Castelul Purgly, de la Sofronea, de langa Arad, a fost, pe rand, resedinta nobiliara, sediu de CAP si fabrica de detergenti. De cativa ani, o fundatie patronata de un cantaret de muzica religioasa l-a transformat in loc de agrement. Intre zidurile sale, castelul ascunde sfasietoare povesti de dragoste cu final dramatic. Rude apropiate ale amiralului Horty, ultimii proprietari de dinainte de venirea comunistilor, au impartasit o soarta cruda. Baroneasa Purgly s-a sinucis, iar sotul ei, var al amiralului fara flota, a fost lasat de comunisti sa moara de foame.
Istorie in toate
Nu departe de Sofronea, la capatul unui drum pietruit ce duce catre pusta, monotonia peisajului este curmata brusc de un castel ca-n povesti. Locul emana insa o inefabila tristete, caci fiecare piatra, fiecare arbore poarta acolo incarcatura tragicei istorii a familiei Purgly.
Cresterea si descresterea localitatii Sofronea sunt strans legate de viata acestei familii de nobili maghiari. In urma cu peste un secol, cand prin imprejurimi exista si gara, si statie de postalion, ei au adus in sat 42 de familii de slovaci din Nadlac pentru a lucra terenul arabil, vita-de-vie si pomii domeniului. Le-au dat locuri de casa si teren in vatra satului. Castelul din Sofronea a fost construit in 1889, pe vremea Ungariei Mari, in stil Secession. Acolo, in splendida cladire cu donjon medieval imitand renumitul castel de la Hunedoara, si-au facut veacul ultimele vlastare cu sange albastru ale asezarii. Terenul si constructia au apartinut baronului Purgly. Baroana, care era tot dintr-o familie bogata, a venit aici, prin casatorie, din zona Capalnas. Stapanii domeniului se inrudeau cu persoane influente, Magda, sora baronului, fiind casatorita cu amiralul Miklos Horthy.
Sinucidere din dragoste
Baroanei Janky Margit, si sotului sau, baronul Purgly Laszlo, le-a fost harazit insa un destin tragic. Baroana s-a sinucis in anul 1922, din cauza infidelitatii sotului, fiind inmormantata in parcul din spatele castelului. Stapana locului n-a avut parte de liniste nici in moarte. Un epitaf de pe mormantul sau povesteste: -Aici a fost inmormantata Janky Margit (187… – 1922, 4 septembrie). Persoane necunoscute au profanat acest mormant. Impreuna cu sotul ei, Purgly Laszlo, au avut o proprietate de 922,8 jugare cadastrale de teren si acest conac. Au fost principalii sponsori la ridicarea Bisericii Evanghelice din Arad (Biserica Rosie). Dumnezeu sa o odihneasca-. Textul este scris si in limba maghiara. Oasele baroanei se afla intr-o racla din sticla si pot fi vazute de vizitatorii anului 2001. Alaturi zac doua piese ale fostului monument.
Baron fara mormant
Dupa decesul sotiei, baronul s-a recasatorit cu cumnata sa, sora baroanei. Un nestiut blestem a sapat insa la radacina fericirii sale. Dupa moartea celei de-a doua sotii, Laszlo Purgly a continuat sa locuiasca in castel. Pana in 1951, cand a fost ridicat de organele comuniste. Oricum, a lasat fara voie noilor autoritati castelul in stil Secession si cele 460 de hectare de pamant. L-au inchis in subsolul unei cladiri din apropierea Bisericii Rosii din Arad, pe care el insusi o ctitorise. Oamenii satului, care l-au apreciat, i-au dus mancare cu sufertasul, pana le-a fost interzis si acest gest. A decedat de inanitie la 81 de ani, fiind inmormantat in Cimitirul -Eternitatea-, alaturi de cea de-a doua sotie. Daca oamenii din sat i-au dus de mancare la temnita, inmormantarea a fost platita atunci de Biserica Evanghelica. Mormantul nu mai exista insa, fiind atribuit intre timp altcuiva. Nu s-a pastrat nici o fotografie a membrilor familiei Purgly.
CAP in baia grofului
In 1951, Castelul Purgly a devenit sediu de CAP, fiind ales tocmai pentru ca avea vreo 30 de incaperi numai bune de birouri. Vreme de cateva zeci de ani, vajnicii truditori in slujba socialismului n-au gasit de cuviinta sa schimbe nici macar o tigla de pe acoperis. Pe masura ce se ruina o incapere, tovarasii ceapisti treceau in alta, caci erau destule. In timp, cladirea a ajuns intr-o stare jalnica. Dupa Revolutie, a fost concesionata de o fundatie umanitara si renovata partial. Osemintele familiei Purgly, risipite de tancurile sovietice, au fost asezate intr-un sicriu de sticla, ramasitele pamantesti fiind sfintite de preotul reformat. Daniel Negrea, presedintele Fundatiei -Humanitas – Gura Popii-, doreste sa transforme fosta proprietate nobiliara intr-o baza de agrement, iar pentru sateni castelul a devenit un adevarat loc de pelerinaj. Vizitatorii pot medita acum in voie la zadarnicia maririi omenesti de-a lungul unei plimbari pe domeniul nefericitei familii Purgly.
Locul sarpelui
In imediata apropiere a mormantului baroanei, intr-un hatis care face discordanta cu aspectul ingrijit al locului, se afla unul dintre locurile protejate pentru semnificatia lor. -Se spune ca fiecare casa are sarpele ei. Si aici traieste unul, care in fiecare vara urca pe piatra de mormant. Le atrag mereu atentia vizitatorilor sa nu deranjeze locul. Se pare ca sarpele face parte dintr-o familie care s-a aflat tot timpul langa mormant. Mai sunt si alti serpi care ies noaptea prin iarba din curte, unii au cazut si-n bazinul cu apa termala, insa serpii de casa nu sunt periculosi-, explica Daniel Negrea.
Tot in preajma raclei baroanei Janky Margit se afla singura movilita din zona: mormantul cainelui. -Aici a fost ingropat cainele baroanei, un dog german care a murit inaintea ei. A dorit sa-i fie aproape, acolo unde stia ca se va odihni si ea-, povesteste presedintele fundatiei care a preluat castelul.
Copacii imbratisati
Una dintre ciudateniile domeniului nobiliar se gaseste tot in apropierea mormantului baroanei, in parcul din spatele castelului. Doi arbori de specii diferite s-au incolacit, crescand imbratisati, aidoma unor suflete care nu au gasit alta forma de a-si exprima dragostea. -Cand am curatat locul, le-am atras atentia celor care munceau sa nu-i taie din greseala. Este miraculos cum doi copaci din alte familii se sustin unul pe altul, in timp ce la oameni nu se suporta de multe ori nici macar fratii-, cugeta Daniel Negrea.
Cumnatul baronului
Miklos Horthy de Nagybanya s-a nascut in 1868, la Kenderes, dintr-o familie nobila. La 40 de ani a absolvit Academia Navala a Imperiului Austro-Ungar. In Primul Razboi Mondial a fost comandantul navei -Novara-, iar in 1918 a devenit contraamiral, avand zona de actiune in Marea Adriatica. Dupa razboi a fost obligat sa predea Iugoslaviei flota pe care o comanda. In 1919 s-a dovedit cel mai inversunat inamic al Guvernului bolsevic condus de Bela Kun, fiind apoi innobilat, in martie 1920, cu titlul de regent al Ungariei. Prin alianta cu Germania si Italia, de-acum amiralul (fara flota) Horthy a obtinut, in 1933, Rutenia Subcarpatica, iar in 1940 a anexat nordul Ardealului. In 1941, a acceptat intrarea Ungariei in razboi impotriva Iugoslaviei si a URSS. In octombrie 1944, dupa caderea Guvernului pro-german, s-a refugiat intr-un castel din Bavaria, cucerit apoi de militarii americani. Pentru restul vietii s-a stabilit la Estoril, in Portugalia, unde si-a publicat memoriile. A decedat in 1957.
-In jur era o alee strajuita de brazi, pe unde baroana obisnuia sa calareasca in fiecare dimineata. Am intalnit o batrana, ce era copila pe atunci, care mi-a spus ca Margit era foarte frumoasa si avea un par lung, care cadea pana sub saua calului. Aleea a disparut, brazii fiind taiati intre timp de cei care au gestionat locul dupa expropriere-, explica Daniel Negrea, noul -majordom- al castelului.
Baronul fundatiei
Fundatia -Humanitas – Gura Popii Romania- s-a constituit oficial in 1990, fiind inregistrata juridic de Daniel Negrea. Sediul central este in judetul Caras-Severin, filiala – la Sofronea. Filiala este, de fapt, un castel. -Sunt cantaret de muzica celesta, pe sintetizator si vocal. Cu aceasta muzica, acceptata de majoritatea confesiunilor crestine, am fost peste tot in lume, in Europa, Asia si America-, se descrie Daniel Negrea. Presedintele Fundatiei -Humanitas – Gura Popii Romania- explica si cum anume a transformat castelul in sediu. -Castelul a servit ca sediu de CAP, iar apoi a fost inchiriat unui italian care a produs detergenti. In1995, l-am concesionat noi. Dupa sase ani de munca, in 2001 am reusit sa avem 16.340 de vizitatori, romani si straini-, declara Negrea.
Fundatia de la castel se ocupa cu invatamantul, educatia, sanatatea si turismul. -Avem un centru de alfabetizare in Sanicolaul Mic. Am muncit si la orfelinatul din Otelu Rosu, unde sunt 154 de copii. Am dus copii de la Centrul HIV in tabara, intr-o perioada cand toata lumea vorbeste de ei, dar nu face nimic. Dupa incheierea restaurarii castelului, doresc sa infiintez un centru international de conferinte in incinta-, rezuma Daniel Negrea o parte a activitatilor organizatiei. Banii cu ajutorul carora ONG-ul sau a realizat toate aceste lucruri provin din sponsorizari si donatii. Daniel Negrea sustine insa ca o buna parte din fonduri le obtine din vanzarea propriilor casete si CD-uri in strainatate. De muzica celesta.
Regulile locului
-Humanitas – Gura Popii- a igienizat zona, construind doua bazine cu apa termala. Vizitatorii trebuie sa respecte regulile locului. -Intr-o zi, dupa 500 de oameni, am adunat atatea hartii cat sa tin intr-o mana. In incinta strandului trebuie sa pastreze linistea si nu au voie sa intre cu casetofoane sau aparate de radio. Am reusit sa renovam o parte din incaperi si baia baroanei. Avem un cabinet stomatologic, echipat ultramodern, unde nu se plateste. Vom restaura si restul incaperilor, folosind mobila taraneasca veche, caci lumea doreste ca locul sa fie curat si rustic-, incheie Daniel Negrea. Si pleaca incet, pe aleea napadita de frunze pe care se plimba odinioara baroana cu parul lung pana sub saua calului.
Love story la Miskolc
In memoriile sale, amiralul Horthy rememoreaza imprejurarile in care a cunoscut-o pe aradeanca Magda Purgly, sora baronului de la Sofronea. Totul s-a petrecut cu un veac in urma, la un bal organizat la Miskolc, unde a putut constata ca domnisoara Purgly era cea mai buna dansatoare pe care a intalnit-o. Atat de buna, incat viata celui care avea sa devina dictatorul Ungariei a cunoscut un moment de turnura. Un an mai tarziu, ofiterul de marina al Imperiului Austro-Ungar se casatorea cu Magda Purgly. Ceremonia a avut loc la Arad, in 22 iulie 1901, iar luna de miere s-a consumat in statiunea Semmering, in Alpii Austriei.
Resedinta de grof
Castelul Purgly are o serie de iesinduri si turnulete, specifice arhitecturii feudale. In sala de receptie se remarca tavanul lucrat artistic. La parter, sufrageria, salonul si sala mare (10 x 7 m) sunt foarte spatioase, cu ornamentatie specifica. In incinta castelului au existat o scoala si o capela, construite in stil evanghelic. Cladirea avea sistem de antiincendiu, turnul de apa, cu capacitate de 10.000 de litri, existand si acum.
Articol realizat de Ovidiu Gancea (preluat de la Mediafax)