V-ar plăcea ca în așteptarea metroului să stați pe Zebrule și să admirați straiele sătenilor din Muntenia, Banat, Dobrogea, Transilvania? Toți călătorii sunt de acord că, în subteran, atmosfera trebuie să fie mai prietenoasă. Zidurile și pasajele de la metrou sunt „reci“. Te deprimă. Există, însă, și artiști care s-au gåndit să schimbe fața stațiilor și pasajelor de metrou. Din păcate, lipsa fondurilor îi împiedică să își pună în practică ideile. Au dus proiectul pånă la jumătate și, acum, au fost nevoiți să-l oprească. Mare păcat! Acești oameni au „pus ochii“ pe Piața Victoriei 1. Proiectul „Bucharest me-troART. Arta te privește – Piața Victoriei 1“ este organizat de Asociația din Pod și Fundația MORA, în parteneriat cu Muzeul Țăranului Romån, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ și Muzeul Național de Geologie. De ce a fost aleasă tocmai stația de metrou Piața Victoriei 1? Pentru că în preajma acestei stații se află cele trei muzee unice în peisajul bucureștean, național și chiar european. Prin punerea în practică a acestui proiect, organizatorii și-au propus să anunțe prezența, în imediata apropiere a acestei stații de metrou, a celor trei obiective culturale. Noua „fizionomie“ a Pieței Victoriei 1 urma să fie realizată în perioada 2009-2010. Totul a pornit de la altelierele de creație pentru copii din cadrul Muzeului Țăranului Romån, Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ și Muzeului Național de Geologie. Micii artiști au vizitat cele trei obiective culturale. Au examinat exponatele, au ascultat tot ceea ce le-au povestit ghizii. Anul trecut, între 24 și 28 iunie, 35 de copii, îndrumați de artiști romåni și englezi, au creat, la Muzeul Țăranului Romån, o casă țărănească în miniatură, un copac… fermecat, un balaur din poveste, cărticele și broderii. Multă muncă, migală, dar copiii au pus suflet și totul a fost ușor pentru ei. S-au måndrit și se pot måndri cu ceea ce le-a ieșit „din måini“. Tot anul trecut, între 2 și 6 iulie, proiectul s-a „mutat“ la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“. Aici, 50 de copii, sub coordonarea artiștilor romåni și englezi, au „dat naștere“ altor decorațiuni pentru metrou. Micuții artiști, cu mult calm, au creat păsări migratoare, pești, animale fantastice. Pentru ei, reproducerea, în viziunea lor, a exponatelor din vitrinele muzeului, lucrul cu acul, ața, foarfeca și lipiciul a fost o nimica toată. După om, animal și vegetal a venit råndul mineralului: planete, peșteri, vulcani, fosile, roci, flori de mină. Între 9 și 13 iulie 2008, la Muzeul Național de Geologie, copiii au făcut modelaj și au colorat, în fel și chip, creațiile lor. Pentru ei această muncă de creație a fost un prilej de relaxare, un prilej de a „pătrunde“ pentru cåteva zile într-o altă lume.
Covoare, proverbe și zicători
A venit și un moment plin de emoții. Din cele 23 de propuneri de intervenții artistice, realizate de 13 artiști romåni și doi britanici, pe baza lucrărilor celor 100 de copii din atelierele de creație, trebuiesc „alese“ zece pentru a fi puse în practică. În perioada 21 octombrie-11 noiembrie, cele 23 de propuneri au fost expuse în galeria sub_Cărturești din Capitală. Peste 500 de vizitatori și un juriu de specialitate au desemnat conceptele cåștigătoare: Cahle, Orașul șoaptelor, Vizitånd tradițiile, Metrocarpet, Acvalight, Acvariu, Zebrula, Planetaria, Life before the subway, Hubble Bubble. Acvariu propune un decor pentru pasarela ce face legătura între cele două peroane ale stației de metrou Piața Victoriei 1. Intervenția artistică propusă aici va transforma acest spațiu în unul ce va aminti de peretele de sticlă al unui acvariu imens. Iluzia optică va da impresia unui spațiu mărit, atenuånd disconfortul aglomerației din timpul zilei. Călătorii cu metroul vor „vedea“ pești, căluți de mare, alge, stele de mare. Ca materiale trebuie folosite plexiglas colorat și, bineînțeles, nu va lipsi instalația electrică. Proiectul a fost inspirat de acvariile cu pești exotici din Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“. Scaunele actuale de pe cele două peroane de la Piața Victoriei 1 vor fi înlocuite cu șapte bănci-zebră. Atmosfera din subteran va deveni, astfel, mai veselă, invitåndu-i pe călători la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, care îi așteaptă la suprafață. Cahle va avea o dimensiune de 50 de metri pătrați. Această intervenție decorativă va fi amplasată pe peretele pasarelei de legătură dintre cele două peroane ale stației. Elementul care a inspirat acest proiect, cahla decorativă – o plăcuță de lut – era folosită tradițional la sobele de teracotă. Prin folosirea acestui tip de decor se dorește redescoperirea tradiției romånești, intercalată cu proverbe și zicători. Prin Cahle se intenționează descoperirea colecției Muzeului Țăranului Romån și se vrea ca arhitectura din spațiul metroului să capete o atmosferă mai familiară. Proiectul „Vizitånd tradițiile“ constă în crearea unei imagini false prin montarea unui panou, prins între doi stålpi dintre cele două linii de tren ale stației de metrou Piața Victoriei. Panoul va conține personaje din arhiva Muzeului Țăranului Romån. Practic, este o simulare 2D. Obișnuiți să vadă călătorii de pe celălalt peron, așteptånd metroul, de această dată oamenii vor „pătrunde“ în lumea satului, acolo unde sătenii merg la cåmp sau grădinărit. Prezența unor reproduceri de covoare țărănești – Metrocarpet – în incinta stației de metrou va face direct trimiterea către zona din care ele provin, așadar conexiunea cu Muzeul Țăranului Romån este evidentă. Covoare „aruncate“ pe jos în stație, covoare ce stau la „uscat“ pe balustrade nu incomodează cu nimic traficul de călători. Orașul Șoaptelor va ilustra modul în care un muzeu își prezintă exponatele, dar și modul de așezare a colecțiilor de acasă.
Lampadare și lămpi de neon cu forme inspirate din mediul acvatic
Planetaria. În câteva spații de pe peroanele stației Piața Victoriei 1 vor fi amplasate panouri cu printuri ce conțin imaginea supradimensionată a unui sistem planetar imaginar. Un corp de iluminat și un coș de gunoi vor fi integrate noului spațiu. Acestea vor fi fabricate din rășini artificiale, urmărind forma și compoziția planetelor realizate de către copii în timpul orelor de atelier de la Muzeul Național de Geologie. Life before the subway începe cu realizarea unor plăci turnate în rășină poliesterică cu basoreliefuri reproducând fosile de animale mari din epoca dinozaurilor. Acestea vor fi montate pe pereții peroanelor și ai pasarelei de comunicare dintre cele două peroane ale stației de metrou Piața Victoriei 1. Se mizează pe lăsarea impresiei că fosilele „ștanțate“ au fost de fapt găsite la fața locului, în timpul construcției metroului, și că au fost lăsate acolo pentru decorul realist-istoric. Hubble Bubble pleacă de la ideea borcanului ca model de expunere și prezentare folosit în general în muzee. Pentru conținut, acest proiect îmbină materialele naturale – plante, insecte, crustacee – cu cele artificiale, stilizate. Acvalight va fi amplasat în stația de metrou Piața Universității, urmând să prefațeze instalațiile de artă din Piața Victoriei 1. Vor fi realizate lampadare și lămpi de neon cu forme inspirate din mediul acvatic. Obiectele vor avea dimensiuni proporționale cu dimensiunile animalelor și plantelor reproduse, pe cât posibil mai aproape de dimensiunea lor reală. Balena nu va lipsi din „peisaj“. Călătorii vor vedea toate aceste „minuni“ în stațiile de metrou când „cineva“ va aloca bani pentru această părticică din programul „I love Bucharest“. Organizatorii așteaptă și ajutorul sponsorilor.