Home Reportaj O familie de evrei din Romania provoaca un cutremur in politica din...

O familie de evrei din Romania provoaca un cutremur in politica din Peru

DISTRIBUIŢI


Mariana Farkas de Pollack, sotia de origine romana a celui mai influent consilier prezidential din Peru, Adam Pollack – si el evreu nascut in Ardeal -, a fost rapita si sechestrata pret de 54 de ore, intr-o fabrica abandonata din Lima. Pentru eliberarea romancei, rapitorii au cerut opt milioane de dolari, fiind anihilati insa de Politie, printr-o actiune de o amploare fara precedent, supravegheata personal de presedintele tarii. Povestea, prea putin cunoscuta in Romania, a tinut zile de-a randul prima pagina a ziarelor din America de Sud, in special din Peru, ecourile si speculatiile continuand si in prezent. Unii jurnalisti din Lima cred ca rapirea a fost doar o inscenare, pusa la cale de cuplul de origine romana impreuna cu seful statului, Alejandro Toledo, aflat in scadere de popularitate. -Sapand- in cautare de amanunte, reporterii saptamanalului -Clujeanul- au gasit mult mai mult decat atat: consilierul sefului statului sud-american este prins intr-un ghem de ite care leaga presedintia peruana, Israelul, serviciile speciale, un concern aeronautic din Europa si chiar un fiu al faimosului scriitor Mario Vargas Llosa – inamic recunoscut al industriasului de origine romana.


Prietenul presedintelui

De la inceputul acestei luni, opinia publica din Peru urmareste o poveste ca-n filme, tesuta in jurul rapirii unei femei. Dar nu o femeie oarecare, ci sotia celui mai apropiat prieten si consilier al presedintelui tarii, Alejandro Toledo. -Si ce legatura are cu Romania?-, va veti fi intreband. Are. Pentru ca atat cea rapita, Mariana Farkas, cat si sotul ei, industriasul Adam Pollack, sunt evrei nascuti in Transilvania. Ea are 55 de ani si a emigrat in Israel in anii Ő60. El are 67 de ani si a ajuns, iata, mana dreapta a unui sef de stat.

Povestea e lunga si complicata. Dar captivanta, ca o -telenovela- bine facuta.

Rapirea

Marti, 3 septembrie, ora 20.30. Capitala statului Peru, Lima. Mariana Pollack se indreapta spre casa, pierduta in ganduri pe bancheta din spate a masinii conduse de bodyguard-ul ei. Un scrasnet de frane o trezeste. Apuca sa vada ca o dubita le-a blocat drumul, dar, imediat, portiera se deschide si o mana o insfaca brutal. E azvarlita intr-o alta masina, in timp ce, afara, cinci mascati trag focuri in aer pentru a-i indeparta pe trecatori. Soferul e sechestrat si el. Totul dureaza mai putin de 30 de secunde.

Miercuri, 4 septembrie. Incepe sarabanda mediatica. Peru – o tara condusa din 1990 pana in 2000 de un presedinte, Alberto Fujimori, care si-a -facut mendrele- si apoi a fugit in Japonia parinteasca – seamana cu Romania. Are potential economic, dar e macinata de coruptie. Si, tot ca la noi, un asemenea eveniment e exploatat de toata lumea: politicieni, presa, cetateni. Pentru voturi, tiraj si discutii. -Rapirea nu vizeaza o suma de bani, ci a fost planuita de grupuri care incearca sa destabilizeze tara-, declara vicepresedintele Raul Canseco.

-Asemenea fapte alunga investitorii straini si potentialii turisti-, spune Mercedes Cabanillas, numarul doi in Congres (parlamentul peruan).

Diversiuni

Faptele tin pasul cu vorbele. Adam Pollack ii cere presedintelui Toledo ca Politia sa nu participe la cautarea sotiei sale, pe motiv ca viata ei ar putea fi periclitata, cat timp rapitorii nu au contactat pe nimeni. Dar acestia ies din umbra, telefonandu-i de trei ori preotului Martin Sanchez, conducatorul unei institutii de binefacere pe care Mariana o ajuta baneste de peste cinci ani si de la care, in 1999, a infiat un orfan, acum in varsta de 16 ani. La primele doua apeluri, o voce spune doar atat: -Doamna Mariana e bine-. La al treilea apel, ameninta: -Sanchez va fi urmatorul-. Chestionat de presa, preotul se ofera ostatic in schimbul femeii.

In ceea ce-l priveste, Toledo nu tine cont de ciudata solicitare a lui Pollack – care-i este prieten de mai bine de 20 de ani – de a nu interveni pentru gasirea Marianei: presedintele se instaleaza la sediul Ministerului de Interne si supravegheaza operatiunile de cautare.

Cererea

Joi, 5 septembrie. Intr-un interviu acordat cotidianului -Yediot Aharonot- (care apare in Israel!), Pollack dezvaluie ca unul dintre rapitori l-a sunat pe telefonul mobil si i-a cerut opt milioane de dolari, in schimbul sotiei sale. El se declara ingrijorat de starea Marianei, care, in urma cu trei ani, a suferit o operatie de embolie (extragerea unui cheag care astupa un vas de sange).

Ministrul de interne, Gino Costa, confirma ca familia a cerut Politiei sa nu se implice, dar precizeaza ca autoritatile trebuie sa cerceteze cazul, deoarece este vorba despre o infractiune. El mai anunta ca ancheta e -pe drumul cel bun-.

Toledo, primul presedinte de origine indiana din istoria statului Peru, iese din nou la rampa, cerand Congresului sa reintroduca pedeapsa cu inchisoare pe viata pentru actele de terorism, trafic de droguri si rapire. Caci politica nu sta in loc.

Eliberarea

Vineri, 6 septembrie. La ora 2.30 AM, intr-o operatiune de o anvergura nemaiintalnita, 205 cadre ale Ministerului de Interne descind la o fabrica abandonata din sudul capitalei peruane, eliberand-o pe Mariana de Pollack dupa 54 de ore de captivitate. Politia nu trage nici macar un foc. Sunt retinute trei persoane, dintre care una era cea care-i ducea de mancare sechestratei.

In jurul orei 4.30 dimineata, Mariana – trasa la fata, dar neavand decat o zgarietura pe nas – tine o conferinta de presa, insotita de presedintele Toledo. In fapt, el este cel ce raspunde la intrebari. Femeia spune doar ca este recunoscatoare Politiei si celor care si-au facut griji pentru ea. Happy end.

Happy end?

In zilele care au urmat, speculatiile din presa au inflorit si au facut si fructe. Motive? Prea repede fusese localizata ostatica, de ce atatia politisti implicati in actiunea de salvare, cam putine urme pe corpul femeii. Si asa mai departe. Se folosea deja termenul -inscenare-. In ce scop? Evident, politic. Nu e sotul Marianei cel mai bun prieten al presedintelui? Nu e presedintele in scadere dramatica de popularitate? Nu e suficient pentru regizarea unei rapiri incheiate cu succes pe toata linia? Si, pentru ca scenariile sunt mai plauzibile daca se bazeaza si pe o proba concreta, ziarele dezvaluie un -amanunt- senzational: convorbirea telefonica purtata de Pollack cu prezumtivii rapitori, inregistrata de serviciile speciale, a avut loc in limba… ivrit. In evreieste, asadar. Si-atunci? Cum ramane cu cei trei peruani arestati si prezentati ca delincventi de drept comun? Ca sunt niste -unelte- e simplu de dedus, dar cine ii manuieste? -Lovitura- a fost gandita in Peru sau in Israel? E vorba de o -gainarie- locala, de o farsa cu scop electoral sau de o manevra cu implicatii internationale?

Doi fii, doua fiice

Dar cine e Adam Pollack, la urma urmei? Evreu nascut in Romania, el este cel mai mare dintre cinci frati si a trait persecutiile din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A absolvit Facultatea de Mecanica a Politehnicii din Bucuresti, dupa care a emigrat in Israel. In 1962, cand avea 27 de ani, s-a mutat in Statele Unite, unde a lucrat ca inginer mecanic. Acolo s-a indragostit de o peruanca, pe care a urmat-o trei ani mai tarziu, ajungand la Lima cu trei dolari in buzunar.

Din prima casatorie, Pollack a avut doi fii – ambii decedati intre timp. A divortat si, ulterior, in Israel, a cunoscut-o pe Mariana Farkas, in comunitatea de evrei originari din Romania. S-au casatorit si au trait doi ani acolo, apoi s-au mutat in Peru. Au doua fete, dintre care una sufera de o boala grava, fiind internata in Israel. De altfel, Mariana a ramas cetatean al statului evreu.

Afacerea -EADS-

Despre viata privata a lui Pollack se stiu destul de putine. Lucrurile se complica, firesc, cand vine vorba de politica. Aici intra in scena unul dintre fiii celebrului romancier peruan Mario Vargas Llosa, la randul sau scriitor si ziarist. Ca si Pollack, Alvaro Vargas Llosa a fost unul dintre sfatuitorii lui Toledo. Deosebirea este ca, in timpul campaniei electorale din 2001, el s-a certat cu cel ce avea sa fie ales presedinte si l-a parasit.

Ulterior, Llosa i-a acuzat in presa pe Pollack si pe alti doi industriasi din anturajul lui Toledo ca au tras sforile pentru ca statul sa incheie contracte cu cel mai mare producator de aparatura aeronautica din Europa, EADS. Cei trei oameni de afaceri ar fi facut lobby pentru ca Peru sa achizitioneze armament de la EADS, fara licitatie, si sa repare avioane MiG-29. Pollack a negat acuzatiile, l-a facut pe Llosa -pion- al mafiei conduse de fostul sef al serviciilor secrete, Vladimiro Montesinos, si apoi l-a si dat in judecata pentru defaimare, cerand daune de un milion de dolari.

Pentru ca nu s-a prezentat la proces, pe numele scriitorului s-a emis mandat de arestare, fapt care l-a determinat sa se ascunda, el nefiind gasit pana in ziua de zi.

Acuzatii din Israel

Dar acuzatiile n-au incetat o data cu disparitia lui Alvaro Vargas Llosa. In aceasta vara, ziarele din Lima au scris ca Pollack este judecat, in Israel, intr-un proces de frauda ce dateaza din 1986. El ar fi acuzat ca a -inghitit- peste trei milioane de dolari, suma pe care o incasase pentru a cauta titei la Marea Moarta. Industriasul neaga categoric ca ar avea chestiuni nelamurite cu justitia israeliana. El spune ca a forat in opt puturi, dar nu a dat de hidrocarburi, ceea ce i-a adus pierderi de 40 milioane de dolari si l-a determinat sa lichideze cele doua firme infiintate in acel scop.

Acestea sunt itele. Doar tragand putin de ele, se dezvaluie decoruri demne de un film cu multe episoade. Pentru noi, actorii principali au fost cei doi soti, pentru ca sunt nascuti in Romania. Pentru realizatorii filmului, probabil ca ei nu sunt decat niste figuranti.

Rapitorii i-au adus medicamente

Intr-un interviu acordat la trei zile dupa eliberare, Mariana Pollack s-a declarat indignata de ideea ca rapirea ar fi fost o farsa: -Nu le-as dori celor ce lanseaza asemenea zvonuri sa treaca prin ce-am trecut eu. Este regretabil sa speculezi pe seama durerii unui om-.

Femeia a povestit ca unul dintre cei care au sechestrat-o a intrebat-o cati bani pot strange ea si sotul ei. A raspuns ca maximum 15.000 de dolari, deoarece au datorii mari. -Daca nu spui adevarul, te taiem in bucatele si te aruncam la canal-, a amenintat-o respectivul. Cu toate acestea, Mariana a recunoscut ca rapitorii i-au adus chiar si medicamentele de inima pe care le-a cerut.

Cum a facut si pierdut bani Adam Pollack

Nascut in 1935, in Romania, a absolvit Politehnica din Bucuresti, dupa care a emigrat in Israel, unde a trait pana in 1962. Trei ani mai tarziu s-a stabilit in Peru. Din 1965 pana in 1967 a vandut ceasuri, apoi a fost taximetrist. La finele anulu 1967 s-a angajat la o fabrica de minerit, iar in scurt timp a fost cooptat printre asociati, fondator, alaturi de un alt evreu din Peru, George Grumberg, al companiei Petro Inca, cu care a ajuns sa faca afaceri si in Israel, in anii Ő80. In 1979 era intre primii 20 de contribuabili din Peru, actionar principal si presedinte al firmei Famesa, producator de explozibili pentru minerit. Dupa 16 ani de la infiintarea companiei, cand Famesa ajunsese la vanzari anuale de 32 milioane de dolari, Pollak si-a vandut actiunile. Intre timp devenise presedinte al firmelor Quimica Integrada (1985-1993) si Rheem Peruana (1992-1995). Din 1999 pana in 2001, a inregistrat pierderi masive, ajungand dator la mai multe banci. Dupa ce Toledo a ajuns presedinte, Pollack si-a achitat insa aproape toate datoriile.


Pollack: -Eu sunt totul si nu sunt nimic-

In iunie 2002, revista -Cosas-, care are editii in Peru, Chile, Ecuador si Bolivia, a publicat un interviu cu Adam Pollack, poreclit -Primul prieten al natiunii-.

Iata cateva fragmente:

– Care este domeniul in care il sfatuiti pe presedintele Toledo?

– Asta o stim doar noi doi. Si numai el stie in ce situatii ma consulta.

– Eu va intreb despre natura subiectelor.

– Eu sunt un industrias si am anumite cunostinte politice. Eu sunt totul si nu sunt nimic.

– Fostul dumneavoastra prieten Alvaro Vargas Llosa spune ca ati jucat un rol important in negocierile cu firma EADS, pentru achizitionare de echipament militar.

– Este incredibil. N-am auzit de aceasta firma pana am citit in ziare.

– N-ati participat la nici o negociere legata de vanzarea de armament?

– Niciodata. (…)

– Unul dintre fostii dumneavoastra asociati din Israel v-a denuntat ca ati fost implicat in falimentul unei companii petroliere.

– Este totalmente fals. (…)

– Ce se urmareste prin aceasta campanie impotriva dumneavoastra?

– Nu eu sunt cel vizat, ci presedintele. (…)

– S-a scris ca, inaintea campaniei electorale din 2001, dumneavoastra va aflati in faliment, iar ulterior, acest lucru s-a rezolvat.

– Fals. Problemele mele s-au rezolvat inaintea anului 2000, cand Toledo nu era nimic.

– Inainte de 2001 aveati o datorie de peste un milion de dolari la Continental Bank, datorie care a disparut intre timp. Cum ati platit?

– Cu patrimoniul meu.

– V-a ajutat in afaceri faptul ca sunteti prieten cu presedintele?

– Deloc. Si vreau sa ma retrag complet din afaceri, sa nu se mai poata specula pe aceasta tema.-


PERU: scurta istorie recenta

Septembrie 2000: Televiziunea difuzeaza o caseta in care seful serviciilor secrete, Vladimiro Montesinos, este filmat mituind un politician din opozitie.

Noiembrie 2000: Presedintele Alberto Fujimori demisioneaza.

Mai 2001: Presedintele Curtii Supreme si alti noua judecatori de frunte sunt demisi dupa dezvaluirea legaturii lor cu Montesinos, fugit intre timp din tara.

Iunie 2001: Alejandro Toledo, un economist de stanga, este ales presedinte; Montesinos este arestat in Venezuela, expulzat in Peru si inchis. Este acuzat de trafic de droguri si de armament, precum si de incalcari ale drepturilor omului.

Septembrie 2001: Se emite mandat international de arestare pe numele lui Fujimori, care se ascunde in Japonia.

Iulie 2002: Fujimori este acuzat de tradare, dar incercarile de a-l aduce in Peru esueaza.

Statul Peru detine importante zacaminte de cupru, argint, petrol si aur. Turistic, aici se afla cel mai inalt lac navigabil din lume, Titicaca, precum si vestigiile civilizatiei incase. Politic si economic, o mica elita de origine spaniola controleaza puterea, indienii sunt marginalizati, iar circa 30% din populatie traieste sub limita saraciei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.