Home Reportaj Câinele polițist Lupi, pe urmele Elodiei

Câinele polițist Lupi, pe urmele Elodiei

DISTRIBUIŢI

Îi vedem în filme cum prind infractori sau săvårșesc acte de curaj pentru a-și ajuta partenerii-oameni. Este vorba despre cåinii polițiști care au evoluat de la „cel mai bun prieten al omului“ la „cel mai bun prieten al colegului polițist“. În țară avem și noi cåteva sute de asemenea exemplare care și-au demonstrat eficiența în diferite misiuni.
Unul dintre oamenii care se ocupă cu dresajul cåinilor-polițiști se numește Marius Hadăr, are 28 de ani și este instructor de dresaj în cadrul MAI  din anul 2006, în cadrul compartimentului Cercetare științifică și expertizare odorologică. I-au plăcut cåinii dintotdeauna, astfel a decis să urmeze cursurile Colegiului Veterinar din Cluj-Napoca, după care a fost admis în Poliție ca instructor de dresaj. În primii doi ani și-a desfășurat activitatea în cadrul disciplinei  Inițiere. „În cadrul Catedrei de Dresaj există trei discipline de specializare, cea de Inițiere fiind cea în care se realizează pregătirea tineretului canin și în care sunt incluși cățelușii pånă la distribuire, cea de însoțire-patrulare și intervenție și disciplina mirosuri, care include detectarea olfactivă a materialelor stupefiante, explozibili, urmărire, salvare, descoperire cadavre umane“, ne-a declarat Marius.
Acesta a ținut să precizeze că nu există cåine care să fie specializat pe două categorii, așa cum vedem în filme. Potrivit lui Marius, rasele de cåini care se pretează  pentru a fi folosiți de către Poliție sunt Ciobănești Germani, cei Belgieni și rasa Rottweiler. De altfel, instructorul a mai precizat că la detectarea stupefiantelor și explozibililor sunt folosiți în special cåini din rasa Labrador Retriever și Golden Retriever.

A găsit un cadavru după trei săptămâni de la dispariție

Marius are în prezent doi cåini cu care lucrează, unul dintre aceștia fiind specializat în  descoperirea cadavrelor umane îngropate, iar celălalt în identificare odorologică (n.r. – identificarea mirosului uman prin examinarea comparativă a urmelor de miros ridicate de la locul faptei). Lupi, cum o strigă Marius, este cățelușa specializată în descoperire de cadavre și care în 2007 și-a arătat eficiența. La momentul respectiv, a fost chemată o echipă de la Centrul Chinologic Sibiu în comuna Haret, långă Focșani, pentru investigații privind un cadavru de femeie dispărut de trei săptămåni. În prima zi de căutări, echipa formată din Marius și Lupi nu au avut  succes datorită suprafeței foarte mari de investigat (aproximativ 20 km pătrați). Însă a doua zi, cåinele a reușit să adulmece cadavrul femeii îngropat adånc în målul purtat de ape. De altfel, Lupi a căutat-o, printre alții, și pe Elodia, fără prea mare succes din nefericire, pentru că avocata nu a fost găsită.
Pentru ca un patruped să capete calitățile unui adevărat cåine polițist este nevoie de multă muncă, însă, potrivit lui Marius, satisfacția este pe masură. Acesta ne-a mai dezvăluit că antrenamentul se face progresiv, cu răbdare, și că pregătirea instructorilor nu se termină niciodată, întotdeauna avånd ceva nou de învâțat.
„Satisfacția cea mai mare este atunci cånd la sfårșitul zilei constați că patrupedul pe care îl antrenezi a mai învățat ceva“, a conchis Marius.

Infractor prins după două zile de căutări

Instructorul Vlad Aurelian a crescut cu pisici în casă. Cu toate acestea,  în anul doi la Școala de Poliție de la Cåmpina a decis să urmeze specializarea de conductor cåini. Ulterior,  în 2003 s-a angajat la Centrul Chinologic din Sibiu, iar în momentul de față are în dotare doi cåini, o femelă, Nina, și un mascul, Boris, specializat în detectarea de explozibil.
Cu Nina, care este specializată pe detectare persoane dispărute, a reușit să prindă un infractor evadat. „În decembrie 2008, la solicitarea șefului Inspectoratului de Poliție de la Bistrița Năsăud, directorul de la Centrul Chinologic a decis să trimită o echipă din care am făcut parte și eu pentru a prinde un infractor evadat. S-a presupus că răufăcătorul se ascundea într-o zonă împădurită de zeci de hectare din jurul orașului. Astfel că, în prima zi, am mers nu mai puțin de 10 km de teren accidentat în căutarea infractorului, fără a avea vreun rezultat. În a doua zi, nu am fost solicitați, însă în a treia zi, autoritățile au reușit să restrångă aria de căutare. După 2,5 km parcurși pe teren foarte accidentat, am ajuns pe o pajiște, la marginea unei păduri. La un moment dat, cåinele a devenit neliniștit, indicåndu-mi faptul că în pădure se afla cineva. Am încurajat-o să caute în continuare, să intre în pădure și, după un minut, am auzit-o lătrånd, semnalånd astfel prezența persoanei pe care noi o căutam. M-am apropiat și l-am descoperit pe infractor întins pe burtă, în iarbă, la adăpostul pădurii. L-am somat și, mai mult de frica patrupedului care mă însoțea, infractorul nu s-a opus. Ulterior mi-am chemat colegii și am descoperit că răufăcătorul era înarmat cu un cuțit“. După acestă misiune Aurelian a fost nominalizat, alături de alți 10 polițiști, la categoria Polițistul Anului. De altfel, el a obținut acum doi ani și locul III la Concursul Național de Dresaj al cåinilor polițiști.
Instructorul Aurelian a mai participat printre altele și la misiunea de găsire a armelor de la Ciorogårla. El ne-a declarat că au scotocit alături de patrupede zona din preajma unității militare, reușind astfel să elimine una dintre posibilele variante privind locul unde ar fi putut fi ascunse armele. De asemenea, el a mai participat și la căutarile băiețelului dispărut la Rånca, dar zona pe care el a acoperit-o a fost diferită decåt cea în care a fost descoperit ulterior trupul acestuia. Aurelian a mai precizat că anul trecut a fost prezent într-o tabără, la invitația Asociației Romåne a Cåinilor de Salvare (ARCS), alături de două cluburi din Austria și unul din Ungaria pentru a specializa cățeii în descoperirea persoanelor aflate sub dăråmături.

Sibiu, casa câinilor polițiști

Centrul Chinologic de la Sibiu este principalul producător de cåini polițiști pentru Ministerul Administrației și Internelor. Cățeii sunt obținuți în maternitatea Centrului dintr-un lot de reproducție format din exemplare selecționate. După împlinirea vårstei de 3 luni, tineretul canin este distribuit conductorilor aparținånd unităților teritoriale ale Ministerului Administrației și Internelor, în cadrul unui curs de inițiere în dresaj și preluare căței, cu durata de 2 săptămåni. La împlinirea vårstei de 12-16 luni a cåinilor, împreună cu conductorii lor revin la Centrul Chinologic Sibiu și sunt calificați potrivit calităților de serviciu pentru care au fost selecționați și pregătiți, dacă se încadrează în baremele stabilite de specialiștii în dresaj, iar dacă nu se încadrează, sunt trecuți la o altă categorie de serviciu pentru care calitățile lor corespund. La finele acestei perioade, cuplurile chinotehnice susțin examenele de absolvire.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.