Home Reportaj Hainele putrezite și bocancii fără talpă – „moda” în rândul pensionarilo

Hainele putrezite și bocancii fără talpă – „moda” în rândul pensionarilo

DISTRIBUIŢI

Zeci de bătrâni vin, zilnic, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor "Omenia", cu pungi de plastic sau sacoșe de rafie în care cară haine din tinerețe, îmbrăcăminte și încălțăminte din gunoaie, aparate electronice și electrocasnice din 1970-1975. Le cer "angajaților" de aici, care majoritatea sunt tot pensionari, să le repare aceste lucruri pentru a le mai putea folosi câțiva ani. Atelierul de depanare radio-TV de la "Omenia"este plin cu aparatură din "vremuri de demult". Pensionarii care vin aici nu au posibilitatea de a-și cumpăra un radio modern sau un televizor color. Depanatorul, electronist, încearcă "să dea o nouă viață" aparatelor vechi, la un preț cât mai mic: "La manoperă, percepem 35% din prețul pieței. Când le spun pensionarilor că reparația ar putea costa și 20 de lei, se îngrozesc. Piesele pentru aceste aparate se mai găsesc acum doar în târguri sau în piețe pe tarabă". Din anul 2000 până în prezent aici au fost reparate aproximativ 300 de aparate radio și TV. La Cizmărie sunt maldăre de pantofi, bocanci și papuci. Încălțămintea provine din magazinele "second-hand" sau din gunoaie. Tălpile și tocurile sunt dezlipite, iar fermoarele sunt "praf". Repararea cât de cât a unei perechi de încălțăminte costă între 3 și 5 lei, "măcar pentru a se acoperi costul materialului utilizat". La Croitorie, pensionarii aduc "haine putrezite" sau îmbrăcăminte din tinerețe. Croitorii spun că bătrânii vin cu aceste haine în speranța că ar putea fi modificate: "Dacă în tinerețe erau mai plinuți, acum ne cer să le mai modificăm hainele astfel încât să le poată purta. Sunt situații în care tragem de un capăt de ață și se desprinde toată cusătura. Așa de putrezite sunt ațele. Pentru modificările aduse luăm cel mult 12 lei, în general 25% față de prețul pieței". De la "Omenia" nu lipsește nici Frizeria. Pensionarii sunt mulțumiți de "serviciile" primite aici, dar și de prețurile practicate. Bărbați: tuns cap- 3 lei, barbă – 2 lei, mustață – 1,5 lei. Femei: tuns scurt – 4 lei, lung – 6 lei. Pe de altă parte, la "Omenia" bătrânii au posibilitatea de a stabili cu instalatorii cum să pună și ei apometre pentru apa caldă și rece la "prețuri sub piață" și în rate. Pot achita întâi 30% din valoarea lucrării și restul, în patru rate. Instalarea unui apometru costă aici 70-80 de lei, în timp ce "pe piață" ajunge la 120-140 de lei.
Pensionarii beneficiază și de asistență medicală la prețuri foarte mici. Aici, însă, există o problemă. În ciuda eforturilor făcute, sponsorii sau autoritățile sanitare nu se înghesuie să doteze cabinetele cu aparatura necesară. Aproape 80% dintre pensionari au nevoie, spre exemplu, de un aparat de fizioterapie care, însă, întârzie să apară.
Și cum "bătrânii sunt conștienți că nu mai au mult de trăit", după cum spunea un pensionar de aici, tâmplarii de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor "Omenia" confecționează și coșciuge sau cruci. Un coșciug costă 220 de lei, iar o cruce – 7,50 de lei. Atât coșciugele, cât și crucile pot fi achitate în două rate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.