Home Reportaj Depoul din dulap

Depoul din dulap

DISTRIBUIŢI

Jozsef Szeles, din Sfantu-Gheorghe, este innebunit dupa trenuri. Si-a facut propriile garnituri de marfare, personale, accelerate. Machetele colectionarului sunt confectionate din lingurite de plastic, la scara de 1/120. Jozsef a castigat sute de medalii la concursurile la care a participat, dar nu vrea sa-si vanda nici una din cele 400 de machete adunate. Spre deosebire de cele adevarate, trenurile lui nu intarzie niciodata si nu au vagoanele murdare sau ruginite.

400 de machete

Garnitura de tren se apropie de gara. Incetineste usor, dupa care se opreste de tot. Deodata, Jozsef observa o mica imperfectiune la unul dintre vagoane. Il desprinde de restul garniturii. I ia in mana cu atentie, sa nu-l scape, si incepe sa slefuiasca plasticul. Vagonul este asteptat la o expozitie internationala. Trebuie sa fie perfect.

Jozsef Szeles, din Sfantu Gheorghe, este unul dintre cei mai cunoscuti colectionari si constructori de machete de tren din tara. Colectia sa numara peste 400 de vagoane si locomotive in miniatura. -Pasiunea o am din studentie. Atunci am inceput sa strang primele modele. Se gaseau chiar in comert, la preturi convenabile. Tot ce am strans este la scara de 1/120. In 1983 am fost invitat la Congresul european al modelistilor feroviari de la Budapesta. Acolo am vazut prima oara cum se construieste o macheta si am inceput sa-mi fac propriile modele. Din *83, tot ce-am adunat in colectie este facut de mana mea-, se mandreste Jozsef.

Modele romanesti

Toate machetele facute de Jozsef sunt modele ale vagoanelor si ale locomotivelor romanesti. -Construirea unei machete se face, ca si la vagoanele sau locomotivele adevarate, dupa desene tehnice. Acestea, insa, sunt secrete, asa ca realizarea unui model strain este practic imposibila. Am ales parcul romanesc pentru ca am cunostinte printre mecanici si la Regionala CFR Brasov si astfel pot face rost de desene tehnice pentru machete.- Prima creatie a lui Jozsef, facuta in urma cu 16 ani, este dupa o locomotiva romaneasca cu aburi. A fost premiata la mai multe concursuri din tara si din strainatate.

Trenulete din lingurite de inghetata

Cele mai multe dintre componentele machetelor sunt facute din lingurite pentru inghetata, din plastic. Acestea sunt slefuite pana cand ajung la formele si dimensiunile necesare. Pentru ca n-are freze speciale, cum au colegii lui din Occident, Jozsef face totul manual. Slefuieste bucatelele de plastic ore intregi. Daca trebuie sa execute detalii de mare finete, lucreaza numai sub lupa. Tine foarte mult la calitate, ca sa poata participa la concursurile internationale. -Realizarea unei singure machete dupa o locomotiva cu aburi imi ia un an intreg. De obicei, lucrez cam trei-patru ore in fiecare sambata si duminica, atunci cand am timp liber. Machetele trebuie sa respecte strict scara. La concursurile importante sunt masurate cu sublerul si, la cea mai mica abatere, sunt descalificate-, spune colectionarul.

-Am concurat cu elvetienii-

In afara de cele 16 locomotive si 36 de vagoane realizate chiar de el, Jozsef are aproape 400 de machete. Modelele realizate de el au castigat sute de diplome, la concursurile din tara si din strainatate. -In 1998 am castigat medalia de argint la Campionatul european de modelism feroviar, cu o macheta dupa vagonul CFR pentru transportul cerealelor. Am concurat cu elvetienii si cu germanii, care sunt cei mai buni in domeniu. Am mai fost la expozitii internationale, dar trebuie sa-mi suport singur cheltuielile de deplasare si posibilitatile sunt destul de limitate.-

Proiect amanat

Jozsef a inceput sa construiasca si macheta unei cai ferate. Plansa, de 2×1 metri, are linii principale si secundare, macaze, gari, poduri si lampi de semnalizare. Pe ea pot circula simultan cinci garnituri de tren, cu respectarea regulilor de circulatie feroviara. In sinele minuscule circula curent electric, care alimenteaza motorasele locomotivelor. -N-am mai avut timp sa construiesc si calea ferata, asa cum mi-as fi dorit. In alte tari sunt colectionari care se ocupa special de asa ceva, iar cei care fac machete nu fac si cai ferate. E o munca foarte migaloasa si nu poti sa le faci pe amandoua-, spune Jozsef cu regret.

Pasiune costisitoare

Multe dintre componentele machetelor trebuie aduse din strainatate, ca si o parte din ustensilele minuscule cu care lucreaza. Premiile de la concursuri nu sunt in bani, asa ca investitiile nu pot fi recuperate nici macar in parte. -O macheta de fabrica, facuta in serie, la scara la care lucrez eu, costa 400 de marci. Va dati seama cat ar costa, in aceste conditii, o macheta lucrata manual, care este unicat! O singura data mi-am vandut o macheta unui colectionar impatimit, dar nu va pot spune cu cat.- Chiar daca altii ar face din acest talent o afacere profitabila, Jozsef spune ca nu-si va mai vinde de acum incolo nici o macheta. Pentru el, pasiunea e tot ce conteaza.

Marfar in miniatura

Una dintre machetele de care Jozsef este cel mai mandru e cea cu care a castigat medalia de argint la Campionatul european de modelism feroviar. Vagonul minuscul este perfect functional. Trapele prin care se incarca si se descarca marfa se deschid si se inchid, intocmai ca la vagoanele adevarate. Chiar si incarcatura este -adusa la scara-, vagonul fiind umplut cu malai. -Nu de alta, dar boabele de porumb intregi nici macar n-ar fi incaput prin trapa de incarcare-, spune modelistul.

Cele mai mici trenuri din lume

In lume, impatimitii modelismului feroviar au numeroase cluburi, asociatii si chiar reviste. Primele modele s-au construit in urma cu aproape 150 de ani, din lemn si hartie. O data cu aparitia materialelor plastice, acestea au devenit din ce in ce mai mici. In prezent, exista opt scale standard. Cele mai mici modele construite pana la aceasta ora sunt cele lansate pe piata de compania Marklin in 1972, la scala de 1/220.

Lucian Bitai – Brasoveanul

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.