Pe 29 octombrie trebuie sa se anunte pedepsele aplicate celor care au pus la cale asasinarea, acum doi ani, a liderului de sindicat de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu.
In dimineata zilei de 7 septembrie 2000 a avut loc ceea ce a fost numit, apoi, primul asasinat social din istoria postdecembrista a Romaniei. Liderul sindical a fost suprimat in stil mafiot de un recidivist si angajatul unei firme de paza. Reprezentantii firmei cehe Zelerzany Vesely, ajunsa actionar majoritar la fabrica, au fost suspectati de complicitate.
Ce fac acum, inainte de sentinta, cei implicati in executarea sefului sindicatului de la Tepro Iasi? Jumatate dintre cei arestati au fost eliberati.
Fostul director general al intreprinderii si-a deschis carciuma intr-o zona buna a Iasiului si, ironia sortii, locuieste alaturi de familia fostului lider sindical, care-l vede adesea plimbandu-se prin fata blocului. La randul lui, Frantisek Priplata, fostul mandatar al firmei Zelerzany Vesely, se ocupa acum de afaceri, la Oradea.
Noua inculpati
Peste mai putin de doua saptamani, mai precis pe 29 octombrie, avocatii partilor implicate in dosarul Tepro vor sustine pledoariile finale, urmand ca instanta sa stabileasca verdictele. Procurorii ieseni au propus ca inculpati noua persoane:
1. Sergiu Constantin Serbotei, director la Directia de Privatizare 2 FPS, membru in Comisia de licitatie – inselaciune contra patrimoniului public, judecat in stare de libertate;
2. Frantisek Priplata, mandatar al fimei Zelerzany Vesely – inselaciune contra patrimoniului public, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si instigare la infractiunea de omor calificat;
3. Victor Balan, directorul Tepro Iasi – asociere pentru savarsirea de infractiuni si instigare la infractiunea de omor calificat;
4. Catalin Ciubotaru, director la firma de paza SC Protect SRL Vaslui – asociere pentru savarsirea de infractiuni si instigare la infractiunea de omor calificat;
5-7. Valentin Blanita, director la filiala Barlad a SC Protect SRL Vaslui, Nelu-Viorel Vartolomei, angajat al firmei SC Protect SRL Vaslui, filiala Iasi, si Gelu Alexandru Spuma, angajat al firmei SC Protect SRL Vaslui, filiala Iasi – toti trei pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la infractiunea de omor calificat;
8-9. Ion Tofan si Claudiu Bahna Irinel – ambii pentru asociere in vederea savarsirea de infractiuni si omor calificat.
Daca la inceputul urmaririi penale, ultimii opt erau in stare de arest, dupa stramutarea procesului la Tribunalul Satu Mare, Spuma, Balan, Priplata si Blanita au fost eliberati.
Joita a pus umarul
Procurorii ieseni Ioan Ciofu si Gheorghe Vizitiu, care au intocmit rechizitoriul impotriva inculpatilor, au decis ca -exista o legatura cauzala intre privatizarea SC Tepro Iasi, prin manopere viclene si mijloace frauduloase – fapta comisa de inculpatul Frantisek Priplata si inculpatul Serbotei Sergiu Constantin – si hotararea de suprimare a vietii lui Sahleanu Virgil-.
Dupa stramutarea dosarului, la cererea lui Priplata, lucrurile au inceput sa se miste in favoarea acestuia. A fost eliberat si isi asteapta linistit sentinta, recursul urmand sa aiba loc loc la Curtea de Apel Oradea, orasul in care locuieste, are afaceri si in care poseda o influenta deloc de neglijat. Apoi mai exista si Curtea Suprema de Justitie sau recursul in anulare al procurorului general Tanase Joita, care a inaintat deja unul impotriva anularii contractului de vanzare-cumparare incheiat cu cehii.
Istoria crimei
Rechizitoriul procurorilor ieseni impreuna cu declaratiile inculpatilor din timpul procesului conduc spre faptul ca actiunea din 7 septembrie 2000 a fost premeditata de doua tabere: conducerea Tepro si cativa angajati ai firmei de paza si protectie Protect Vaslui. Dupa primele contacte dintre parti, au inceput tatonarile pentru ceea ce va urma: -Inainte de a iesi din birou de la Balan Victor, acesta i-a spus din nou (lui Ciubotaru Catalin n.r.): <Trebuie facut ceva cu Sahleanu asta!> si tot in aceeasi zi (21 august 2000), directorul general Balan Victor l-a sunat pe telefonul mobil pe inculpatul Ciubotaru Catalin si, nemultumit fiind, i-a spus ca <Sahleanu este toata treaba> si ca <trebuie facut ceva cu acesta!>- (rechizitoriu).
Partea care efectiv a indeplinit asasinatul se pune pe treaba: -Dupa ce a coborat din autoturism, inculpatul Ciubotaru Catalin l-a chemat la el pe Bahna Claudiu Irinel si i-a aratat un barbat ce discuta in apropiere, cu mai multi muncitori de la SC Tepro Iasi, spunandu-i in acelasi timp ca acesta este liderul de sindicat Sahleanu si ca datorita lui nu se poate intra cu paza in societate. In continuare, inculpatul Ciubotaru Catalin i-a spus: <Fixeaza-l bine in ochi, ca la asta trebuie sa-i rupem oasele!>- (rechizitoriu).
Amintirile asasinilor
Inainte de crima, Ion Tofan abia ce iesise din inchisoare. El povesteste cum s-a pregatit – -Am luat cutitul de la parintii mei, am procedat la scurtarea lamei si la ascutire. Tatal lui Bahna Claudiu l-a ascutit. Un coleg mi l-a scurtat. Nu mi-a placut cum era ascutit cutitul (cand a scurtat lama). Am incercat sa-l ascut- – si cum a savarsit omorul – -Am asteptat pana in jurul orei 8.00. A coborat Sahleanu singur. Cand a ajuns intre noi, i-am dat ?çBuna dimineata!?ê Ne-a raspuns la salut. Bahna i-a aplicat o lovitura cu pumnul in fata avand rozeta, moment in care Sahleanu s-a dezechilibrat si a strigat dupa ajutor. Cand am auzit ca victima tipa, am scos cutitul, fara sa-mi dau seama ce fac, si i-am dat o lovitura in zona gatului. Eu eram in dreapta victimei. I-am aplicat mai multe lovituri de cutit, nu pot explica cate. Personal nu-mi aduc aminte unde anume l-am lovit. Stiu doar ca prima lovitura la gat.-
In declaratia lui Claudiu Irinel Bahna apar multe puncte comune cu cele ale lui Tofan: -Mentionez ca in data de 7.09.2000, in jurul orei 8.00, stand pe casa scarii, eu aveam asupra mea rozeta, iar Tofan Ion avea asupra lui cutitul, fiind si cel care avea vizibilitate. La un moment dat, Tofan mi-a spus: <Coboara!>, eu intelegand prin aceasta ca se refera la liderul de sindicat. Precizez ca stateam in apropiere unul de celalalt, dar pentru ca din picioare nu se putea vedea pe scari, Tofan s-a ghemuit. Dupa ce liderul de sindicat a ajuns in dreptul nostru, noi i-am spus <Buna dimineata>, iar el ne-a raspuns la salut, dupa care eu i-am aplicat o lovitura cu pumnul in fata, avand rozeta fixata pe pumn. Victima s-a dezechilibrat, s-a lasat putin pe spate, dupa care a ridicat capul si am vazut mana lui Tofan in zona gatului. Nu retin daca victima s-a aparat, dar stiu ca avea intr-o mana o geanta diplomat. Am coborat impreuna cele trei scari spre iesirea din bloc. La iesirea din bloc, o singura usa din cele doua era deblocata, iar victima s-a indreptat spre usa blocata, moment in care Tofan l-a mai lovit in zona abdominala-.
Imediat dupa atac
Cronologic, apare declaratia lui Catalin Ciubotaru, directorul SC Protect SRL, care, la cateva zeci de minute dupa agresiune, a vorbit cu unul dintre atacatori: -Bahna Claudiu mi-a zis ca l-a taiat cu cutitul pe Sahleanu, iar cand a inceput sa tipe, mi-a spus astfel: ?çI- am luat gatul, domnule director…-. Concluzia apare in rechizitoriu: -Cu ocazia intalnirilor dintre inculpati, in zilele de 7 si 8 septembrie 2000, Ciubotaru Catalin le-a spus celorlalti inculpati ca in spatele -afacerii Sahleanu- sunt persoane importante, respectiv Priplata Frantisek, Balan Victor si Zdenek Zemek, care au facut presiuni asupra lui pentru ca sa organizeze agresarea victimei Sahleanu Virgil-.
Arestati dupa o operatiune de anvergura a Politiei, infractorii au marturisit faptele savarsite. Anuntul a fost facut intr-o conferinta de presa a ministrului de Interne din acea vreme, Constantin Dudu Ionescu. Putin timp dupa aceea, la inmormantarea lui Virgil Sahleanu au luat parte 8.000 de oameni, cortegiul fiind unul dintre cele mai numeroase din istoria Iasiului.
Vaduva tresare cum aude Salvarea
Marieta Sahleanu, vaduva liderului de sindicat, evita discutiile. Accepta, dupa indelungi tatonari, sa ii invite in casa -doar cinci minute- pe reporteri. Alexandra, acum in varsta de 14 ani, s-a ascuns in camera ei. -E nervoasa ca v-am primit. A avut mult de suferit. Si doar taica-su a luptat pentru oameni… Era extrem de apropiata de Virgil. La varsta ei, simte nevoia unui tata…-, suspina Marieta.
Ironia sortii face ca unul dintre cei acuzati de moartea sotului, fostul director Victor Balan, sa locuiasca in apropiere. -Il vad cum se plimba prin fata blocului-, spune Marieta, adaugand ca, -daca as spune ce stiu eu…- si parca ii este frica sa continue. Nu vrea decat sa se faca dreptate, iar cei doi copii sa aiba liniste: -Astept verdictul de un an si opt luni. Trei zile, la fiecare termen, inseamna pentru mine drumul la Satu Mare-. Lucreaza de 30 ani la Tepro, la Centrul de calcul; fiul este jurist si nu o duc prea bine cu banii. Chiar in ziua aceea, niste cunostinte din Cacica, locul de nastere al lui Virgil, i-au adus un sac de cartofi.
Alexandra pleaca la antrenament. Face baschet. La cateva minute, se aude sirena unei salvari. -Vai, s-a intamplat ceva cu Alexandra!-, sare Marieta Sahleanu cu fata marcata de ingrijorare.
Razboiul lui Sahleanu
Lider al sindicatului de la Tepro din februarie 1998, membru in conducerea executiva a Confederatiei Sindicale -Cartel Alfa-, Virgil Sahleanu a incercat, timp de doi ani, sa demonstreze ilegalitatea contractului de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de 51% dintre actiunile de la Tepro, contract incheiat in anul 1998 intre Fondul Proprietatii de Stat si firma ceha -Zelerzany Vesely- contra a trei milioane de dolari. Conform rechizitoriului, licitatia a fost ilegala, deoarece Asociatia Privat Tepro avea o oferta mai buna decat cehii. Instantele i-au dat castig de cauza lui Sahleanu, dar, dupa moartea lui, procurorul general Tanase Joita a inaintat recurs in anulare, dupa spusele actualului lider de sindicat Constantin Rotaru, pentru ca statul roman sa nu inapoieze cele trei milioane de dolari depuse de firma ceha.
Scandalul a afectat intregul grup de firme din Cehia
Firma Zelezarny Veseli face parte din grupul de firme Z-Group din Cehia, care cuprinde 55 de societati ce activeaza in metalurgie, comert cu produse metalurgice, transporturi si constructii de masini. Aceste companii isi au sediul in Cehia, Germania, Polonia, Ungaria. Presa din Cehia a relatat ca Zelezarny Veseli a avut mari probleme in perioada scandalului Tepro: in mai 2000 a incetat productia din cauza datoriilor foarte mari catre distribuitorii de gaze si apa. Comparativ cu anii precedenti, veniturile firmei scazusera cu aproximativ 200 de milioane de dolari.
Ce fac astazi principalii actori
– Andreiu Catoiu, fost director general, actualmente pensionar: -Nu am si nu am avut nici o legatura cu Tepro. Nu ma intereseaza-.
– Frantisek Priplata, imputernicitul lui Zdenek Zemek: om de afaceri in Oradea. La telefon a raspuns translatoarea si concubina sa, Ana Conevalic. Le-a spus reporterilor sa revina, dupa care a inchis telefonul. In august anul acesta, firma lui Priplata din Oradea intra in reorganizare. De altfel, avocatul Neculai Volovat, aparatorul lui Priplata, a fost obligat sa renunte la contractul de reprezentare, deoarece cehul nu si-a mai platit obligatiile.
– Victor Balan, fost director general: intrat si el recent in lumea afacerilor. Pe 4 aprilie 2002 cumpara societatea Capitol Pres SRL. Potrivit contractului de vanzare-cumparare, Victor Balan a scos din buzunar 97 milioane lei, la care se adauga onorariul si taxele notariale. Capitol Pres este un bar situat in spatele Cinematografului Copou din Iasi, zona unde metrul patrat de teren depaseste 100 de dolari. Imediat dupa iesirea din arest, Victor Balan si-a achizitionat o centrala termica de apartament. Refuza in continuare sa vorbeasca cu presa, motivand ca este grav bolnav.
Tepro – astazi
In luna iulie a acestui an, societatea ieseana a intrat in administrare speciala, procedura care pregateste Tepro in vederea inceperii, din nou, a procesului de privatizare. APAPS detine 55,4% din actiunile societatii, care are un capital social de peste 134 miliarde de lei. Un alt actionar semnificativ in cadrul Tepro este SIF Moldova, care detine 36,8% din actiuni. Un consortiu format din firma Metalexportimport si compania rusa Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK) a trimis deja Autoritatii pentru Privatizare o scrisoare de intentie cu privire la preluarea pachetului majoritar de actiuni al Tepro. MMK este cel mai mare combinat siderurgic din Rusia. Producatorul iesean de tevi din otel a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproximativ 27,5 milioane de dolari, exporturile cifrandu-se la circa 15 milioane de dolari. Sindicalistii sustin ca dupa plecarea cehilor de la Zelerzany Vesely, Tepro si-a triplat productia, inregistrand profit.
-Justitia va face, in cele din urma, dreptate. Mai grav este faptul ca la doi ani dupa moartea lui Virgil Sahleanu, multi de la Tepro l-au uitat. Prea putini isi mai aduc aminte pe 7 septembrie sa aprinda o lumanare la bustul din fata unitatii-, spune, intristat, Constantin Rotaru, liderul Sindicatului Tepro.
Silvia Craus, Sorin Semeniuc (-Ieseanul-)