Home Reportaj Oamenii care „se joacă” cu bombele

Oamenii care „se joacă” cu bombele

DISTRIBUIŢI

„Se joacă“ cu diferite dispozitive explozive improvizate amplasate de rău-făcători, protejează oameni riscåndu-și propria viață, sunt extrem de curajoși, iar meseria pe care o practică este cea de pirotehnist. Nu sunt mulți cei care pot și vor să facă asta, însă unul dintre ei este comisarul-șef Mugurel Săftoiu, cel care are sub oblăduire structura centrală de intervenție a pirotehniștilor din Poliție. Are acum 43 de ani și de 13 ani desfășoară această activitate. Din anul 2009, în urma unui concurs, a ajuns în fruntea acestei structuri care se ocupă cu neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate. Mai exact, ceea ce neutralizează un pirotehnist este orice obiect care are o încărcătură de exploziv și un mijloc de inițiere. Potrivit comisarului-șef, în această meserie nu ai ce să cauți dacă nu îți place ceea ce faci, mai ales că banii nu sunt mulți. Apoi trebuie ca un pirotehnist să știe noțiuni despre explozivi, mijloace de inițiere, construcții ale dispozitivelor explozive improvizate, proceduri de intervenție. De asemenea, trebuie să aibă stăpånire de sine, să nu reacționeze la primul impuls, să știe să-și stăpånească frica, deoarece este vorba totuși despre o eventuală bombă. „Aceste lucruri se învață în mare parte aici la noi, deoarece nu există o școală care poate fi urmată pentru această meserie. În schimb, una din ramurile apropiate muncii noastre este arma geniu, de la Ministerul Apărării Naționale. Acolo ofițerii sunt în mare parte familiarizați cu explozivii, mijloacele de inițiere, au și noțiuni despre dispozitivele explozive improvizate“, a precizat comisarul-șef Săftoiu.

Explozia unui dispozitiv a dus la înființarea serviciului

După cum a precizat sursa citată, în 1986, în Romånia a avut loc un atentat cu două dispozitive explozive improvizate amplasate la o mașină capcană, în București. „Unul dintre acestea a explodat, în timp ce se încerca neutralizarea lor. Ca urmare a exploziei, la momentul respectiv au existat victime. Atentatorii au fost prinși destul de repede, iar după acest incident s-a hotăråt ca în cadrul Poliției Romåne să se înființeze un serviciu specializat pentru neutralizarea acestor disipozitive, pånă în acel moment neexistånd o astfel de structură. Începånd cu data de 4 mai 1986 a luat ființă serviciul pirotehnic din cadrul Poliției Române. La anul aniversăm 25 de ani de existență, iar până acum nu am avut niciun eveniment negativ, toate misiunile la care am participat și a trebuit să neutralizăm încărcături reale de exploziv au fost duse cu succes la bun sfârșit, nu am avut pagube și nici victime“, a declarat cu mândrie comisarul-șef.

În 1992 au găsit 6 kilograme de material exploziv

Una dintre cele mai mari bombe găsite în România a fost descoperită în 1992, după cum ne-a precizat Mugurel Săftoiu. Bomba artizanală era amplasată într-o mașină închiriată aflată în zona Parcului Herăstrău. Prezența acelei mașini a fost semnalată la serviciul furturi auto, deoarece ea trebuia să fi fost returnată firmei care a închiriat-o. „Astfel că la fața locului s-au deplasat colegii de la furturi auto, iar în momentul în care au deschis mașina au găsit în portbagajul acesteia un dispozitiv exploziv improvizat care nu conținea decât 6 kilograme de exploziv plastic căptușit și cu 2000 de bile rulment. Trebuie precizat că aceasta este o încărcătură mare și ar fi avut o rază de acțiune de sute de metri. Bilele de rulment amplasate pe această încărcătură aveau să devină, în urma unui eventual incident, un fel de gloanțe, deoarece ar fi fost aruncate cu putere în momentul exploziei. Dispozitivul a fost neutralizat înainte să explodeze“, a declarat pirotehnistul.

Poartă  costume ce cântăresc 40 de kilograme

„Împotriva explozivului nu există o protecție totală“, a ținut să sublinieze comisarul-șef. Cu toate acestea, există costume de pirotehnist care se folosesc la intervenție. Aceste dotări asigură protecție pentru o încărcătură de un kilogram de exploziv. De asemenea, există și căști speciale care fac parte din costum. Iar toate componentele unei astfel de dotări cântăresc nu mai puțin de 40 de kilograme. „Oamenii sunt obișnuiți cu aceste costume și noi suntem mulțumiți că le avem. Prețul unei astfel de dotări este de peste 30.000 de euro și există câte un costum pentru fiecare echipă de intrevenție, deoarece există o regulă: la un dispozitiv improvizat nu se apropie decât o persoană. În 99% din cazuri în acest costum se va îmbrăca ofițerul pirotehnist, el fiind cel care coordonează echipa de intrevenție. De altfel, pentru a proteja operatorii se preferă intervenția de la distanță și pentru asta avem roboți care sunt dirijați prin radio, ce au în componență camere video, iar operatorul stă la o distanță de 50-100 de metri de locul în care se intervine cu ajutorul robotului. Se folosesc și câinii pentru detectarea acestor materiale. Avem 11 câini special antrenați pentru depistarea și semnalarea materialului exploziv. Acum ei sunt în diverse stagii de pregătire, unii sunt pui, unii sunt calificați și execută serviciul, iar alții urmează să fie declasați și casați“, a explicat Mugurel Săftoiu.

Ne feresc și de bombe chimice

„Noi de altfel facem și intervenții asupra dispozitivelor explozive care conțin și elemente chimice, bacteriologice, nucleare sau radiologice. În aceste situații zona de intervenție trebuie delimitată foarte bine pentru ca în cazul în care agenții folosiți în dispozitiv se împrăștie să nu avem victime. Avem și costume care asigură protecția chimică și radiologică, iar cu acestea putem interveni în siguranță“, a precizat pirotehnistul-șef care a adăugat că pånă acum țara noastră nu s-a confruntat cu astfel de situații.

Acoperă tot teritoriul țării

Teritoriul României este împărțit pe zone de competență. În momentul de față există 14 grupe pirotehnice județene care intervin și acoperă tot teritoriul național. Structura pe care comisarul-șef o reprezintă, spre exemplu, intervine în București și în 5 județene din sudul țării. Cele 14 grupe asigură intervenția de specialitate la nivelul zonei de competență, iar în momentul în care complexitatea dispozitivului identificat este ridicată se solicită prezența echipei de la București. „Au existat deplasări în teritoriu cu elicopterul Ministerului Administrației și Internelor, deci modalități de a intreveni în timp util există astfel încât din această perspectivă nu sunt probleme“, a adăugat Mugurel Săftoiu.

Pirotehniștii trebuie lăsați de trecători să-și facă treaba

Oamenii trebuie să realizeze că atunci când văd pirotehniști în acțiune trebuie să se depărteze, nu să se apropie, a precizat comisarul-șef. „Pentru că de obicei în momentul în care se văd desfășurări de forțe în stradă și se aud sirenele poliției, lumea vine să facă o poză, un filmuleț… și atunci, pe lângă faptul că am grija dispozitivului respectiv am și responsabilitatea oamenilor din jur, deoarece în eventualitatea unei explozii răspundem și de cei care ar fi eventual răniți. Iar cea mai mare împlinire din perspectiva meseriei este aceea că nu am avut niciun incident. În meseria de pirotehnist nu se greșește de două ori când vorbim de explozibil, dacă ai greșit o dată e suficient“, a conchis pirotehnistul-șef.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.