Suntem mai fumători decat alţii? Statisticile ne plasează pe locul doi în Europa la numărul de fumători, cu peste 46 la sută din bărbaţi şi 24 la sută din femei. Iar cifrele cresc de la an la an. De caţiva ani am constatat că fumatul a devenit o modă. Parcă tinerii fumează pentru a părea grozavi în ochii prietenilor, iar ceilalţi o fac pentru că ţigara le reduce considerabil stresul – aşa spun ei. Colac peste pupăză, fumătorii se confruntă din acest an cu o gravă problemă. Legea 349/2002 trebuia să intre în vigoare de multă vreme, dar aproape nimeni nu şi-a bătut capul să o pună în aplicare ad-literam. Practic, şi acum am mari semne de întrebare în ceea ce priveşte aplicarea ei. Şi mă gandesc în mod concret la patronii de restaurante ori la trenurile de navetişti sau la mall-urile care au invadat marile oraşe. În aceste situaţii, chiar se gandeşte cineva că se va respecta cu stricteţe Legea 349?
Nu m-am gandit să fac o pledoarie împotriva fumatului ori a fumătorilor, însă am convingerea că toată lumea trebuie să respecte legea, cu toate riscurile şi implicaţiile pe care le-ar putea avea. Statele europene aplică de mult legi care interzic fumatul atat în mijloacele de transport în comun, cat şi în locurile publice. Cu toate că legea există de cinci ani, nu toţi agenţii economici o respectă. Ceea ce ţi se poate impune conform Legii nr. 349/2002 este locul în care ai voie sau nu ai voie să-ţi aprinzi ţigara.
Sunt de acord, spre exemplu, că o călătorie cu trenul poate părea oricui mai scurtă dacă îşi omoară timpul cu o ţigară asortată cu o cafea. Dar nu pot fi de acord cu faptul că în vagoanele restaurant se fumează fără a se ţine cont de faptul că Legea 349 trebuie aplicată inclusiv în aceste locaţii. Conform legii, fumatul este interzis chiar şi pe culoarele vagoanelor, indiferent că sunt trenuri rapide sau personale. Legea prevede faptul că fumatul este interzis în spaţiile închise şi în toate mijloacele de transport în comun. Probabil că va mai dura ceva timp pană cand CFR va monta la casele de bilete şi în trenuri plăcuţe care vor menţiona că fumatul este interzis, mesaje similare urmand să fie postate şi pe legitimaţiile de călătorie. Potrivit Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin spaţii publice închise se înţelege toate spaţiile din instituţiile publice centrale şi locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, de învăţămant, medico-sanitare, culturale, de educaţie, sportive, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, spaţiile închise de la locul de muncă sau alte spaţii prevăzute de lege, cu excepţia spaţiilor delimitate şi special amenajate pentru fumat din incinta acestora. Chiar dacă am fost informaţi că CFR a început o campanie de informare a călătorilor, pană acum nu am găsit -la vedere- nici un afiş ori panou care să informeze călătorii. Este drept că am auzit în gara din Constanţa înainte de plecarea unui tren, o voce caldă de nefumătoare în mod sigur, care mă anunţa în megafon ce sancţiuni vor primi cei care vor fi prinşi cu ţigara în sac.
Opinii pro şi contra
-Este foarte bine. Cred că vom avea parte de un transport mai civilizat. Dar numai în această privinţă.-
-Pentru mine este OK, pentru că m-am lăsat de fumat. Cred că a separa fumătorii de nefumători este o dovadă de civilizaţie, însă şi a amenaja pentru primii locuri speciale este tot o dovadă de civilizaţie. Toţi oamenii au drepturi: şi nefumătorii, dar şi fumătorii.-
-Ar fi extraordinar de bine să se respecte acest lucru. Dar să nu-mi spuneţi că din cauza ţigărilor fumate în tren se fură şinele de cale ferată… Ce ruşine! Ce ruşine!-
În ce condiţii se poate fuma
Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun permite fumatul în spaţii special amenajate în acest scop, atâta timp cât aerul viciat nu pătrunde în spaţiul pentru nefumători. Locul amenajat trebuie să fie ventilat, dotat cu scrumiere şi extinctoare şi să fie marcat, la loc vizibil, cu indicatorul -Spaţiu pentru fumători-, -Loc pentru fumat- sau -Camera de fumat-. Anunţul este menit să avizeze asupra faptului că numai în acel spaţiu se poate fuma. Cu toate că amenzile nu sunt deloc neglijabile, unii refuză sau nu au loc îndeajuns pentru separarea fumătorilor de nefumători. Fără a avea ceva cu cineva, trebuie spus că din panoplia restaurantelor din Capitală, prea puţine sunt cele care respectă legea. La capitolul -aşa nu- pot fi incluse restaurantele Horoscop, La mama, Carul cu bere, La Trattoria, KFC, Spring Time.
ANPC acţionează anemic
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a întreprins deja o serie de controale pentru verificarea şi sancţionarea agenţilor economici care au ca activitate alimentaţia publică (baruri, restaurante). Deşi au existat destui agenţi economici care au fost amendaţi cu sume cuprinse între 1000 şi 3000 de lei, patronii refuză să amenajeze locuri separate pentru nefumători şi nu numai că provoacă nemulţumirea clienţilor, dar poate de aici au venit şi reclamaţiile şi implicit amenzile. La ora aceasta, multe dintre barurile şi restaurantele din provincie nu respectă această lege, şi totuşi patronii acestora nu au păţit nimic. Reclamaţiile curg încontinuu, însă dacă în alte părţi nu ai loc, iar în celelalte există fum de ţigară, clienţii îşi mai calcă pe inimă şi, în loc să ţină la sănătate, acceptă condiţiile existente. Multe restaurante şi cluburi ignoră prevederile legate de delimitarea spaţiilor pentru fumători şi, respectiv, nefumători, reglementate de caţiva ani. Alte localuri le aplică la extremă, interzicand complet fumatul. În Bucureşti au fost controlaţi 107 operatori economici, dintre care au fost sancţionaţi 66, cu amenzi de 124.500 de lei.
Cum este la alţi europeni
În ţările din UE, fumatul este blamat de foarte mult timp. Acum caţiva ani, Societatea Europeană de Cardiologie a propus chiar interzicerea fumatului. Spre exemplu, anunţul unui call-center din Irlanda care avertizează că solicitările de angajare venite din partea fumătorilor nu vor fi luate în calcul a declanşat de fiecare dată un adevărat război pe această temă. După lungi dezbateri, comisarii europeni au ajuns la concluzia că firma respectivă nu poate fi acuzată de discriminare dacă refuză să angajeze fumători. Vladimir Spilda, comisarul european pentru angajări şi şanse egale, a declarat atunci că Directiva 78/2000 -interzice discriminarea pe criterii rasiale, de origine etnică, de varstă, sex şi orientare sexuală, maladii, credinţe şi apartenenţe religioase sau politice şi pe alte criterii, nu şi pe fumat-. Anul trecut, Italia a venit cu o altă propunere care poate lovi dur în fumători, şi anume să li se scadă lunar din salariu contravaloarea timpului petrecut la fumat. Pentru a întări această idee, autorităţile de la Roma au dat publicităţii un studiu din care reiese că un fumător pierde aproximativ patru minute doar pentru a ajunge şi a se întoarce de la locul de fumat. Asta, în condiţiile în care Italia a hotărat în 2005 ca fumatul să se facă numai în locuri special amenajate. În acelaşi context, începand din acest an, potrivit unei decizii a Comisiei Europene, toate ţările Uniunii Europene sunt obligate să adopte un sistem de avertizare prin pictograme etichetate pe pachetele de ţigări din Europa. Costurile implementării acestor avertismente sunt acoperite de fumători, prin scumpirea ţigărilor. În prezent, Canada, Australia şi Thailanda au implementate pictogramele pe pachetele de ţigări. Pe de altă parte, episoadele din desenele animate -Tom & Jerry- în care apar scene cu fumat ar putea fi eliminate pe viitor, în urma unor plangeri depuse la autoritatea de reglementare în audiovizual din Marea Britanie. Conform plangerilor, aceste imagini nu sunt benefice într-un serial de desene animate pentru copii. Sesizările se referă la două episoade distincte în care apar scene cu fumat.