Cati dintre noi am avea vreun motiv sa ne trezim dimineata, daca nu ar exista ciocolata si cafea in lume? Probabil ca da, dar, cat de dificili ar fi acei primi pasi fara binecuvantata licoare aromata. Si sa nu mai vorbesc de ciocolata, hrana perfecta din punct de vedere chimic, in toate variantele ei. Ciocolata neagra, alba, amestecata, cu alune, cu fructe, cu caramel, cu ardei iute, batoane si praline, calda si inghetata, iute si fierbinte. Un proverb turcesc spune: -Cafeaua ar trebui sa fie neagra precum iadul, puternica precum moartea si dulce precum dragostea-. Aceste lucruri incearca sa ni le demonstreze organizatorii celei de-a treia editii a regalului Cafelei si Ciocolatei.
De trei ani exista in fiecare toamna un Festival in care organizatorii isi propun sa celebreze cafeaua, aceasta -bautura a diavolului-, care face parte din meniul matinal al multor oameni si pune in priza mintea si sufletul. Pana maine, producatori, importatori si distribuitori de cafea, ciocolata, biscuiti, napolitane, lichioruri cu aroma de cafea si ciocolata, cafetiere si-au dat intalnire intr-un loc in care cafeaua este la loc de cinste. Evenimentul se doreste a fi si un prilej de sarbatoare prin muzica, dansuri si concursuri.
Dansuri africane, face painting, tango, dansuri latino-americane, concerte, concursuri de creativitate culinara incearca sa anime atmosfera celui de-al treilea targ de cafea si ciocolata organizat si desfasurat la World Trade Plaza. De departe, proiectul demarat in anul 2003 nu este numai un prilej pentru firmele participante de a-si expune produsele intr-un mediu neconventional, ci si o adevarata sarbatoare destinata impatimitilor de cafea si ciocolata. In toate formele si sub toate aspectele.
Obiceiuri specifice
Fata de restul lumii europene, se stie ca romanii beau cafea turceasca preparata cu mestesug, uneori la nisip, si intreaba despre soarta lor viitoare, in ceasca intoarsa. Romanul, oricat de mandru ar fi de unicitatea sa, se numara doar printre zecile de natii -amatoare- de dulciuri si distractie. Asta m-a determinat sa presupun ca oricum, ideea organizarii unui astfel de festival garanteaza din prima succesul unei astfel de manifestari, avand in vedere si faptul ca intrarea in festival va fi libera. Ciocolata, mai ales cea de casa, are o indelungata traditie la consum. Mult indragite in decursul timpului au fost ciocolata cu rom, ciocolata amaruie de Timisoara si ciocolatele Ciucas ori Postavarul. Desi festivalul pare a ramane un spectacol de aparenta, prin intermediul lui se incearca si popularizarea ciocolatei, avand in vedere ca suntem tara cu cel mai mic consum de astfel de produse din Europa. Am observat ca editia actuala pare a se desfasura si in spiritul Sarbatorilor, deci iata ca organizatorii ofera o ocazie pentru un cadou delicios de Mos Niculae sau pentru Craciun.
Tentatii mari
Adevaratul test de rezistenta pentru orice vizitator pare a fi sa se abtina sa nu ciuguleasca din produsele expuse. Pentru firme exista oferte de espressoare, cafetiere si automate de cafea. Afluenta mare de vizitatori din prima zi mi-a intarit convingerea ca romanul este mare amator de cafea, ciocolata si distractie. Am putut vedea reuniti in acelasi loc producatori, importatori si distribuitori de cafea, ciocolata, biscuiti, lichioruri cu arome de ciocolata, espressoare, automate de cafea, toti cei prezenti avand posibilitatea sa stea de vorba si sa intalneasca reprezentanti ai unor lanturi de hoteluri, restaurante, baruri si cafenele. Alaturi de cafea, am vazut si produse ale unor importatori de trabucuri, tutun de pipa, tigari de foi si pipe.
Parerea specialistilor
-In Romania, cultura ciocolatei nu este foarte bine reprezentata. Nu avem traditie in ceea ce priveste consumul de ciocolata, care este de sapte-opt ori mai mic decat in tarile comunitare. In ultimii ani, in Romania s-a constatat o crestere a cantitatii de ciocolata consumata, deoarece lumea a inceput sa faca distinctie intre ciocolata falsa si cea adevarata-, imi spunea Florin Balan, directorul unei companii specializate pe productia de Praline. Pe de alta parte, Razvan Norocel, director de vanzari in cadrul unei firme ce importa cafea, ciocolata si ceaiuri, imi spunea ca pentru a bea cafea exista un anume ritual. Asa cum italienii au specific espresso scurt si cappucino, iar japonezii ceaiurile de toate felurile, si romanii au un anumit ritual pentru cafea. El afirma ca o ceasca de cafea este sanatoasa pentru orice organism. Interlocutorul meu mi-a mai spus ca espresso este specific italienilor, iar romanii gresesc atunci cand spun ca beau unul lung. Exista doar trei feluri de espresso – streto, restreto si normal. Restul sunt doar inventiile noastre. -Specialistul- imi mai spune ca un espresso adevarat contine maximum patru lingurite de cafea lichid. -In cadrul acestui Festival abia se formeaza educatia consumatorului veritabil de ceai, cafea si ciocolata, si fiecare ofertant incearca sa-si atraga un public cat mai larg-.
Mierea de salcam, un ingredient potrivit
Undeva intr-un colt al locatiei unde se desfasoara Festivalul, am zarit si un stand in care erau doar produse din miere. Curiozitatea m-a indemnat sa intreb care este legatura dintre miere si cafea. Persoana de dincolo de tejghea mi-a explicat faptul ca mierea de salcam se preteaza cel mai bine la cafea, deoarece este mai suava la gust si nu schimba nimic din aroma cafelei. Mierea ar trebui sa fie preferata in locul indulcitorului traditional. Pe tejghea era si o -colectie- de spatule, din care, cu 10 mii de lei vechi, puteai sa degusti mierea. Oferta expozantului cu pricina era destul de variata: miere poliflora, salcam, de mana de padure, zmeura si cimbrisor. Cu toate ca un kilogram de miere era 100 de mii de lei ori 130 de mii, se vindea si in cantitati mai mici.
Accesorii… orientale
Dupa ce am dat o raita pe la toate standurile, unul dintre acestea mi-a atras atentia, pentru ca avea o expozitie cu… accesorii orientale. Repede aveam sa imi dau seama ca erau narghilele. Unul dintre consumatorii obisnuiti imi spunea ca fumul de narghilea cu multe arome poate fi comandat pentru armonizarea starii de spirit cu atmosfera locului si pentru gust, bineinteles. Asa ca, in schimbul a 120 de mii de lei, poti sa tragi din narghilea pana se epuizeaza tutunul, adica aproximativ 40 de minute. Aromele sunt dintre cele mai variate si, de o vreme incoace, exista multe restaurante care au incluse in -meniu- narghilele.
Vocea consumatorului
-Cafeaua de dimineata a devenit pentru mine un ritual, un ritual de infrumusetare si de relaxare. Spun ritual de infrumusetare, deoarece o zi inceputa cu o cafea buna este o zi in care nu ma voi incrunta, o zi in care voi fi mai linistita, mai senina si mai frumoasa. De aceea, eu prefer cafea la nisip si, daca vreti, va dau reteta sa o incercati. Intr-un vas de cupru de dimensiunile unui lighean se fierb 3 kilograme de nisip. In nisipul fierbinte se asaza ibricul dimensionat pentru 2 cafele. Cand apa ajunge la temperatura de fierbere, se adauga zaharul dupa gust si cafeaua. Cafeaua se adauga din belsug, pana cand lingurita sta dreapta in cafea. Cafeaua aceasta se mai numeste si cafea turceasca si se serveste de obicei in cercul meu de prieteni cu narghilea si cu dulciuri orientale – spre exemplu: baclava, rahat, halva-. Reteta mi-a fost pusa la dispozitie de Ana-Maria Constantin, pe care am gasit-o la Festival.
In loc de concluzii – cateva retete celebre
Cafe au lait (cafea cu lapte, reteta frantuzeasca) – se compune dintr-un amestec in parti egale de cafea fierbinte si tare (preparata la filtru sau la ibric si apoi strecurata de zat) si lapte fierbinte. Se serveste imediat, ca sa nu se formeze deasupra spuma. Francezii, care au si inventat-o, o servesc in cesti fara toarta. Savoarea este dubla daca se bea cu lingurita.
Caffe Latte (reteta italiana) – se prepara cu cafea espresso, care se toarna intr-o cana incalzita in prealabil sau intr-un pahar inalt. Deasupra se toarna lapte fierbinte, in concentratia dorita.
Cappuccino – numele vine de la calugarii italieni capucini, ale caror sutane aveau culoarea cafelei. Se pregateste cu cafea espresso, frisca si un praf de cacao sau scortisoara, care se presara deasupra.
Latte Macchiato – este o bautura compusa din lapte fierbinte, peste care se toarna o cantitate mica de espresso, iar deasupra se presara ciocolata rasa.
Irish Coffe – dupa cum arata si numele, este o bautura de origine irlandeza, compusa din o lingurita de zahar, una sau doua lingurite de whisky irlandez, peste care se toarna cafea-filtru fierbinte. Deasupra se pune frisca rece.