Profesorul si poetul clujean Alexandru Serban, presedinte onorific al Asociatiei locale a Vanatorilor si Pescarilor, detine cateva dintre cele mai valoroase trofee de cerb din Romania. Trofeul cerbului vanat in 1962 a fost omologat drept record national in cadrul concursului international de la Venezia. In *71, clasamentul intocmit dupa un concurs budapestan avea sa valideze trofeul lui Alexandru Serban pe locul trei in toate timpurile, in vreme ce pe-al lui Nicolae Ceasuscu, abia pe 10. Faptul l-a enervat intr-atat pe fostul dictator, incat acesta a interzis, vreme de 18 ani, pana in *89, vanatoarea de ursi si cerbi de catre persoane aflate in afara aparatului de partid si de stat.
Botezat de Alexandru Vaida-Voevod
La 80 de ani, Alexandru Serban nu traieste din amintiri, ci isi traieste amintirile cu fervoarea si tonusul unor axiome. Orice gest, orice cuvant, orice detaliu si orice poveste reprezinta trairi asumate de fiecare clipa. Profesorul Serban e o enciclopedie, dar nu una oarecare: o enciclopedie a vietii, pur si simplu. Cadru universitar, pictor, poet si inginer, Alexandru Serban a excelat exemplar in domeniul cinegetic.
-La 9 ani a inceput pasiunea mea pentru vanatoare. Eu am fost botezat de Alexandru Vaida-Voevod. Ne lua, uneori, pe mine, pe fratele meu si pe fiul sau mai mic si ne ducea la Valea Seaca, unde avea o mosioara. Acolo invita la vanatoare tot felul de prieteni politici. Asa am prins gustul vanatorii-, incepe povestea -vanatoreasca- Alexandru Serban. Intr-una dintre zile, Sever Dan, un prieten de-al lui Vaida-Voevod, i-a luat pe toti la vanatoare. -La un moment dat, Dan a impuscat un iepure. A vazut c-am fost cel mai fascinat, asa ca mi-a daruit mie iepurele-, evoca profesorul Serban.
Cu sapte -clase- peste Ceausescu
Prima oara a fost la vanatoare la 18 ani, cu cateva zile inainte de cedarea Ardealului. -Apoi, nici pe vremea legionarilor n-am mai putut vana, nici pe vremea comunistilor, pana la 40 de ani-, explica, seniorial, Alexandru Serban. Abia prin *61-*62 are din nou posibilitatea de a-si implini pasiunea de-o viata. Atunci, in *62, chiar de ziua sa, a dat lovitura, impuscand un cerb batran cu un trofeu deosebit de valoros, record national si cotat, dupa indelungi masuratori, cu cinci puncte sub recordul mondial.
In 1971, trofeul profesorului Serban a luat premiul III la un important concurs din Ungaria, la care Nicolae Ceausescu s-a clasat abia al zecelea. -Atat de tare s-a enervat dictatorul, incat, din acel moment, a transformat vanatoarea de cerbi si ursi in monopol, accesibila doar conducerii de partid si de stat-, povesteste Alexandru Serban. Din spatele -seniorului-, o colectie vasta de trofee – trei de cerbi, toate medaliate, 13 de capre negre si 14 de capriori – confirma nu doar vorbe, ci insasi pasiunea de-o viata a unui om.
A avut primul ideea unui tunel pe sub Feleac
Profesorul Serban a fost primul primar postdecembrist al Clujului. -Profesorul Mihailescu si doctorul Boieru m-au propus atunci, imediat dupa Revolutie, pentru postul de primar. Am cerut o zi de gandire, m-am consultat cu ai mei si-am acceptat-, povesteste Alexandru Serban. A ramas in functie sase luni, din ianuarie *90 pana in iunie. A demisionat a doua zi dupa alegerile generale, in care Petre Roman a devenit prim-ministru. -Am fost deranjat, inainte, de atitudinea lui in timpul unei vizite la Cluj, cand a reactionat nepoliticos la propunerile mele privind investitiile necesare intr-o centura ocolitoare a Clujului. In fapt, Alexandru Serban, inginer constructor de formatie, a fost primul care a venit cu ideea construirii unui tunel pe sub Feleac, idee preluata si atribuita apoi lui Gheorghe Funar.