Cât este ziua de lungă, ar fi în stare să se ocupe doar cu… origami. Ia pauze doar pentru a-și face temele și pentru a mânca. Se numără printre puținii copii care nu se declară un „împătimit“ în ale calculatorului. La vârsta de 11 ani, din mâinile lui Andrei Bogdan Ionescu ies adevărate figurine din hârtie. Chiar și când se află în autoturism, alături de mama sa, în drum spre școală, Bogdan confecționează modele care mai de care mai interesante și haioase. „Când mama are timp, las origami și mergem în parcuri, la muzee sau la târgurile de antichități. Îmi place să mă plimb cu rolele și cu skateboard-ul“, povestește Bogdan, în timp ce confecționează, din hârtie, o lebădă. Băiatul este atras și de vizitele la obiectivele culturale: „Dacă mama este liberă, într-o lună, mergem și de două-trei ori la diverse muzee“. Cât despre târgurile de antichități, Bogdan spune că s-ar plimba cu orele prin acestea: „Îmi plac lucrurile vechi: mașinuțele clasice de jucărie, obiectele din ceramică, soldățeii de metal pentru tabla de șah din care își făceau regii strategia pentru lupte. Stau de vorbă cu anticarii pentru a afla cât mai multe despre obiectele expuse“. De jocurile pe calculator Bogdan se plictisește repede: „Decât să stau în fața monitorului, mai bine mă ocup cu origami“. De pictat nu se plictisește la fel de repede ca de calculator. Pe lângă origami mai are o pasiune, lego: „Îmi place să construiesc castele, peisaje din filme, dar pe locul întâi rămâne origami“. Bogdan vrea prieteni adevărați. Ce înseamnă pentru el prietenii adevărați? „Copii și adolescenți care să învețe, să iasă la plimbare prin parc, să se distreze. De ce să te bați, când poți face altceva frumos și productiv?“. Deși are numai 11 ani, Bogdan are și amici de 18-19 ani cu care joacă baschet. Îi place să meargă în tabere atât la mare, cât și la munte, dar să stea nu foarte mult. Despre principala sa preocupare – origami – unii colegi spun că este „interesantă“, alții că ar trebui să-și găsească „o ocupație nouă“. Când vine vorba de treburile casnice, Bogdan zâmbește și spune: „Niciunui băiat nu-i place să șteargă praful sau să dea cu aspiratorul. În schimb, îmi place să merg la cumpărături cu mama“.
La 5 ani a primit primele cărți de origami
Pe când Bogdan avea 5 ani, mama i-a făcut cadou, de Crăciun, două cărți de origami. „Atunci a început totul. Erau singurele cărți existente în țara noastră. La acea vreme nu știam să citesc, însă mă luam după diagrame și, uneori, îmi mai citea mama. Pe mama o mai puneam să-mi taie hârtia de care aveam nevoie. Acum, tata îmi trimite din străinătate pachete cu cărți de origami și hârtie specială“, spune băiatul.
În prezent, Bogdan pliază o lebădă într-o oră. Își amintește că, la început, a confecționat o muscă și un cocor clocind. Spune despre sine că a dat dovadă de îndemânare de când a primit cele două cărți de origami: „Am avut talent încă de atunci și acest talent l-am exersat în timp“. Până acum a confecționat 100 de modele, iar figurine – peste 1.000. Și-ar dori ca, în țara noastră, mai mulți copii să fie interesați de origami. „La școală, câțiva colegi de la clubul de go mai au această pasiune. La atelierele pe la care merg îi învăț pe ceilalți copii să asambleze origami. Îi întreb: «Ce-ai vrea să înveți să faci: o pasăre, o insectă, un inel, un iepure». Și ce-și aleg, eu aia îi învăț să facă“, povestește Bogdan. După părerea sa, atât figurinele mici, cât și cele mari sunt la fel de complicate. „Există trei tipuri de origami: simplu, când folosești o singură foaie de hârtie, modular – care se face din mai multe module, și Kusudama – când se utilizează lipici“, explică băiatul. Visul lui este să meargă în Japonia și să ajungă precum Robert J. Lang, „cel mai bun scientist în origami“. Acum, Bogdan învață la o școală în care germana este limba de bază. Cu toate acestea, nici nu vrea să audă limba germană. Îi place limba japoneză, mai ales că a avut ocazia de a-l cunoaște pe ambasadorul Japoniei la București: „Aceasta a venit la noi la școală pentru clubul de go. Atunci eu aveam o expoziție, și ambasadorul Japoniei la București mi-a dat un autograf, în japoneză, pe o lucrare. În traducere, autograful înseamnă «Reciclarea este cheia economiei». Vreau să învăț limba japoneză la Liceul «Ion Creangă» din Capitală. Deja, singur, am început să învăț unele cuvinte“. Cât în Robert J. Lang, cel mai cunoscut și apreciat origamist din lume, Bogdan vede un idol: „Experții de la o mare firmă de autoturisme nu știau cum să pună airbag-urile pe uși. L-au chemat pe Robert J. Lang și acesta le-a arătat cum să le plieze. Origami ajută la dezvoltarea tehnologiei pe partea de pliaj. Ori înseamnă pliere, iar gami – hârtie“, spune micul origamist. Bogdan și-a propus ca în cel mai scurt timp să facă „origami care să reprezinte sigla unei firme“.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane