![8tn_atac1.jpg](https://www.curentul.info/wp-content/uploads/2017/09/8tn_atac1-300x350.jpg)
În meseria noastră învățăm veșnic. Actorul, chiar dacă nu are la activul său o carieră îndelungată, trebuie să se simtă mereu ca la primul rol, să aibă starea de spirit a unui ucenic. Actoria este o meserie de disciplină. Ca milităria. Trebuie să fii în stare să faci un lucru atunci când ți se cere. Fără talent nu ajungi la meseria de actor, fără disciplină, nu poți să o practici. Afară de asta, eu zic că ar fi foarte bine dacă actorul și-ar putea menține o tinerețe și o curățenie sufletească, acel elan, acea cinste în a juca și a nu trișa. Este foarte important aspectul acesta al integrității morale în profesiune. Generația mea de actori a făcut pași importanți spre simplitate, în contrast cu jocul mai încărcat al actorilor din generațiile anterioare. Noi am tins spre un fel de a vorbi pe scenă mai simplu, mai apropiat de viață, mai firesc, în spirit stansislavskian. Nu cu artificii poți fi nou și modern, nu ocolind adevărul! Firescul, simplitatea aparțin tuturor formelor de teatru, pentru că teatrul este expresia vieții.
Aceasta a fost declarația de suflet făcută de "regina teatrului românesc" la aniversarea celor 78 de ani. Câți dintre dumneavoastră ați avut ocazia să dați mâna cu un rege sau o regină? Vă spun eu că dacă nu ați avut această șansă, aveți măcar un motiv să mă invidiați, pentru că eu am avut această șansă rară la sfârșitul săptămânii trecute, când tinerii de la Teatrul "Metropolis" au dedicat o seară chiar "reginei teatrului românesc". Da, v-ați dat seama că este vorba de Olga Tudorache, care și-a sărbătorit ziua de naștere pe scenă. Și nu o putea face altfel decât tot pe scenă. Marea actriță a interpretat rolul principal în spectacolul Teatrului "Metropolis" "Pește cu mazăre", chiar la împlinirea a 78 de ani. Spectacolul, regizat chiar de Olga Tudorache, a avut premiera în 2004. Alături de "regină" a jucat și actrița Tamara Crețulescu. Olga Tudorache a avut alături la aniversarea zilei de naștere sute de prieteni, admiratori și colegi de breaslă, deopotrivă. A fost aplaudată și felicitată minute în șir.
"Regina" a rămas o romantică incurabilă
Ei bine, Teatrul "Metropolis" a ales să dedice o seară unui eveniment de excepție, și anume, aniversarea celor 78 de ani de viață ai "Reginei Mame". Cu aproape o jumătate de oră mai devreme (invitația fiind pentru orele 19), holul teatrului "Metropolis" era deja arhiplin pentru modesta sală a teatrului – capacitatea sălii fiind de aproximativ 80 de locuri. La ridicarea cortinei, pe scenă s-au aflat Olga Tudorache și Tamara Crețulescu. Urmărind prestația din "Pește cu mazăre", m-am convins astfel – dacă mai era cazul – că Olga Tudorache poate întruchipa, cu aceeași strălucire, și regine, și țărănci, și ființe cumplite, dar și "rupte din cer", roluri de dramă și comedie. A fost atât de naturală, încât credeai că este vorba de un rol smuls din realitate. La finalul celor aproape 90 de minute, "Regina" a fost aplaudată de o sală entuziastă, ridicată în picioare, iar EA, cu modestia reginelor desprinse din poveste, era atât de emoționată, de parcă era la începutul carierei. A tăcut și ne-a mulțumit, năpădită de mormanele de trandafiri primite și de amintirea nepotului său. La un moment dat a povestit despre Victor, nepotul său de 10 ani din New York, care a fost prezent la premiera spectacolului, în urmă cu doi ani. De atunci, "Regina" nu a mai avut șansa să îl revadă și poate de aceea Victor este prezent și în piesă. Olga Tudorache, adorată de public și de breaslă, a avut generații întregi de absolvenți ai Facultății de Teatru, unde a fost un iscusit pedagog în Arta Actorului. Este considerată de marii teatrologi "actriță nepereche", având un CV impresionant. În opinia unor regizori de teatru și film, Olga Tudorache reprezintă esența teatrului și filmului modern. Are o teatrografie și filmografie de invidiat. A realizat zeci și zeci de roluri pe scenă, în film, la radio și TV, adunând peste 20 de premii și distincții. Olga Tudorache a absolvit Institutul de Teatru în 1951. De atunci dăruiește arta sa publicului. În viața de zi cu zi, rostește puține cuvinte, pentru că este sigură că Dumnezeu i-a dat harul tăcerii. Prețuiește tăcerea și pe scenă, chiar și atunci când replicile sunt importante.