Home Reportaj Georgeta Washington din Fagaras

Georgeta Washington din Fagaras

DISTRIBUIŢI

Era eleva in clasa a V-a cand a plecat din satul Ileni, de langa Fagaras. Premianta la scoala, fetita care se suia in copaci sa fure nuci, Georgeta, fata lui George Blebea, a plecat in 1964 tocmai in America. A facut facultate si s-a maritat. Nu cu fitecine, ci chiar cu urmasul lui George Washington. Vestea s-a dus in tot satul. Si toata lumea din Ileni se mandreste ca de pe ulitele prafuite, o fata balaie si isteata foc a ajuns sefa peste comunitatea romanilor din America.

Copilarie fericita la Ileni

Copilaria Georgetei e legata de Ileni. S-a nascut aici in 1952. Abia dupa absolvirea scolii generale a plecat in tara tuturor posibilitatilor. Cand era mica se juca cu Minodora. Auzisera de la unchiul Toma ca fata care stie sa faca mamaliga e buna de maritat. S-au apucat de gatit. Dar pentru ca n-au gasit malaiul, au facut mamaliga din cenusa. Bunicii le-au pedepsit cand au gasit casa plina de cenusa. Georgeta mergea la muncile campului, dadea de mancare la gaini. Tusa Liana povesteste cu haz trasnaile Georgetei. Este singura din neamul Blebea care a ramas in sat. Restul s-au imprastiat in toata lumea: in America, la Brasov, in Canada.

Visul fagarasenilor s-a implinit peste Ocean

-Dupa colectivizare, nu se mai putea trai. Noua ne ziceau chiaburi si ne persecutau. Bunicu-su i-a chemat pe toti la el, in America-, spune tusa Liana. George Leancu era deja stabilit peste Ocean. Acolo i se nascuse si fata, Helene. Cu mare greutate, Gheorghe si Elena, parintii Georgetei, au reusit sa emigreze cu copiii in 1964. S-au stabilit in statul Ohio, unde exista cea mai veche comunitate romaneasca din America. Au cumparat un crang de 30 ha la fel ca zavoiul Ilenilor. L-au imprejmuit cu gard viu si au adus o turma de 200 de oi. Au ridicat o casa cu camere gatite ca acasa, in Romania.

Washington-ii vorbesc romaneste

Georgeta si fratele sau, John, au crescut la marginea orasului Allianz. Aici a facut liceul. Apoi a plecat la facultate in Canton (Ohio). Si-a luat licenta in Psihologie si Educatie la Cleveland State University si University of Denver, Colorado. In timpul studiilor, l-a cunoscut pe viitorul ei sot, Corbin Washington, descendentul direct al primului presedinte al Americii, George Washington. Acum, Corbin este avocat. Socrul Georgetei este un erou adevarat, ca si gloriosul sau inaintas. A luptat in Al Doilea Razboi Mondial cu japonezii in Pacific. Fagarasanca pastreaza in familia ei traditiile din batrani, se duce la biserica romaneasca. Cei doi copii au frecventat scoli americane, dar acasa vorbesc romaneste. La resedinta lor, chiar la intrare, se afla fotografia celor doi copii infasurati in tricolor, manifestand in fata Ambasadei Romane.


Tusa Liana, la New York

Georgeta vine des in Romania. In martie a fost la Alba Iulia si Sibiu. Cand trece prin Ileni sta de vorba cu toata lumea si merge sa asculte slujba la biserica din sat. A invitat-o si pe tusa Liana in America. -Acum doi ani, de Paste, era sa ma pierd prin New York. Stateam in aeroport cu cartonul pe care-mi scrisesem numele la vedere, dar n-a venit nimeni dupa mine. Un american m-a ajutat sa dau un telefon la Georgeta. I-am zis -tenchiu-.

Ptii, numai masini sunt prin America. N-am vazut pe nimeni sa mearga pe jos. E bine sa te duci de tanar, sa ai familie, cum au facut Georgeta si John, fratele ei, care a ajuns doctor chirurg. Dar mai bine e la noi. Daca ar fi bani, n-ar mai pleca tineretul-, ofteaza tusa Liana.

Mama romanilor din America

In tot ce a intreprins, Georgeta a pus mult suflet si a reusit. In 1998 a fost aleasa presedintele national al Uniunii si Ligii Societatilor Romane din America. Este prima femeie ajunsa intr-o astfel de functie. Tot din acel an, a preluat conducerea revistei -America-. Impreuna cu fostul ambasador al Romaniei la Washington, Mircea Geoana, a fondat organizatia -Romanian-American Business Network-, care are ca scop incurajarea investitiilor americane in Romania si promovarea schimburilor comerciale intre cele doua tari. Este una dintre cele 12 persoane din lume care fac parte din -Hall of Fame- al Fundatiei Culturale Romane de la Bucuresti. Are o pozitie foarte importanta in lumea americana, avand acces in cele mai inalte cercuri politice, inclusiv la Casa Alba. S-a intalnit cu guvernatori, congresmeni si chiar cu George Bush Jr. Este profesoara universitara, sotie a unui descendent al primului presedinte al Statelor Unite si mama a unui alt Washington.

Candidata la Ambasada SUA la Bucuresti

Georgeta este considerata sufletul comunitatii romano-americane si se bucura de o mare popularitate. Anul trecut, fagaraseanca si-a depus candidatura pentru postul de ambasador SUA la Bucuresti. Conform Constitutiei americane, ambasadorii sunt numiti direct de catre presedinte. Nu de putine ori este o favoare personala, facuta celor care au adus servicii Casei Albe. Cea mai importanta treaba a unui ambasador este sa reprezinte interesele economice si politice ale tarii sale si sa promoveze o imagine pozitiva administratiei care l-a numit in aceasta functie. Georgeta isi propusese sa dezvaluie americanilor latura pozitiva a Romaniei. Lupta a fost castigata de Michael Guest.

Un film despre tara natala


Nora generalului Washington a trecut anul acesta prin Romania. Aproape fara sa stie nimeni. Chiar daca este vorba de presedintele unui milion si jumatate de romani. Omologul ei de acum 30 de ani, Nicolae Lungociu, a fost primit de Ceausescu cu trambite si surle. A fost insotita de operatorul Bill Martin, american get-beget. Acesta intentioneaza sa realizeze un film despre Romania, pentru canalul CNN. Vor sa dezvaluie publicului american adevarata fata a Romaniei. Cei doi au vizitat Bucurestiul, Timisoara, Oradea, Clujul, Sibiul si Brasovul.

Demersuri pentru intrarea Romaniei in NATO

A facut dese vizite la Washington, a vorbit cu senatori si congresmani importanti, insistand sa sprijine demersurile romanilor de aderare la NATO. A trimis scrisori la care a primit raspunsuri incurajatoare. -Mi-a scris chiar si presedintele George W. Bush, asigurandu-ma ca SUA vor lua o decizie favorabila Romaniei-, marturiseste ea. -Romanii ar fi bine sa afle cuvintele lui John F. Kennedy: ?çNu cauta ce face tara pentru tine, ci vezi ce poti face tu pentru tara?ê. Se cuvine, deci, ca toti romanii sa se aplece cu mai multa hotarare asupra inteligentei care-i uneste, si nu asupra ignorantei care-i dezbina-, este crezul Georgetei.

-Noul secol a adus tarii mele cea mai teribila suferinta din ultimii 50 de ani. Inca nu-mi vine sa cred ca ceea ce s-a intamplat e adevarat. Romanii din America, aproape un milion la numar, deplang, impreuna cu intreaga America, pierderea absurda a miilor de compatrioti. -Gemenii-, da, s-au prabusit. Dar nu si democratia. Nu si America, de dragul careia parintii multora dintre noi au trecut Oceanul inca de acum peste 100 de ani. Suntem multi, suntem puternici, suntem bogati. Ii iubim pe toti oamenii, indiferent de rasa si religie. Ii ajutam pe cei saraci si suferinzi. Sufletul american, la fel ca sufletul romanesc, este dintre cele mai generoase, mai deschise, mai pline de umanitate. Dar sa nu se ia aceasta ca o slabiciune. America, desi nu cu bucurie, stie sa raspunda urii si salbaticiei feroce-, spune Georgeta Blebea Washington

Primul presedinte american

George Washington s-a nascut in Virginia la 22 februarie 1732. Dupa moartea fratelui sau, Lawrence, in 1752, George i-a preluat atributiile de general adjutant al coloniei Mount Vernon. In 1775, in urma unor succese militare, a fost numit consilier militar pentru New York si a aparat orasul de atacurile englezilor. In 1789 a fost numit presedinte al Conventiei Constitutionale. Dupa adoptarea Constitutiei, a fost ales presedinte. A avut doua mandate. Al treilea l-a refuzat. Trei ani mai tarziu a murit in provincia natala.

-America- in romaneste

-America- este cea mai veche publicatie romaneasca din afara granitelor Romaniei. A fost fondata de preotul Moise Balea, la 1 septembrie 1906. Pe frontispiciul ziarului scria: -Apare cand e nevoie, bani si timp-. In prezent, publicatia este editata de Uniunea si Liga Societatilor Romane Americane. Din 1999, conducerea ziarului a fost preluata de Georgeta Washington.

Uniunea si Liga Romanilor a luat fiinta in 1928, prin unificarea a doua organizatii. Uniunea a fost infiintata la 4 iulie 1906, iar Liga in 1924. In 1998, presedintele devine Georgeta Washington. La 1 decembrie, membrii Ligii arboreaza drapelul national al Romaniei pe Capitoliu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.