Credincioșii din toată țara veniți în Dealul Mitropoliei pentru a participa la sărbătoarea Sfântului Dumitru au reușit să schimbe momentele de rugăciune și pioșenie într-un adevărat haos. S-au îmbulzit și au încercat să intre în față pentru a ajunge cât mai repede la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Dumitru. Ieri, cei aproximativ o mie de jandarmi prezenți la Patriarhia Română au făcut cu greu față mulțimii de credincioși care, pur și simplu, s-au călcat în picioare. O misiune la fel de grea au avut-o și medicii. Aceștia au fost nevoiți să se strecoare prin mulțime pentru a căra pe brațe sau pe tărgi oamenii care, din cauza înghesuielii sau a oboselii, au leșinat. Pelerinajul a început joia trecută, cu trei zile înainte de sărbătoarea Sfântului Dumitru. În tot acest timp, moaștele Sfinților Constantin și Elena și ale Sfântului Pavel au fost purtate în procesiune. Totodată, și racla cu moaștele Sfântului Dumitru va rămâne în fața Catedralei Patriarhale până mâine, aici fiind așteptați aproximativ un milion de credincioși. Vremea rece nu i-a împiedicat pe credincioșii din alte orașe sosiți de joi în Dealul Mitropoliei să-și continue și ieri pelerinajul la moaștele celor patru sfinți ortodocși. Ei au fost adăpostiți peste noapte în corturile Crucii Roșii și au primit câte o cană cu ceai fierbinte. "Am venit aici de aseară (n.r. sâmbătă seară), de la ora 8.00. Este îmbulzeală și, ca de obicei, au existat și momente în care oamenii în loc să se roage au ascultat muzică, manale, pe telefonul mobil. Mai aveau puțin și începeau să danseze. Așa înțeleg unii să-și manifeste credința", a spus "bunica" Dumitra, tremurând de frig. O altă femeie, la vreo 80 de ani, cu un buchețel de flori în mână a afirmat că a ajuns-o oboseala, dar că nu se va lăsa până ce nu va ajunge la moaștele Sfântului Dumitru: "Stau de sâmbătă noaptea. Am venit din Galați, dar nu mă las învinsă de oboseală. Am venit să mă rog pentru sănătatea mea și a copiilor". Ieri, câțiva părinți, însoțiți și de copii, au recurs la fel de fel de trucuri pentru a ajunge în față: "Am copilul bolnav, lăsați-mă să intru în față, că-i vine rău copilului". Alții își trimiteau direct copiii "peste rând" și, pe urmă, sub pretextul că îi caută, ajungeau direct la moaște. Pe de altă parte, au existat și credincioși care se văitau că le vine rău și apelau la mila celorlalți astfel că nu mai erau nevoiți să stea la "coada kilometrică", după cum au catalogat-o unii credincioși.
Ieri dimineață, președintele Traian Basescu a venit, împreună cu soția, Maria, la Catedrala Patriarhală. Patriarhul Daniel a ieșit din rândul ierarhilor și l-a îmbrățișat pe președinte.
Slujba pentru Sfântul Dimitrie Izvoratorul de Mir a început prin resfințirea Catedralei Patriarhale. Ulterior, credincioșii au intrat în altar pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce. Pentru femei este o ocazie unică, ele intrând în altar doar la târnosirea unei biserici sau la resfințirea acesteia.
Politicienii la apel
La slujbă au participat și politicieni, printre care liderii PD-L Vasile Blaga și Adriean Videanu, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, primarii Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone, Cristian Poteraș. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a primit Crucea Patriarhală de la Patriarhul Daniel, cea mai înaltă distincție pe care BOR o acordă mirenilor, pentru sprijinul financiar acordat refacerii Catedralei Patriarhale. Martiriul Sfântului Dimitrie s-a petrecut în jurul anului 300. Pentru că nu a vrut să renunțe la credința sa, Sfântul a fost omorât cu sulițe. Tradiția spune că, în locul sângelui, din trupul lui Dimitrie a început să izvorască mir tămăduitor de boli. Sâmbătă seara sute de focuri au luminat o mulțime de sate din întreaga țară. Sărbătoarea Focului lui Sumedru are rădăcini precreștine și simbolizează moartea și renașterea. Potrivit tradiției, ciobanii pândesc sâmbătă noaptea unde dorm oile, iar dacă duminică dimineața se trezește mai întâi o oaie albă și va merge înspre sud este un semn că iarna va fi grea.
Numele Ocrotitorului Bucureștiului este purtat de peste 340.000 de români.