Home Reportaj Fantomele din castel

Fantomele din castel

DISTRIBUIŢI

In 27 noiembrie 1929, scriitorul Mihail Gaspar murea subit si in chip misterios la Timisoara. Avea doar 49 de ani. Trupul i-a fost adus in castelul sau de la Bocsa Montana, fiind inmormantat cu mare fast in cimitirul ortodox. In mod ciudat, de pe mormantul sau a disparut crucea, timp de 50 de ani, iar blestemele castelului sau misterios au inceput sa se abata si asupra urmasilor sai, pana in ziua de astazi. Patru martori au facut -Banateanului- dezvaluiri uimitoare atat despre fenomenele paranormale, cat si despre stafiile care se presupune ca ar bantui, inca, acest castel blestemat.

Blestemul

Nu se stie exact anul constructiei castelului, dar imaginea lui apare in ilustratele vechi de dinainte de 1900. Castelul e situat langa o cladire fara etaj in care isi avea sediul, inainte de 1900, Banca -Bocsana-. Sub comunisti a fost sediul Militiei. Castelul a fost construit din banii Bancii -Bocsana-, cu scopul de a se obtine profituri din inchirieri. Cand Mihail Gaspar a venit in Bocsa, in 1911, castelul era de mult terminat. Mai intai, scriitorul a locuit in Casa Fundationala Borlovan, azi casa parohiala ortodoxa. Apoi Mihail Gaspar s-a mutat in castel, pentru care platea bancii rate lunare. Mai tarziu s-au facut si acte de vanzare-cumparare prin care scriitorul a reusit sa devina proprietarului castelului.

Coincidente sau fatalitate?

Autorul monumentalei lucrari -Monografia Bocsei-, inca netiparita, este cercetatorul si publicistul Pubi Brindza, nascut pe 27 august 1928, la Bocsa Montana. Pubi Brindza e convins ca cineva a fost nemultumit si nedreptatit de aceasta tranzactie si l-a blestemat crunt pe noul locatar al castelului, pentru loialitatea sa, primise de la unguri titlul nobiliar de -Ecsedi Gall Gaspar-. Cercetatorul a alcatuit o lista a nenorocirilor care s-au abatut asupra familiei scriitorului: mai intai a murit foarte tanar scriitorul, in 1929, la nici 49 de ani Apoi, prin 1946, Ionel Gaspar, fiul scriitorului, s-a sinucis cu un foc de pistol intr-un tren, pentru ca ar fi pierdut la carti banii Partidului National Taranesc. Mai tarziu, nepotul lui Mihail Gaspar, Bebe Gaspar, si-a pierdut ambele picioare, umbland in butuci, in Germania, unde a murit anul trecut. Acolo, avocatul Bebe Gaspar a fost incinerat, iar urna cu cenusa i-a fost depusa la mormantul bunicului sau din Bocsa Montana. -Stranepotii lui Mihail Gaspar, Gloria si Renato, vazand ca nu e de gluma cu blestemele castelului, l-au parasit repede, dupa revolutie, si s-au stabilit in Germania. Castelul a devenit o ruina, dar stafiile inca il mai bantuie-, afirma Pubi Brindza.

Usi deschise, serpi uriasi

Fotograful Dan Mercescu locuieste vizavi de Castelul Gaspar. Este absolvent al Facultatii de Stiinte Economice din Timisoara. El este prieten cu Gloria si cu Renato, stranepotii scriitorului. Asa a ajuns sa fi fost martor la cateva scene misterioase si inexplicabile petrecute in castel, dar a auzit si pe altii povestind lucruri incredibile. -Intr-o seara de vara, am fost invitat in salonul mare al castelului. Erau de fata fratii Renato si Gloria, fiii avocatului Bebe Gaspar. Cand s-a facut ora 12 noaptea, s-a deschis, deodata, cu zgomot mare, usa! Nu intrase nimeni. Toti am ramas incremeniti. M-am ridicat cu teama si m-am dus s-o inchid. Dupa ce am ajuns din nou pe scaun, usa s-a deschis din nou singura, desi incuietoarea era perfecta! Toti am tacut si ne simteam ametiti. La un moment dat am avut senzatia ca cineva, o forta invizibila, incerca sa apese din nou pe clanta usii si sa o deschida! Prin anii *70, cand Militia isi avea sediul langa castel, un militian mi-a povestit ca vedea in fiecare noapte un sarpe urias, lung de mai bine de trei metri, care iesea din pivnita si urca pe ziduri, printre plantele agatatoare, pana la fereastra de la etajul intai!-, spune Dan Mercescu. La asta se adauga alte marturii: pe terasa castelului, vara, musafirii auzeau tot timpul pasi care le dadeau tarcoale, fara sa distinga nimic. Se simteau urmariti de o fiinta invizibila. Un timisorean care a petrecut o noapte in castel, in camera laterala, situata in rezalidul cladirii de la etajul intai a vazut in camera intunecata doi ochi rosii care se deplasau, simetric, pe pereti! -Curajosul- a avut o noapte de cosmar; speriat si ingrozit, n-a mai vrut sa doarma niciodata in castel.

Secretul mainilor fara trup

Un alt martor al ciudateniilor petrecute in castel este Dan Putin, nascut pe 20 iulie 1949 la Bocsa Montana. Acesta sustine ca a petrecut ciudate experiente paranormale, in casa sa parinteasca, dupa moartea parintilor. -Cu circa 12 ani in urma, doi oameni de afaceri italieni dormeau in camera de la etaj a castelului, dinspre Politie. Camera fusese inchiriata de ei. Imediat ce se urcau in pat, ii cuprindea un somn greu pe amandoi. Apoi le aparea in vis o mana fara trup care se deplasa pe langa patul lor si-i apuca si-i strangea foarte tare de propriile lor maini! Italienii incepeau amandoi sa urle de durere si de groaza si se trezeau. Chiar fiind treji, ei simteau in continuare stransoarea mainilor invizibile! In plus, pe peretele dinspre Politie le aparea o figura, ca o umbra nedefinita, care ii teroriza. Italienii au slabit fiecare 15 kilograme, au plecat aproape nebuni in Italia si astazi nu se mai stie nimic de ei-, spune Dan Putin.

Fantoma amatoare de… pipa!

Wiliam Hanco este expert in ikebana si este vecin si prieten cu stranepotii lui Mihail Gaspar. S-a nascut in 25 iunie 1963, la Bocsa Montana. A frecventat des castelul. Sora lui, Geanina, este astazi administrator al Castelului Gaspar. Hanco a fost martor la numeroase intamplari ciudate, legate de castel. Printre acestea, una petrecuta vara, dupa revolutie, in sufrageria mare, cu mobila veche stil si cu candelabrul urias. -Eram mai multi la o cafea. Stiam mai de mult ca la masa aceea, pe vremuri, sotia scriitorului Mihail Gaspar practica spiritismul intr-o companie foarte elevata. Se facuse ora 12 noaptea. Deodata se auzi din pod cum canta a moarte cucuveaua, iar usa de la salon s-a izbi cu putere, fiind trantita de perete de o forta invizibila! Toti am ramas ingroziti si fara grai. In camera se auzeau clar pasi calcand, apropiindu-se de masa! Cineva a strigat: ?çAh, Doamne!?ê. Atunci s-a petrecut ceva ce n-am sa pot uita toata viata: o forta necunoscuta s-a apropiat de mine si mi-a smuls pipa din gura, trantind-o cu putere de covor! N-am putut sa ma misc ca sa-mi ridic pipa decat mai tarziu, cand fantoma disparuse, inchizand dupa ea usa, cu putere!-, spune William Hanco. In urma socului, nimeni n-a putut scoate nici o vorba, timp de un sfert de ora.

Numeroasele marturii converg spre aceleasi intrebari. A cui prezenta se face simtita in castelul de la Bocsa? Si, mai ales, cum se explica ea? Deocamdata, un lucru ramane cert: aici se afla unul dintre vechile imobile austro-ungare din Banat asupra carora planeaza blesteme necunoscute. Drame petrecute cu veacuri in urma traiesc inca in aerul greu si intunecat al acestor locuri. Pana cand cineva va reusi sa dezlege, pentru totdeauna, marile mistere.

Curtea interioara

In frontonul de la mansarda, Renato, stranepotul scriitorului, a urcat intr-o noapte in podul casei si a descoperit cu groaza un stol de bufnite si foarte multi lilieci care i-au sarit in cap, izgonindu-l! La parter se vede terasa unde scriitorul petrecea cu familia sa si cu avocatul Stich in serile de vara si unde martorul Dan Mercescu a simtit prezenta unei stafii! Sus, in dreapta, se vede fereastra care da in odaia unde cei doi italieni comercianti au trait clipe de groaza, conform dezvaluirilor lui Dan Putin. Fotografia a fost facuta la cativa ani dupa moartea scriitorului, prin anii *30.

Cine a fost Mihail Gaspar?

Mihail Gaspar s-a nascut in 24 ianuarie 1881, la Gataia. Scoala primara a terminat-o la Gataia, iar studiile liceale le-a desavarsit la Beius, in 1900. In 1901 si-a inceput activitatea literara la -Drapelul- lui Valeriu Braniste de la Lugoj. In 1903 a absolvit Institutul Teologic din Caransebes, fiind hirotonisit diacon la Lugoj. S-a casatorit cu Livia Blajovan. In 1905 a fost condamnat la 10 luni de temnita, pentru delicte de presa, fiind aparat de Coriolan Brediceanu. In acelasi an va aparea, la Lugoj, primul sau volum, intitulat -Japonia-, iar in 1908 a publicat primul sau volum original intitulat -In vraja trecutului-. In 1911 a fost hirotonisit protopop de Bocsa, mutandu-se in castelul blestemat din centrul localitatii, in care avea sa supravietuiasca doar 18 ani! In 1918 a fost delegat sa participe la Adunarea Nationala de la Alba-Iulia si a asistat la consfintirea unirii Transilvaniei cu patria originara. Din 1923 a inceput sa scrie si la ziarul -Drum Nou-, care aparea la Bocsa Montana. Trei ani mai tarziu a fost ales deputat in Camera de la Bucuresti. Unii critici il considera pe Mihail Gaspar ca fiind cel mai important scriitor banatean din prima jumatate a secolului XX, dar opera lui literara nu este inca, nici astazi, bine cercetata si cunoscuta.

Articol realizat de Eugen Stan

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.