Home Reportaj Mama pentru 19 copii

Mama pentru 19 copii

DISTRIBUIŢI

Maria Tamas a fost gravida 15 ani din viata. Femeia, care acum are 53 de ani, a dat nastere la 20 de copii, din care mai traiesc 19. Maria a fost gravida 180 de luni din viata. Acum, traieste cu sotul si copiii intr-o casa modesta, cu trei camere. Maria se mandreste cu copiii sai, pe care insa ii cheama sa le dea de mancare pe rand, pentru ca nu are o masa atat de mare pentru a putea incapea la ea toti membrii familiei.

La masa, pe rand

-Karoly, Elemer, Olga, Robert, Rozsa, Marta, Andras, Gyongyver, Annamaria, Arpad, Zsuzsa, Lorant, Vilma, Melinda, Emese, Orsolya, Zsolt, Eszter, Reka, masa e gata!- Femeia se uita prin curte dupa copiii mai mici. E ora mesei. Ca de obicei, in familia Tamas, cina va fi luata pe rand. Mai intai cei mari, apoi cei mici. Nu de alta, dar nu e chip ca la o singura masa sa incapa toti cei 21 membri ai familiei. Parintii si cei 19 copii.

Familie mare

Karoly si Maria Tamas au, probabil, cea mai numeroasa familie din tara. In cei 34 de ani de casnicie, Maria a dat nastere la 20 de copii, din care traiesc 19. Sapte baieti si 12 fete. Cel mai mare are 30 de ani, iar cel mai mic sapte. Patru dintre ei sunt deja mari si au plecat pe la casele lor. Ceilalti 15 traiesc impreuna cu parintii, intr-o casa cu trei camere, o baie si o bucatarie. -M-am casatorit in 1968. Pe vremea aceea locuiam la Targu Secuiesc. Sotul a facut multa vreme naveta la Bodoc, unde era depanator de drujbe. Mai tarziu, ne-am mutat la Arcus. Copiii au venit unul dupa altul. I-am crescut pe toti, daca ni i-a dat Dumnezeu. Eram din ce in ce mai multi, dar ne-am descurcat mereu-, spune Maria Tamas.

Copii model

Desi traiesc la un loc 17 persoane, inghesuite in trei camere mici, in casa familiei Tamas e ordine si curatenie. Totul are locul lui. Intr-una din camere stau baietii, separat fetele, iar in cea de-a treia camera, parintii. Desi sunt destul de multi sa umple o sala de clasa, Maria spune ca are niste copii model. -Daca au vreo problema, se ajuta intre ei. Chiar si la invatat, cei mai mari ii ajuta pe cei mici, pentru ca noi n-avem timp sa ne ocupam de toti, dupa ce vin de la scoala.-

Primii la Congresul Mondial

In 1996, Karoly si Maria Tamas au fost invitati la Congresul Modial al Familiilor Numeroase, tinut la Budapesta. Cineva de la organizatia UDMR din Sfantu Gheorghe auzise de ei si i-a intrebat daca ar vrea sa participe. -Ni s-au platit pasapoartele si toate cheltuielile de drum. Timp de o saptamana, am vizitat orasul si ne-am intalnit cu familii numeroase din toate colturile lumii. Au fost invitati parinti cu mai mult de cinci copii. Noi am iesit pe primul loc, cu 19 copii. Cei care au iesit pe locul doi aveau numai 15-, isi aminteste Maria.

O singura pensie

Chiar daca o familie atat de numeroasa are farmecul ei, intretinerea a 19 copii nu este un lucru deloc usor. Tatal, care de 13 ani este pensionar, trebuie sa munceasca in continuare, ajutat de baietii mai mari, ca sa poata pune o paine pe masa. Singurele venituri constante ale familiei sunt pensia tatalui si alocatiile pentru copiii sub 18 ani. -Pensia, de 900.000 de lei, nu ajunge decat pentru painea pe o saptamana. Banii din alocatia copiilor se duc imediat pe incaltaminte-, se plange Maria. De la 1 ianuarie, alocatia a crescut la 150.000 de copil, dar acesti bani sunt ca si inexistenti fata de nevoile reale. Familia nu mai primeste nici macar ajutorul social, care ar insemna inca 600.000 de lei pe luna. Au primit insa promisiuni de la Primarie ca aceasta situatie se va rezolva in curand. -Ne mai scoatem cu banii pe care ii fac baietii cu munca prin vecini, dar in timpul iernii este mai greu. Oricum, fara ei nu ne-am putea descurca nicicum-, spune mama celor 19 copii.

35 de paini pe saptamana

Ca sa se adune la masa, membrii familiei Tamas trebuie sa se organizeze. -E imposibil sa incapem cu totii, deodata, la aceeasi masa. Pranzul il ia fiecare separat, cum ajunge acasa de la scoala sau de la serviciu. Cina o luam pe grupuri. Cei mici trebuie sa astepte pana cand termina cei mari-, povesteste mama. Cantitatile de alimente pe care le consuma familia Tamas sunt impresionante, in comparatie cu cele ale unei familii obisnuite. Aproape toata pensia capului familiei se cheltuieste numai pe paine. -In fiecare saptamana cumparam cam 35 de paini de cate doua kilograme, care costa 700.000 de lei. Mai trebuie cam 15-20 de litri de lapte si foarte rar carne sau mezeluri. Mancarea cea mai obisnuita este cea din cartofi si legume, care costa cel mai putin. Asa, macar putem sa ne descurcam, sa ajunga la toata lumea.-

Nici un ajutor

Desi situatia familiei Tamas este cunoscuta la Primarie, cei de acolo nu au miscat nici un deget ca sa-i ajute. -Nici macar din taxa pentru casa nu ne-au facut vreo reducere, desi suntem o familie asa de mare. Acum doi ani, a venit la Primarie un pachet cu haine si dulciuri de sarbatori, de la Prefectura judetului. Cei de la consiliu nu ne-au spus nimic. A stat la ei pachetul mai bine de o saptamana. Noroc ca ne-au anuntat cei de la Prefectura, altfel nici macar nu aflam. Ne-am dus la primar, care ne-a spus sa ne intoarcem dupa sarbatori. A trebuit sa stam pe langa el, pana cand ne-a dat totusi pachetul. Altfel, n-aveam nici dulciuri pentru copii, de sarbatori-, spune Maria.

O familie fericita

Cu toate problemele pe care le are, familia Tamas nu este coplesita de ele. Casa este curata si ingrijita, iar pe masa se gaseste tot timpul ceva. Din cand in cand, mai vin in vizita ziaristi. Au devenit o prezenta aproape obisnuita. In urma unui reportaj difuzat la emisiunea in limba maghiara a Televiziunii Romane, Tokes Laszlo a anuntat ca doreste sa le faca o vizita si sa stranga ajutoare. Maria spune ca-l asteapta. Nu crede ca vizita ii va schimba viata. Care va merge mai departe, ca si pana acum. Intr-o familie mare, in care toti sunt pentru unul si unul e pentru toti.

Mama la 63 de ani

Cel mai mic copil al familiei Tamas este Reka, acum in varsta de 7 ani. Maria a nascut-o la 48 de ani, o varsta considerata destul de inaintata pentru maternitate. In mod normal, la majoritatea femeilor, menopauza intervine in jurul varstei de 45 de ani. In lume, insa, tehnicile hormonale recente au facut posibila si fertilitatea postmenopauza. Recordul mondial pentru nasterea la cea mai inaintata varsta il detine americanca Arceli Kesh, care in 1996 a nascut la University of California, la varsta de 63 de ani. Teoretic, din cauza descoperirilor medicale din ultimii ani, acum este posibil ca o femeie sa ramana insarcinata la orice varsta.

Noua nepoti

La varsta la care inca mai are copii mici de crescut, Tamas Maria este in acelasi timp si bunica. Cei patru copii mai mari au ajuns oameni in toata firea si si-au intemeiat familii. De la cei patru copii, Maria are deja noua nepoti. Ultimul dintre ei, un baietel, s-a nascut chiar la sfarsitul anului trecut, de Sfantul Nicolae. Astfel, mezina familiei, Reka, are nepoti de aceeasi varsta cu ea.

-Big Family-

Dupa standardele sociale occidentale, o familie este considerata numeroasa daca are mai mult de cinci copii. In Statele Unite, au aparut numeroase articole despre familia Burtt, cu 14 copii – 12 fete si doi baieti. John Burtt are 52 de ani, iar sotia sa, Lynn, 46. Ca in orice familie numeroasa, spun parintii, problemele cu copiii sunt chiar mai putine, pentru ca ei au un spirit de solidaritate si sunt mai cuminti. Problemele unei astfel de familii, in Statele Unite, sunt insa total diferite de cele ale familiei Tamas. Sotii Burtt locuiesc intr-o casa cu sapte dormitoare si patru bai. Ca orice familie americana de conditie medie, isi petrec concediile impreuna. Diferenta cea mai mare este ca in fata casei Burtt este parcat un microbuz de 15 persoane

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.