Deciziile importante de afaceri luate de Guvernul Romaniei, inclusiv privatizarile, nu sunt intotdeauna nemaipomenit de transparente, controalele efectuate de autoritatile financiare sunt prea frecvente, la intamplare si din ce in ce mai numeroase, taxele de copyright sunt complexe si prea mari, in timp ce unele companii par sa se eschiveze de la plata taxelor pentru contributiile de asigurare medicala, punandu-si competitorii in dezavantaj – acestea sunt, punctual si exprimate cat se poate de diplomatic, nemultumirile ambasadorului SUA la Bucuresti, Michael Guest, in ce priveste climatul de afaceri din Romania, caruia ii face o radiografie din perspectiva americana. La sfarsitului unui an in care, in pofida multelor defecte, intretinute de lipsa de agresivitate a autoritatilor romane, relatiile comerciale bilaterale au fost in ascensiune, reprezentantul Washingtonului a fost recompensat de secretarul american de stat Colin Powell cu prestigiosul -Cobb- Award, premiu oferit anual acelui ambasador care a reusit cel mai bine sa promoveze legaturile economice si comerciale cu tara-gazda. In acest context, Michael Guest recomanda Romaniei realizarea unei reforme reale, in special in domeniul energetic, crearea unui climat juridic care sa incurajeze investitiile, eradicarea coruptiei, reducerea birocratiei si a impozitelor, stimularea companiilor mici si mijlocii – cheia succesului economiei americane – si, nu in ultimul rand, ceva mai multa imaginatie.
– Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare a desemnat Romania -tara anului-. De asemenea, Romania este a doua tara dupa China in ce priveste relatiile comerciale bilaterale. Cum ati -clasifica- relatiile comerciale romano-americane pe parcursul anului 2003?
– Relatiile noastre comerciale sunt in evidenta ascensiune. Comertul bilateral reciproc a fost de aproximativ un milliard de dolari anul trecut – reprezentand o crestere de 34 de procente pe parcursul a doi ani. Am fost bucuros, dar nu surprins, de faptul ca Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare a desemnat Romania ca fiind -tara anului- – de altfel, Agentia aloca aproape jumatate din bugetul sau regional Romaniei, ceea ce reflecta increderea noastra in faptul ca exista oportunitati excelente pentru relatii comerciale mai puternice intre SUA si Romania.
Comertul ar putea creste in mod substantial in continuare daca Romania ar reduce tarifele la o serie de produse din SUA la acelasi nivel de care se bucura companiile din Uniunea Europeana. Polonia si Ungaria au procedat astfel inainte de a fi invitate sa adere la UE, spre marele avantaj al consumatorilor lor. Nu exista nici un motiv pentru care Romania sa nu faca la fel. Sincer vorbind, multe din produsele americane care sunt afectate in mod negativ de tarifele romanesti sunt exact produsele de care Romania are nevoie pentru a reduce costurile in incercatul domeniu al sanatatii, ca si pentru incurajarea unei dezvoltari mai mari in agricultura, in constructii si in sectoarele industriale principale. Nereducand aceste tarife, Romania nu face decat sa aduca prejudicii propriilor interese.
– In ce mod mai exact a conturat invitatia adresata Romaniei anul trecut de a adera la NATO dezvoltarea crescanda in acest sector? Ce credeti ca se va intampla in mod concret in acest domeniu o data ce Romania devine membru NATO cu drepturi depline?
– Statutul de viitor membru NATO al Romaniei este unul dintre motivele pentru care unele companii examineaza din nou posibilitatea de a face investitii aici. Investitorii au tendinta sa caute zone sigure pentru a plasa banii actionarilor lor si vad in statutul de membru NATO un semn suplimentar de siguranta.
In final, totusi, deciziile investitionale sunt graitoare mai degraba in privinta climatului de afaceri din Romania. Nu e nevoie sa va spun ca exista suficient loc pentru imbunatatiri in aceasta privinta. Sa pornesti o afacere aici este mult mai complicat si consuma mai mult timp decat in multe tari cu, fapt deloc surprinzator, niveluri mult mai ridicate de investitii straine directe. Deciziile importante de afaceri luate de Guvernul Romaniei nu sunt intotdeauna nemaipomenit de transparente. Atat Camera Americana de Comert, cat si Consiliul Investitorilor Straini au aratat care sunt problemele in ce priveste Codul fiscal si Codul muncii in Romania. Ministerul Finantelor a condus consultari complexe cu comunitatea de afaceri in privinta Codului fiscal. Am dori sa vedem cat mai multe ministere ca urmeaza acest exemplu. Drepturile de proprietate intelectuala nu sunt puse in aplicare in mod consistent – ceea ce reprezinta un motiv puternic de descurajare pentru dezvoltarea pe termen lung a industriei proprii de software din Romania. Si ar mai fi de facut cate ceva pentru a oferi stimulente in vederea convingerii strainilor sa investeasca aici in domenii inca -neexplorate-, mai degraba decat in alta parte. Guvernul cunoaste toate aceste probleme; trebuie sa actioneze.
– Puteti sa ne conturati o -harta- a celor mai recente interese specifice ale investitorilor americani in Romania si a activitatii acestora aici?
– Avem un numar important de investitori americani care se afla de multa vreme aici. Multi s-au localizat in judetele Timis, Arad, Prahova si Brasov, unde considera ca oficialii locali ii sustin foarte mult. Printre acestia se afla exportatorul de componente electronice Solectron, producatorul de vagoane de tren Trinity Industries, companii giganti care produc bunuri de consum, cum ar fi Colgate si Procter and Gamble, Kraft care face acele minunate ciocolate Poiana, Timken, unul dintre liderii mondiali in productia de rulmenti, Washington Group, o companie internationala de inginerie, si Coca-Cola, care are statii de imbuteliere in aceste judete si in alte parti.
In alte judete, Johnson Controls produce scaune de masina pentru Dacia Pitesti, Alro produce aluminiu la Slatina, Delphi are 2.000 de angajati care fac cabluri pentru automobile la Sannicolau Mare si telefoanele mobile Zapp, care contin multe componente americane si care se afla in avangarda telefoniei mobile. Bunge detine acum trei fabrici de ulei alimentar – in Iasi, Oradea si Bucuresti -, iar General Electric are un joint venture cu Turbomecanica in Bucuresti, unde produce componente pentru aparate de zbor.
Acestia sunt doar cativa dintre investitorii americani prezenti in Romania. Multi dintre cei mai noi investitori ai nostri sunt interesati de sectorul energetic. Dintre acestia fac parte Amromco si Forest Oil, amandoi ajutand la reabilitarea campurilor de gaze naturale din Romania in cinci judete. Aceasta va reduce dependenta dvs. de gazele naturale importate din Rusia. Industria ramane o zona de mare interes: un exemplu este recenta achizitionare a firmei producatoare de pompe pe injectie Mefin din Sinaia de catre un om de afaceri american; altul este Hoeganaes, un lider mondial in productia de pulberi feroase, care a cumparat Ductil Iron Powder SA din Buzau.
– Ca urmare a scandalurilor diplomatice si politice transatlantice de la inceputul anului si a reactiilor virulente de la acea vreme, exista perceptia generala ca Uniunea Europeana se pregateste sa dea o lectie Romaniei, inclusiv in ce priveste investitiile si relatiile comerciale, pentru ca a fost prea mult aliatul Statelor Unite. Cum comentati aceasta situatie?
– Chiar nu cred ca exista o asemenea -perceptie generala-. Tensiunile pe care le-am vazut mai devreme anul acesta s-au incheiat de multa vreme. Comertul Romaniei cu Europa nu a aratat nici o tendinta descendenta, dupa cum pot sa imi dau eu seama, si nici nu am vazut vreun semn ca investitiile europene in Romania s-ar diminua ca urmare a sprijinului acordat de Romania politicii americane in Irak. In acest caz, companiile individuale, si nu UE, decid daca sa faca investitii sau comert aici.
– Romania este considerata a fi inca mai corupta chiar decat Rusia si Zimbabwe, iar performantele sale, potrivit indexului de coruptie al organizatiei -Transparency International-, se inrautatesc. Anumiti analisti internationali chiar recomanda UE sa amane integrarea Romaniei, despre care se spera ca va avea loc in 2007, -pana cand un efort radical cu adevarat sincer va fi facut pentru reforma-. Ca un promotor al luptei impotriva coruptiei in Romania, ati recomanda antidoturi similare investitorilor americani si altor reprezentanti comerciali aflati aici? De ce anume se plang cel mai mult si ce le recomandati?
– Nu, nu spun niciodata companiilor sa nu vina aici din cauza coruptiei. Dimpotriva, sunt foarte increzator in privinta investitiilor in Romania. In mod evident insa, recomand intotdeauna ca o persoana care se gandeste sa investeasca in Romania sa studieze cu atentie climatul de afaceri. Este clar ca investitiile straine in Romania ar fi substantial mai mari daca autoritatile ar fi mai agresive in rezolvarea problemelor aparute in mediul de afaceri.
Multe companii – nu doar americane, dar si alte companii straine, ca si romanesti – se plang ambasadei de problemele pe care le intampina. Ordonantele de urgenta si legislatia sunt votate fara consultari prealabile, deseori rezultand complicatii a caror rezolvare dureaza luni, daca acest lucru se intampla vreodata. Verificarile autoritatilor financiare sunt prea frecvente, prea la intamplare si se dubleaza. Taxele de copyright sunt complexe si prea mari. Privatizarile deseori nu sunt transparente. Regulamentele privind investitiile se schimba uneori dupa ce un investitor se implica deja financiar. Unele companii par sa se eschiveze de la plata taxelor pentru contributiile de asigurare medicala, punandu-si competitorii in dezavantaj. Si sunt sigur ca ati auzit de plangeri despre avantajul competitional de care o companie romaneasca s-a bucurat timp indelungat importand zahar fara taxe vamale in zonele defavorizate, apoi folosind acel zahar pentru productie in afara acelor zone.
Atat ambasada, cat si Camera Americana de Comert s-au angajat activ, incercand sa rezolve aceste probleme, cat si altele. Le explicam clar aceste lucruri investitorilor care vin in prospectii, astfel incat sa stie ca le vom fi parteneri buni daca vor decide ca investitia in Romania le surade. Dar in cele din urma, ei trebuie sa decida daca investitia lor va merge mai bine aici decat in alta parte, iar astfel de probleme pot descuraja o astfel de decizie.
– Are legatura retragerea investitorilor americani din procesul de privatizare a Petrom cu mediul de afaceri corupt din Romania?
– O companie americana – Occidental Petroleum – este inca interesata. Este o companie de prim-rang, cu capacitati de recuperare secundare si terte extraordinare, astfel incat sper sa continue sa ramana in licitatie. Nu pot vorbi in numele celorlalte doua companii care au decis sa nu depuna oferte. Noi sfatuim intotdeauna companiile americane sa isi faca -temele- cu atentie in privinta oricarei achizitii potentiale. Poate ca erau pur si simplu prea mari costurile de preluare a Petrom sau poate ca achizitionarea Petrom pur si simplu nu se potrivea planurilor lor.
– Cei mai multi analisti si jurnalisti romani se plang ca investitiile americane sunt in continuare mai scazute decat ar dori ei sa vada, si spun ca exista o diferenta imensa, in comparatie cu situatia din tarile invecinate, ca Ungaria. Care credeti ca sunt motivele pentru care investitorii strategici raman inca departe de Romania? Credeti ca activitatile de lobby si convingerea constituie principalul factor in ajutarea investitorilor straini de a se decide in privinta Romaniei?
– Ei bine, activitatea de convingere este necesara pentru a atrage atentia asupra oportunitatilor de investitii care altfel nu ar fi cunoscute, dar nici o companie nu ar lua o decizie investitionala bazata doar pe acest lucru. Succesul Ungariei, ca si al altor tari central-europene, se bazeaza mai mult pe reforma economica, imbunatatirea climatului de afaceri si ofera stimulente investitionale bine conturate pentru atragerea investitorilor. Acesta este cursul pe care Romania trebuie sa il urmeze.
Intrebati de ce nu vin mai multi investitori straini in Romania. Uitati cum sta treaba. Fiecare problema pe care am mentionat-o in acest interviu a fost ridicata de fiecare data, iarasi si iarasi, in ultimii 14 ani. Nici unul dintre sfaturile pe care le-am dat nu este nou. De ce nu s-au rezolvat aceste probleme? Cineva mi-a spus recent ca multi oameni de afaceri influenti si politicieni chiar vad o amenintare in investitiile straine. Nu stiu daca acest lucru este real, insa adevarul este ca noua tehnologie, competitia si noul parteneriat pot construi o economie mult mai puternica aici, mai repede decat s-ar intampla in alte conditii – spre binele acestei tari si al cetatenilor ei. Si daca nu creati o economie mai puternica si mai corecta, care sa ofere perspective mai bune de locuri de munca si cariera, nu ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni ca tineri talentati vor continua sa isi caute viitorul in alta parte.
Sincer vorbind, dupa 14 ani, oficialii romani inteleg foarte bine ce trebuie facut. Daca vor intr-adevar sa creasca investitiile straine, pot face asta. Trebuie doar sa rezolve problemele mediului de afaceri pe care le cunoastem cu totii prea bine si sa creeze politici care vor face aceasta tara un loc incredibil de atractiv pentru noile investitii.
Dupa cum am mai spus, sunt foarte optimist in privinta posibilitatilor de investitie de aici, dar nu astfel de performante vor aduce investitori entuziasti la usa Romaniei.
– Statele Unite au cerut ca drepturile investitorului american de la CS Resita sa fie respectate. Credeti ca pretentiile reprezentantilor Noble Ventures sunt legitime, chiar si partial?
– Aspectele acestui caz se afla la Curtea Internationala pentru rezolvarea disputelor legate de investitii. Din acest motiv, as prefera sa nu comentez. Ma astept la un verdict in primavara.
– Cum ati clasifica gradul de transparenta al autoritatilor romane in pregatirea proiectelor de lege? Camera Americana de Comert din Romania, AmCham, a cerut ca investitorii americani sa fie consultati cand oficialii pregatesc proiecte de legi privitoare la subiecte economice sau care afecteaza mediul de comert.
– Multi investitori aflati in prospectie afla de la companiile aflate deja aici despre lipsa de consultari in avans asupra legilor si, in special, a ordonantelor de urgenta care le afecteaza operatiunile si profitabilitatea. Transparenta legislativa se imbunatateste incet, cred, dar lucrurile nu stau nici pe departe asa cum ar trebui.
Revin la ce spuneam mai devreme: vrea guvernul cu adevarat sa atraga mai multi investitori straini? Comunitatea de afaceri de aici are o experienta bogata, castigata din activitatea in alte tari – experienta care poate ajuta guvernul sa se asigure ca noile legi sunt conforme cu cele mai bune practici internationale. Daca vreti cu adevarat mai multe investitii straine, de ce sa nu se instituie consultari regulate cu comunitatea oamenilor de afaceri straini? Ei va vor spune ce functioneaza si ce nu.
– Ati afirmat recent ca tot ce puteti face este sa oferiti Romaniei experienta tarii dvs. Care este sfatul dvs. pentru Romania in acest moment, tinand cont de toate greutatile cu care se confrunta pe drumul spre realizari economice reale?
– Stabiliti-va clar prioritatile si respectati-le. Luati decizii care sa duca la o reforma reala – in special in domenii ca reforma in sectorul energetic, care, daca nu este indeplinita mai eficient, va impiedica dezvoltarea economica a acestei tari si va provoca oamenilor acestei tari greutati care pot si trebuie evitate. Creati un climat juridic care sa incurajeze investitiile – nu doar legi, ci legi care sa fie aplicate in mod consistent si corect. Ascultati problemele de afaceri ale intreprinzatorilor mici si mijlocii – dezvoltarea in acest sector poate ajuta la dezvoltarea economica a Romaniei, asa cum s-a intamplat cu dezvoltarea economica a Americii. Eradicati coruptia care deturneaza resursele si pune piedici dezvoltarii economice. Reduceti fara mila birocratia si rezolvati problemele din mediul de afaceri, pe care le-am mentionat mai devreme. Fiti plini de imaginatie in combinarea aptitudinilor si resurselor pe care le au judetele mai putin dezvoltate cu cele ale pietei de investitii internationale. Reduceti povara impozitelor. Creati stimulente adecvate pentru afaceri pe care sa le acordati generos societatii civile si creati parteneriate intre sectorul public si cel privat, care sa ajute la reducerea numeroaselor probleme sociale ale Romaniei. Mai presus de toate, treceti la actiune. Cum spuneam mai devreme, nici unul dintre sfaturile pe care vi le-am oferit nu e nou. Daca vreti sa treceti la treaba, e perfect. Dar daca nu, nu va mai plangeti de lipsa investitiilor straine.