Toamna, organismul se pregateste sa treaca de la zilele calduroase la frigul iernii, ceea ce reprezinta o incercare serioasa pe care trebuie sa stim s-o depasim. Este vremea cand, din cauza umezelii, apar durerile reumatice, afectiunile gastrice se acutizeaza, guturaiul si gripa ne ameninta, sistemul imunitar devine foarte vulnerabil, iar depresia ne poate face sa ne adaptam cu greu schimbarilor de clima. Din fericire, toamna ne daruieste si nenumarate remedii naturiste. Legumele si fructele care se gasesc din belsug ne vor ajuta sa scapam de medicamente, punandu-ne la adapost organismul de capriciile vremii si mentinandu-ne in forma maxima.
Pietele sunt pline de legume si fructe. Priviti-le nu doar ca alimente, ci si ca adevarate comori de sanatate. Toamna este momentul cand trebuie profitat de belsugul pe care ni-l ofera natura pentru a alina suferintele organismului si pentru a-l intari. Pe langa consumul de cruditati, tot acum puteti face provizii de plante tamaduitoare. Este vremea cand se culeg ierburile de leac din care se prepara ceaiuri, tincturi, decocturi, cataplasme, siropuri, macerate, uleiuri dupa retete traditionale din medicina populara. Profitati de bogatia toamnei ca sa va aprovizionati farmacia verde si sa va fortificati organismul cu elixiruri de sanatate si tinerete.
Leacuri pentru stomac
Suferinzii de boli digestive se gandesc deja la problemele care revin odata cu anotimpul rece: arsurile de stomac, gazele, inflamatiile intestinale, crampele. Toamna, insa, e anotimpul verzei proaspete, leacul care vindeca ulcere. Varza trebuie maruntita prin masina de tocat, apoi sucul se strecoara printr-un tifon. Se beau 4-5 pahare pe zi, inainte de masa sau dupa. Nu se consuma alt lichid timp de cel putin o saptamana, dar daca este necesar, cura cu suc de varza se poate prelungi. Tot pentru afectiunile gastrice, e buna terapia cu ghimbir. La un litru de apa se pune o lingurita de radacina de ghimbir macinata. Se fierbe timp de 30 de minute, se strecoara si se raceste. Se poate adauga putina miere pentru gust. Se beau 3-4 pahare pe zi, in timpul mesei sau dupa masa. Cartofii fac minuni in bolile de stomac. Cartofii cruzi, necuratati, bine spalati, se rad si sucul lor se stoarce. Se ia din acest suc, de 2-3 ori pe zi, cate un pahar.
Pepenele ajuta rinichii
La trecerea de la un anotimp la altul, revin si durerile de rinichi. Cel mai bun prieten al rinichilor sanatosi este pepenele rosu. Cum inca o luna mai putem profita de acest fruct, o cura cu pepene e binevenita. Miezul pepenelui rosu este un cocteil de apa (95%), zaharuri naturale, enzime, acizi organici sau licopina, o substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar. Cu exceptia celor cu insuficienta renala, cura de pepene rosu trebuie sa dureze minimum 10 zile la persoanele cu un grad mai mare de uzura a organismului, batrani, cei care au o alimentatie incarcata de toxine. Se mananca pepenele ca atare, cate 2 kg pe zi. Trebuie sa fie bine copt, dulce si sa nu se evite consumarea partii de miez din apropierea cojii. Nefrita, pielita, pielonefrita se vor ameliora. Calculii renali sunt eliminati cu cantitati mari de pepene. Cura trebuie asociata cu plante care maruntesc pietrele: frunzele de mesteacan, frunzele de merisor, rasina de pin, boabele de ienupar.
Hrean si nuci, pentru reumatism
Printre bolile declansate de umezeala si frig, cel mai frecvent apare reumatismul. Dar nuci si hrean se gasesc din belsug pentru a trata aceasta afectiune. Batranii cunosc un tratament naturist care elimina durerile si reda flexibilitatea articulatiilor. In zece litri de apa clocotita se pun frunze si, eventual, coji verzi de nuc cat cuprinde, se fierb vreme de 30 de minute, apoi se adauga in apa fierbinte de baie. Se fac saptamanal 2-3 asemenea bai. Procedeul are efect rapid, durerile dispar ca prin farmec. Reumaticii trebuie sa manance multe nuci. Hreanul este planta cea mai folosita in popor contra reumatismului. Radacinile de hrean rase se pun intr-o basma, care apoi se aplica pe articulatia dureroasa, cat timp se poate suporta, pana nu apar leziuni la nivelul pielii. Se repeta odata sau de doua ori pe zi. Intern, se poate bea urmatorul preparat: peste doua linguri de radacini rase, se pune o cana de lapte fierbinte, dupa care se lasa o ora si apoi se bea cu inghitituri rare. Tratamentul se face in fiecare dimineata, vreme de minimum o luna.
Ardeiul iute alunga gripa
Toamna ne pandesc raceala si gripa. Daca imunitatea organismului este deficitara, vom raci cu usurinta. Dar retetele naturiste ne pot ajuta sa tinem la distanta raceala, gripa si sinuzita. Ardeiul iute pune sangele in miscare, incalzeste corpul, distruge germenii infectiosi din zona gatului, desfunda nasul si usureaza respiratia. Durerile de gat dispar ca luate cu mana cu urmatorul preparat: doua linguri de apa clocotita se pun peste un varf de cutit de seminte de ardei iute, se lasa 20 de minute, apoi se amesteca cu miere lichida (3 linguri). Se consuma cu inghitituri mici. Efectele sunt imediate. In cazul in care din cauza guturaiului simtiti ca nu mai aveti miros, inspirati dintr-un ardei iute. O lingurita de plamadeala in rachiu de ardei iute pusa intr-un pahar de apa si bauta cu inghitituri mici opreste pe loc un acces de tuse, anesteziind terminatiile nervoase de la nivelul gatului. Peste 20-30 de ardei iuti bine maruntiti se toarna o jumatate de litru de rachiu. Se lasa sa stea intr-un borcan bine inchis, vreme de o saptamana, dupa care se filtreaza si se trage intr-o sticla, care se va pastra la intuneric.
Nici o masa fara ceapa
Ceapa contine substante antibiotice. Este ideala ca antiseptic, emolient in infectii faringiene si in astm alergic, contribuie la pastrarea echilibrului florei intestinale, ajuta sistemul imunitar, subtiaza sangele, reduce colesterolul, previne infarctul. E un campion al vitalitatii, prevenind aparitia bolilor de orice fel. Ceapa e buna pentru dureri de gat. Se amesteca in proportii egale suc de lamaie si ceai de ceapa. Se bea fierbinte. Mustarul amestecat cu miere de albine si ceapa linisteste tusea. Un leac bun contra sughitului este foita de ceapa mestecata bine. Durerile de cap specifice sinuzitei trec cu comprese cu ceapa la nivelul sinusurilor. In caz de intepaturi de albine, o felie de ceapa pe locul afectat ia durerile. Pentru vindecarea cirozei, se ia – dimineata, pe stomacul gol – cate o lingurita cu suc de ceapa. 1 kg de ceapa pisata se amesteca cu 2 pahare de zahar si se incalzeste in cuptor pana cand culoarea siropului devine galbena. Daca mestecati boabe de cafea sau niste frunze de patrunjel, mirosul neplacut va disparea.
Retete naturiste din dovleac
Dovleacul nu e bun doar pentru decoruri de Halloween. Semintele lui sunt adevarate medicamente. Se iau 250 g seminte decojite si zdrobite si se amesteca cu miere de albine si 100 ml lapte. Se imparte cantitatea in 3 parti si se consuma dimineata pe stomacul gol si apoi la intervale de 2 ore. Acest remediu e un leac stravechi contra parazitilor intestinali. Siropul de dovleac este recomandat pentru toate bolile ficatului. Se ia un dovleac galben, bine copt, se taie capacul si se scot semintele. Se umple cu miere si se acopera cu capacul taiat. Dupa o luna, dovleacul se curata de coaja, se da prin masina de tocat si se amesteca cu lichidul dinauntru. Se pastreaza la frigider. Se consuma 4-5 linguri pe zi, intre mesele principale. Insuficienta cardiaca se amelioreaza cu suc din 1/2 kg de dovleac. Se bea in 2 reprize, dimineata si seara. Diabeticilor le e recomandata fiertura din 30 g samburi de dovleac, fierte intr-o jumatate de litru de apa 10 minute.
Suc de castraveti pentru diabet
In aceasta perioada, se pun castravetii la murat. Cat inca se mai gasesc, profitati sa va tamaduiti ficatul cu suc proaspat de castraveti, de 2-3 ori pe zi, cate un sfert de pahar, eventual amestecat cu miere de albine. Se mai poate amesteca, in parti egale, cu suc de sfecla si morcovi. Cura cu suc de castraveti ajuta si la curatirea rinichilor si a vezicii biliare. Acesta contine vitamine (A, B, C), oxid de calciu, magneziu, sulf. Este depurativ si diuretic. Se recomanda in stari subfebrile, intoxicatii, reumatism sau guta. In cosmetica, trateaza cu succes ridurile. Pentru eczeme, eruptii si iritatii, se sterge pielea cu felii de castravete proaspat sau se pun comprese cu suc proaspat de castravete. Acest suc are si efect de reglare a tranzitului intestinal, elimina apa retinuta in tesuturi. O substanta pe care o contine, asemanatoare cu insulina, il recomanda si diabeticilor.
Cura cu struguri
Rodul vitei-de-vie are puterea de a preveni si de a tamadui diferite afectiuni, mai ales cronice. Are si efect de slabit. Se folosesc strugurii bine copti si foarte bine spalati. Vreme de trei zile, se consuma in paralel cu hrana obisnuita. Apoi se creste treptat cantitatea de struguri, pana la un kilogram si jumatate pe zi. In urmatoarele cinci zile, se mananca numai struguri. Organismul se va detoxifia, recapatandu-si vitalitatea. Mustul de struguri, cate un litru pe zi, are efecte diuretice, stimulente ale activitatii renale si tonice. E recomandat si pentru cei cu activitate intelectuala intensa, convalescenti si cei grav bolnavi. Compresele cu coji de struguri vindeca ranile. Ceaiul de ciorchini e bun contra durerilor de cap si a deranjamentelor stomacale. Terapia cu struguri se recomanda in obezitate, sechele post-hepatite, tumori canceroase cu localizare pulmonara, melanom, boli cardiace si vasculare cronice, disfunctii ovariene, reumatism, guta, constipatie, bolile infecto-contagioase (scarlatina, rujeola, varicela, gripa), reduce colesterolul.
Morcovul, campionul tineretii
Morcovul, bogat in vitaminele A si C, e o sursa de energie si calciu, dar si o leguma care previne aparitia cancerului. O ceasca cu suc de morcov bauta dimineata este mult mai indicata decat cotidiana ceasca de cafea. Sucul de morcovi elimina excesul de colesterol. Asupra sangelui are efect alcalinizant, stabilizeaza intregul sistem nervos si tonifica peretii intestinali. Morcovul este leguma-medicament care combate astmul, afectiunile hepatobiliare, hepatitele, reda vederea. Sub forma de cataplasme, previne imbatranirea si aparitia ridurilor. Se beau 50 pana la 500 ml suc pe zi, dimineata, pe nemancate, si seara. Reinnoieste sangele, marind globulele rosii, fiind recomandat in anemii si tulburari de crestere. Din alimentatia copiilor nu trebuie sa lipseasca morcovul sub forma de suc, piure si supa pasata. Pentru eliminarea viermilor intestinali, se recomanda o lingurita de seminte de morcov la o cana de apa clocotita, din care se vor bea doua cani pe zi.
Rosii contra reumatismului
Rosiile le sunt recomandate atat oamenilor sanatosi, cat si celor bolnavi. O singura rosie contine peste 50% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Contine si mult fosfor organic, sodiu, calciu, potasiu, magneziu, acid oxalic si sulf. Contra anemiei, se bea zilnic suc de rosii, timp de trei saptamani, in amestec egal cu suc de telina. In artrita, alcalinizeaza sangele prea acid. Se bea cate un pahar de suc inainte de fiecare masa. In complicatii urinare, se bea in timpul mesei cate un pahar de suc diluat cu apa. In calculi la rinichi, ficat si vezica se consuma zilnic pielitele de la 3-5 rosii, impreuna cu zeama de lamaie si ulei de masline. O cura repetata de rosii crude este favorabila bolnavilor de reumatism si guta. In constipatii si nefrite se consuma suc de rosii cu telina, morcov, laptuca si conopida. In acnee se tamponeaza fata cu o rosie taiata in doua. Locurile in care s-au produs intepaturi de insecte se freaca cu frunze de rosii strivite. Daca vreti sa scapati de muste si tantari, atarnati in camera frunze de rosii uscate.
Energie din sfecla rosie
Sucul de sfecla rosie contine zaharuri, saruri minerale, oligoelemente, vitaminele A, B, C, PP. Este energetic. Se recomanda in anemii, demineralizare, TBC si chiar in cancer. Este foarte util in cazul epidemiilor de gripa, dar e contraindicat diabeticilor. Un pahar de sirop de sfecla pe zi are efecte uimitoare in eliminarea pietrelor de la ficat. Se taie 5-6 sfecle si se fierb intr-un litru de apa la foc mic, timp indelungat, pana se ingroasa. Se bea cu inghitituri mici cate 150 ml, de cateva ori pe zi, timp de 2 luni. Sucul de sfecla e bun in cazul indigestiilor, dimineata, pe stomacul gol. Intr-o sticla de 1 litru se pun 4 linguri de sfecla rosie data prin razatoare, 4 linguri de ulei de masline, 4 galbenusuri de ou, 4 linguri de miere poliflora si 1 lingura seminte de in. Se amesteca bine si se umple sticla cu un ceai preparat prin macerare la rece, timp de 8 ore, din patlagina, coada-calului, busuioc si vasc (frunze sau ramuri tinere uscate), in parti egale. Se agita compozitia si se bea pe parcursul unei zile, cu o ora inaintea meselor principale. Reteta este recomandata in tratarea anemiilor, a asteniilor de primavara si de toamna, fiind un foarte bun energizant natural.
Leacuri din porumb
Porumbul fiert e gustos, dar nici leacurile pe care le putem obtine de la aceasta cereala nu trebuie uitate. Matasea de porumb se usuca si se utilizeaza sub forma de infuzie. Nu se indulceste. Se beau 3-4 cani/zi. Combate adenomul de prostata, artrita, colecistita, litiaza si dischinezia biliara, hepatita cronica, reumatismul si ajuta foarte mult la slabire in caz de obezitate. Pentru tratarea tusei, se fierb tarate sau porumb boabe, cam 300 g, in 3 l apa, pana cand scade zeama la 500 ml. Separat, se freaca bine 2 galbenusuri cu 2 linguri zahar, pana se formeaza o spuma. Peste aceasta se toarna zeama strecurata. Se bea calda. Pentru vindecarea arsurilor se unge locul respectiv cu ulei de porumb in care s-a macerat sunatoare. Pentru imbunatatirea circulatiei periferice, e bun un amestec de hrean ras si faina de porumb cu care se infasoara picioarele. O jumatate de lingurita de pulbere de matase de porumb are efect calmant gastric, antiinflamator pentru tubul digestiv, stimulent al secretiei de bila, reglator hormonal (mai ales pentru femei) si antihemoragic. Camelia Onciu