Home Reportaj Noua ofertă a sezonului estival: alge marine pentru turiști

Noua ofertă a sezonului estival: alge marine pentru turiști

DISTRIBUIŢI

În ultimii ani, Direcția Apelor Dobrogea Litoral s-a confruntat cu o invazie puternică de alge, în unele perioade fiind strânse de pe plaje mii de tone de alge în numai o zi. Statisticile arătau că, la sfârșitul săptămânii trecute, aproximativ 150.000 de turiști se aflau pe litoral, cei mai mulți dintre ei în stațiunea Mamaia. În condițiile în care ieri plaja din Mamaia era invadată de alge, nu a mai putut garanta nimeni că numărul turiștilor nu a fost diminuat simțitor. Asta în condițiile în care algele trebuie suportate pe timpul zilei, deoarece autoritățile locale au anunțat că pot acționa pentru îndepărtarea acestora doar după căderea întunericului.

Algele marine reprezintă o problemă care an de an dă bătăi de cap atât turiștilor, cât și autorităților. Din păcate, până acum nu s-a găsit nimeni care să implementeze un proiect viabil ce ar putea să ducă la rezolvarea acestei probleme. Cu toate acestea, se pare că pentru cei 130.000 de turiști – este vorba de cei înregistrați la hoteluri – care se află pe stațiunile de pe litoral, algele marine fac parte din pachetul turistic pentru care plătesc bani frumoși. Asta în condițiile în care autoritățile spun că fenomenul este normal, iar turiștii se plâng de condițiile de pe litoral.

În ciuda invaziei de alge marine care a afectat în principal zona Mamaia, turiștii aflați la sfârșitul săptămânii trecute pe litoral suportau cu stoicism mirosul care îți întorceau nasul și stomacul. Autoritățile spun că vor interveni, iar algele care ajung pe plajă vor fi ridicate cu utilaje specializate, însă acest lucru se poate petrece doar pe timpul nopții. Cu toate că autoritățile s-au obișnuit cu acest fenoment, disconfortul produs de invazia de alge marine din Mamaia s-a făcut resimțit și în numărul de turiști care au ales stațiunea. Astfel, mai mult de jumătate din turiștii veniți pe litoral au ales în week-endul trecut să fugă spre Neptun și Costinești, unde apa era ceva mai curată. Din acest motiv, în week-end-ul acesta, Mamaia a căzut pe locul trei în preferințele turiștilor. Pe de altă parte, oficiali din cadrul Ministerului Agriculturii spun că "invazia" de alge macrofite din stațiunea Mamaia, pe lângă disconfortul pe care îl creează turiștilor, are un efect benefic, constituind un semnal al refacerii echilibrului de ecosistem. Afirmația oficialilor Ministerului vine în contextul în care, de câteva zile, plaja din stațiunea Mamaia este invadată de mari cantități de alge marine macrofite. Situația a devenit alarmantă ieri, când la țărm fuseseră aduse de către curenții marini mai multe tone de alge, răspândite pe o distanță de mai mulți kilometri, în unele porțiuni grosimea stratului depășind 30 de centimetri. Cea mai afectată zonă a fost cea dintre Club Castel și Vega. În aceste condiții, este normală nemulțumirea turiștilor, atât pentru mirosul de vegetale în descompunere pe care algele îl emană, cât și de îngreunarea accesului în apa mării. Potrivit specialiștilor de la Direcția Apelor Dobrogea Litoral, cauza principală a acestui fenomen natural o reprezintă temperatura apei mării, care favorizează înmulțirea rapidă a algelor, și curenții marini care le aduc din larg. Dacă pentru turiști prezența algelor constituie un prilej de îngrijorare și disconfort, pentru oficialii Direcției Apelor Dobrogea Litoral dezvoltarea algelor este un fenomen absolut normal și cu nimic mai deosebit față de anii trecuți.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.