridica probleme deosebite. Foarte rar te intalnesti cu situatii similare-, spune Mihai. Pentru a se putea apuca de lucru, artistii trebuie sa faca, mai intai, pe -doctorii- de biserici. -La inceput, vindecam biserica de ranile lasate de trecerea timpului. Abia atunci cand peretii sunt sanatosi, putem sa incepem s-o infrumusetam-, glumeste restauratorul.

Studii stiintifice inainte de restaurare

Inainte de a se incepe restaurarea unei biserici, un specialist in chimie face un studiu stiintific pentru a stabili din ce materiale este construita si cu ce este pictata biserica. In functie de concluziile la care ajunge acesta, se hotaraste ce substante se folosesc pentru curatarea peretilor. Abia dupa aceea isi incep munca restauratorii. -Mai intai se face o curatire superficiala. Apoi, daca este nevoie, se consolideaza stratul-suport al picturii. De multe ori acesta e mancat de mucegaiuri sau degradat de trecerea timpului. Pentru ca munca noastra sa nu fie zadarnica, trebuie verificat cu atentie fiecare centimetru patrat. In final, dupa luni de munca, se ajunge la stratul pictural. Si acesta are insa zone care nu se disting-, explica Mihai.

Intoarcere la pictura originala

La Biserica -Sfanta Treime-, restauratorii au avut o sarcina dificila. -Biserica brasoveana este un monument istoric de la inceputul secolului al XIX-lea. A fost pictata initial de Misu Pop, dar a mai fost restaurata de doua sau de trei ori. De aceea, aici sunt doua tipuri de pictura. Cea originala era facuta in ulei. Apoi s-a adaugat culoare, lucrandu-se cu tempera. Noi am incercat sa ajungem la original, dar si sa uniformizam pictura. Acolo unde erau lacune de culoare, am intervenit noi. Dar cel mai important a fost c-am reusit sa salvam cat se putea salva din original-, povesteste Mihai.

Artist anonim

Tanarul artist a mai lucrat in timpul facultatii la refacerea exteriorului Manastirii Humor. -Fiind vorba de pictura exterioara, tehnica pe care am aplicat-o acolo a fost complet diferita de ceea ce facem la Brasov. Acolo am incercat sa fixam pelicula de culoare. A fost foarte dificil pentru ca, pe unele portiuni, pictura nu mai era deloc vizibila. In alte locuri, culoarea initiala trecuse, in mod natural, in alta culoare. Acest fenomen este intalnit acolo unde mediul actioneaza asupra substantelor cu care s-a pictat-, spune restauratorul. Mihai este constient ca munca sa va dainui peste secole. Dar mai stie ca numele lui nu va fi pronuntat de ghizii monumentelor pe care le-a refacut. S-a consolat cu gandul ca este un artist anonim.

Ridicata in 1823

Biserica -Sfanta Treime-, aflata in Schei, pe strada Pe Tocile, a fost construita in 1823, pentru a raspunde nevoilor celor peste 4.000 de scheieni care locuiau in zona. In 1806, aici se afla o capela de lemn, refacuta la 1813. Pictura interioara, realizata imediat dupa construirea lacasului de cult, a fost renovata intre anii 1945 si 1946 de Iosif Vasu. Pe locul actualului cimitir, in fosta gradina a lui Timan, a fost cantat pentru prima data Imnul -Desteapta-te romane-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.