Bradul alb crescut in zona Avrig a devenit material de studiu pentru silvicultorii din Europa. Este arborele care creste cel mai repede si are consistenta lemnoasa cea mai buna de pe batranul continent. Proprietatile bradului au fost constatate -pe viu-, la Ocolul Silvic Avrig, de reprezentanti din peste 20 de tari, in cadrul probei practice a reuniunii internationale a Organizatiei Europene a Silvicultorilor. Clonele de brad de la Avrig au fost prezentate de Simion Matei, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor din Romania.
Bradul sibian
Organizatia Europeana a Silvicultorilor a tinut ca cea de-a saptea reuniune internationala a silvicultorilor sa aiba loc in Romania. Expertii europeni au fost interesati de vigoarea bradului alb (abies alba), care creste in zona noastra, si care este mai rezistent la boli si daunatori ca in alte tari ale continentului. -Dupa partea stiintifica, desfasurata ieri (miercuri – n.r.) la Brasov, la Facultatea de Silvicultura, specialistii europeni au dorit sa vada pe viu punctele de plantaj si parcelele de regenerare ale bradului de la Avrig. Aici, doua au fost motivele de atractie. Pe de o parte au putut vedea cele 5 hectare insamantate cu clone de brad, iar dincolo, pe Valea Glajariei, care tine de acelasi ocol silvic, au putut vedea cu ochii lor ca afirmatiile despre bradul alb romanesc sunt adevarate. Mai ales ca brazii din aceasta parcela au ajuns la varsta de recoltare, fiind plantati in 1979-, explica Robert Blaj, director executiv al Directiei Silvice Sibiu.
Seminte de aur
Calitatile bradului de la Avrig sunt cunoscute mai mult din literatura de specialitate. -Este prima data cand aceste calitati au fost dovedite pe viu. Anual colectam cate 400 de kg de seminte, pe care le livram la export. Va dati seama ca valoarea acestora este mai mare ca a aurului, din cauza ca bradul de la Avrig-Romania ajunge la maturitate cu circa 1-2 metri mai inalt decat <fratii> lui din tarile europene, este mai gros ca circumferinta si are o densitate mai mare a trunchiului. Toate aceste calitati il recomanda silvicultorilor care, intr-un timp mai scurt, si pe aceeasi suprafata, pot obtine o cantitate mai mare de lemn si de mai buna calitate-, a completat Robert Blaj.
Realizare de prestigiu
Organizarea celei de-a saptea reuniuni a silvicutorilor europeni in Romania este o onoare pentru padurarii sibieni. -Scoala romaneasca de silvicultura este recunoscuta pe plan european. Realizarile de aici sunt rodul unei cercetari stiintifice de care se vor bucura si se bucura ocoalele silvice din tara si unele din Europa-, a spus Ioan Abrudan, decanul Facultatii de Silvicultura din Brasov.
Abies alba
Arbore conifer, montan (colinar), intalnit pe soluri profunde, reavene, fertile, in statiuni adapostite, la altitudinea de 600-1500 m. Poate atinge varsta de 700 de ani. Are radacina pivotanta, adanca, tulpina dreapta, cilindrica, grosimea in diametru intre 1 m si 4 m. Coroana e deasa, compacta, cilindrica/piramidala, cu varful ascutit la tinerete si latita tabular in batranete. Recoltarea cetinii se face tot anul, dar mugurii se culeg numai primavara, cand sunt prelucrati.
Liviu Brezae