Home Reportaj „Chimiștii” încep cursurile după renovarea căminelor

„Chimiștii” încep cursurile după renovarea căminelor

DISTRIBUIŢI

Un "boboc" la Facultatea de Chimie din cadrul Politehnicii București, însoțit de părinți, a rămas stupefiat când a aflat de la administratorii căminelor P1, P2, P3 și P4 din Complexul Regie că va începe cursurile "cel mai probabil la sfârșitul lunii octombrie", când lucrările la imobilele studențești aparținând "chimiștilor" vor fi finalizate. Dacă pentru tinerii de la Chimie situația este complicată, pentru ceilalți studenți veniți să-și ridice mult visatele chei de la camere au început zilele de "distracție". Cu mopul și cu soluțiile de lustruit în genți, tinerii, după ce s-au îmbrățișat de "bun găsit", au trecut la aranjat încăperile.
Agitație, emoții și nervi, la sfârștul săptămânii trecute, în Complexul Studențesc Regie. Studenții "veterani", bucuroși de reîntâlnirea cu colegii de cameră sau de cursuri, se îmbrățișau și așteptau să ia cheile de la administratori pentru a se pune pe treabă în cămine. Veniți cu lenjerie de pat, pături, covoare, unități de calculator, mopuri, soluții de lustruit, aceștia știau ce-i așteaptă, deși, în general, își exprimau mulțumirea de curățenia din camere. "Trebuie să spălăm puțin geamurile și podeaua", spuneau un student și o studentă, cazați în căminul P21. Aici, cazarea a decurs fără prea mari probleme. Studenții "veternani" sau "bobocii" soseau "valuri-valuri", completau formularele și primeau mult visata cheie de la cameră. Un "boboc", venit cu mămica, este puțin nervos din cauza cheii care nu se potrivește la ușă. Mai mult decât atât, el are emoții: "Cu cine voi nimeri în cameră?". Mama încearcă să-l liniștească:"Lasă, dragule, că în anul I este mai greu. Pe urmă îți faci prieteni și stai în cameră cu cine vrei…". Un alt student își întreabă colegul de facultate: "Cu cine ai nimerit, bă, în cameră?". Acesta răspunde "în doi peri":"Nu știu, că nu am luat cheia". "Hai, Sandule, hai că se poate. Să iei și o mătură, să mături frumos!", îi strigă o tânără unui tip care abia își căra bagajele. Femeile de serviciu duceau, de zor, saltele uzate din P21 într-un alt corp al clădirii. "Cică mută saltelele într-un spațiu care a aparținut poliției din campus", explică un student. De la toaleta situată la primul etaj al căminului vine un miros urât. În rest este curățenie. Trei studenți nu sunt de acord cu ceea ce susțin liderii lor: "Nu este adevărat că pentru un loc în cămin dai șpagă 1.500 de euro. Probabil au vrut să spună că pentru o cameră cu două paturi, ca asta, plătești 1.000 de euro. Oricum, tranzacțiile se fac cam în decurs de două săptămâni. Dacă veniți peste o lună cel puțin 20 de camere din acest cămin găzduiesc studenți care au dat șpagă sau care au cumpărat locurile".
Studenții, îndeosebi "bobocii" de la Facultatea de Chimie din cadrul Politehnicii au rămas surprinși de vestea pe care le-o dă administratorul căminului P1. "Clădirea este în renovare și nu vă puteți muta aici până ce nu este gata". Ce-i drept, muncitorii mișună prin cămin. Geamurile sunt murdare de vopsea, iar în tomberoane sunt materiale de construcții uzate. Un tânăr, venit cu mama și tata, rămâne cu gura căscată. Administratorul îi spune că nu ar fi exlus ca la Facultatea de Chimie cursurile să înceapă la sfârșitul lunii octombrie, când vor fi gata și căminele P1, P2, P3, P4, aparținând acestei facultăți. Administratorul glumește cu mama băiatului: "O să înceapă facultatea cu o lună mai târziu. Lăsați să mai stea pe acasă, că pe urmă își găsește prietenă și nu mai dă cu lunile pe acasă". Și de la secretariatul Serviciului Social Administrativ, aceeași informație:"Nu este exclus ca Facultatea de Chimie să înceapă la sfârșitul lui octombrie când sunt gata cele patru cămine".
Căminele A și B, situate în curtea Facultății de Drept, sunt lăudate de portari:"Totul este nou: de la lenjeriile de pat până la mobilier". Doi studenți spun, însă, că tinerii care nimeresc în corpul A ar trebui să vină de acasă cu zugrav, cu saltea și, eventual, cu un fierar care să fixeze gratiile de la geamurile aflate la parterul căminului: "Nu de alta, dar să nu pățiți precum unii colegi din Grozăvești. Hoții au rupt gratiile și au furat din camere". Pentru cei doi, căminele de "vis" din punct de vedere al confortului sunt cele de la Fundeni: "Acolo sunt cazați mulți străini. Este frumos, curat, dar nu poți învăța. Tot timpul sunt petreceri și multă băutură". Din păcate, precum în anii anteriori, mii de studenți vor rămâne fără un loc în cămin studențesc, chiar dacă acesta este de "lux" sau stă să cadă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.