Slovenia, Croatia
25 iunie 1991. Slovenia si Croatia isi proclama in mod unilateral independenta. Interventia armatei federale in Slovenia, la 27 iunie, pentru a se impotrivi independentei, nu a fost decat avanpremiera: razboiul nu a durat decat cateva zile. Abia pe teritoriul croat se vor desfasura luptele crancene ale unui razboi de cinci ani. Sarbii bombardeaza Dubrovnik, oras istoric de pe coasta dalmata, si ataca capitala Zagreb. Vukovarul este ruinat.
Recucerirea -republicilor autonome-, pe care sarbii le proclamasera pe teritoriul croat si care reprezentau o treime din teritoriu, va fi marcata de doua ofensive militare: operatiunea -Fulgerul- (mai 1995) si operatiunea -Furtuna- (la inceputul lui august), care au permis recucerirea localitatii Knin, din sud, fortareata rebeliunii nationaliste sarbe.
Bosnia
Din martie-aprilie 1992, un razboi si mai sangeros se extinde in Bosnia, dupa un referendum in urma caruia bosniacii s-au pronuntat pentru independenta. In conflict a fost implicata comunitatea sarba, sustinuta militar de Belgrad, care a luptat impotriva musulmanilor si croatilor, care se razboisera anterior intre ei.
De la 2 martie, primele baraje sarbe sunt instalate in imprejurimile capitalei Sarajevo, al carei asediu va dura pana in septembrie 1995.
Cele doua razboaie se incheie prin acordurile parafate, la 21 noiembrie 1995, la baza militara de la Dayton, Statele Unite, de catre liderii celor trei mari tari nascute din fosta federatie: Slobodan Milosevici, pentru Iugoslavia (Serbia si Muntenegru), Franjo Tudjman, pentru Croatia, si musulmanul Alija Izetbegovici, pentru Bosnia-Hertegovina.
Kosovo
Totusi, razboiul va izbucni din nou, in 1998-1999, in provincia Kosovo, oficial parte integranta a noii Republici Federale Iugoslavia (Serbia si Muntenegru), unde albanezii, puternic majoritari, refuza dominatia sarba.
Dupa esecul negocierilor din februarie 1999, din Franta (Rambouillet) intre Belgrad si reprezentantii albanezi, Serbia cunoaste teroarea bombardamentelor NATO, care au durat aproape trei luni, din 24 martie pana la 10 iunie. Armata Belgradului este fortata sa paraseasca provincia, care intra sub controlul Occidentului.