Home Reportaj -Mascatii-

-Mascatii-

DISTRIBUIŢI

O zi din viata luptatorilor SIAS – Serviciul pentru Interventii si Actiuni Speciale al Politiei – sau -mascatii-, cum li se spune, datorita cagulelor cu care isi acopera fata in misiune, e una care difera mult de cea a unui om obisnuit. Pentru -mascati-, fiecare zi de munca poate fi ultima din viata, intrucat rostul lor este sa intervina in cele mai dramatice imprejurari, acolo unde -fierb- pericolele. Din pricina vietii agitate pe care o duc, nu sunt putini aceia dintre ei pentru care casniciile sfarsesc cu divorturi. Sunt antrenati sa asigure protectia demnitarilor, sa-i scape pe ostatici din mainile celor mai cruzi infractori, sa dezamorseze mine marine sau sa lupte in munti. Ca sa razbeasca, trebuie sa aiba pregatire fizica si, mai cu seama, una psihica de fier. Pana acum, in SIAS a reusit sa patrunda o singura femeie.

Fosti sportivi

Aproximativ 50-52 de politisti pregatiti pentru actiuni speciale lucreaza in cadrul Serviciului Independent pentru Interventii si Actiuni Speciale al Politiei. Majoritatea sunt tineri, media de varsta fiind cuprinsa intre 23 si 35 de ani, si au fost recrutati din IGP, de la Crima Organizata sau de la Serviciul Judiciar, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, insa cei mai multi – 40% – au venit de la Serviciul pentru Protectie si Paza. Toti sunt fosti sportivi, aceasta fiind una dintre regulile de baza – pe langa rezistenta psihica – spre a ajunge luptator SIAS, pentru ca, o data admis acolo, trebuie sa rezisti unui antrenament destul de dur, care tine patru ore pe zi. O singura fata a razbit la SIAS, insa cu doi ani in urma a plecat, alaturi de cativa colegi, in Kosovo, unde participa la misiuni de mentinere a pacii in zona. SIAS s-a infiintat in iunie 1995, dupa ce capii Ministerului de Interne si ai Politiei au considerat ca este nevoie ca serviciul, care era din 1993 in structura Directiei de Combatere a Crimei Organizate, sa devina unul independent. De atunci si pana acum, luptatorii SIAS au participat la 1.500-2.000 de actiuni si nici una nu a dat gres.

Gata de orice

Existenta serviciului a fost umbrita de un singur eveniment de care -mascatii- isi aduc aminte cu tristete. Cu catva timp in urma, un coleg de-al lor a murit in timpul unui exercitiu demonstrativ, dupa ce o coarda pe care cobora de la inaltime s-a rupt. Accidentul de atunci le-a lasat tuturor un gust amar, mai ales ca luptatorul era casatorit si avea un copil. Luptatorii SIAS sunt antrenati sa asigure protectia demnitarilor sau sa salveze persoanele care cad victime unor infractori periculosi (luari de ostatici). Tot ei sunt cei care trebuie sa asigure protectia politistilor si a martorilor, atunci cand acestia sau familiile lor sunt amenintati de infractori, participa la actiuni de extradare sau aduc in tara infractori care sunt prinsi in strainatate si predati Politiei romane. In plus, intervin si la aplanarea unor eventuale revolte in penitenciare.

Scapat ieftin

Una dintre marile dezamagiri -oferite- mascatilor de legislatie si de Justitie a fost prinderea unui infractor urmarit international care, pentru faptele sale, nu a fost pedepsit asa cum ar fi trebuit. Este vorba despre Francisc Backsa, un roman originar din Brasov. El era condamnat de o instanta belgiana la 200 de ani de inchisoare pentru jaf armat si luare de ostatici. Backsa isi facuse o banda de spargatori de banci din care faceau parte si cetateni francezi. Banda lui a jefuit mai multe banci din Belgia si, de fiecare data, lua ostatici copii pentru a scapa de Politie. Urmarit international de belgieni, Backsa este prins de -mascati- in Brasov, orasul sau natal. In camera lui au fost gasite trei pistoale-mitraliera si 270 de cartuse. Criminalul nu a mai fost extradat din Romania si a fost condamnat aici doar la doi-trei ani de inchisoare pentru -nerespectarea regimului armelor si munitiilor-. Acum, el este liber.

Legat de sinele de cale ferata!

Luptatorii SIAS au in dotare arme performante, de tipul celor folosite de NATO – MP-5 sau HK, pistoale cu laser si pistoale Glock (care sunt si in dotarea Politiei si pe care le folosesc foarte rar). Ei sunt constituiti in doua detasamente si trei grupe, fiecare avand cate un comandant. Intr-o grupa de luptatori SIAS (de tip comando) actioneaza doi-trei oameni, care se cunosc bine intre ei, fiecare fiind specializat intr-un anume tip de lupta si in manuirea unui anume gen de arma. Intr-o asemenea echipa, fiecare depinde de celalalt. De aceea, toti luptatorii SIAS sunt supusi unor teste psihologice periodice, foarte dure, pentru ca daca un singur membru al echipei si-ar pierde stapanirea de sine in timpul unei misiuni, ar pune in pericol viata celorlalti.

O parte dintre ei s-au antrenat in Germania sau au facut cursuri de specializare la FBI. Un fost luptator spunea ca in strainatate sunt supusi unor teste fizice si psihologice foarte dure. De exemplu, unul dintre cele mai aspre teste este folosit de francezi. Un luptator este legat, noaptea, intre sinele de cale ferata, iar instructorul ii spune ca trebuie sa stea nemiscat, pentru ca un tren va trece peste el. Celui testat i se urmaresc, de fapt, reactiile, in momentul in care o locomotiva trece pe o linie de cale ferata alaturata.

Pirotehnistii

Tot in cadrul SIAS functioneaza si Serviciul Pirotehnic (SP). De multe ori pirotehnistii au reusit sa neutralizeze dispozitivele explozive, evitand, astfel, pierderea de vieti omenesti si producerea de pagube materiale. Astfel, in 1992, specialistii SP au reusit sa dezamorseze o -bomba cu bile- care continea sase kilograme de exploziv plastic si peste 2.000 de sfere de otel, dispozitiv prevazut cu initiere prin telecomanda radio. In noiembrie 1998, pirotehnistii au dezamorsat un dispozitiv exploziv abandonat in zona Podului Izvor, prevazut cu o telecomanda de genul celor folosite la alarmele auto. In februarie 1999, au intervenit si au neutralizat un dispozitiv exploziv ce fusese amplasat intr-un autoturism in statia Peco Istanbul Petrol din judetul Giurgiu. Un an mai tarziu, in aprilie 2000, specialistii SP au dezamorsat o bomba amplasata magnetic sub pragul autoturismului unui cetatean strain, rezident in Romania.

Scafandri si parasutisti

In cadrul SIAS exista o unitate speciala de scafandri antrenati sa dezamorseze mine si sa intervina in cazul in care infractori periculosi ar lua ostatici pe o ambarcatiune. De asemenea, exista luptatori pregatiti in alpinism. Ei sunt antrenati sa intervina in zone muntoase, greu accesibile. Cativa luptatori au salvat o data un grup de excursionisti care ramasese blocat pe munte. Toti se antreneaza frecvent, pentru a fi mereu gata de actiune. Printre cei aproximativ 50 de luptatori SIAS exista si trei-patru parasutisti.

Cele mai periculoase misiuni

Care sunt cateva dintre cele mai grele si periculoase misiuni pe care -mascatii- le-au dus cu bine la capat? Retinerea lui Zaher Iskandarani, a lui Gigi Kent, a celebrului Gorun. In ultima vreme, pe lista lor s-au aflat Constantinos Passaris si Ofer Maximov. Desi Politia s-a laudat cu aceste rezultate, nici unul dintre anonimii care au dus aceste misiuni la bun sfarsit nu a iesit in fata. Nimeni, in afara de cei apropiati lor (familie sau prieteni), nu le cunoaste identitatea sau chipul de sub cagula.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.