Treizeci de scanduri, cordelina de alpinism, suruburi metalice si mai multe prize de catarare. Acestea sunt ingredientele unui panou de escalada artificiala care poate incapea si intr-o camera de apartament. Pasionatii tin cu tot dinadinsul sa se antreneze la orice ora din zi. Pentru ca dorinta arzatoare de a se sui pe ceva apare inca de cand se scoala din pat, si-au instalat astfel de panouri in propriile locuinte. De care sunt foarte multumiti. Chiar daca in casa e greu sa ai aceleasi senzatii ca in Muntii Postavarul, Piatra Craiului sau Bucegi.
Perete inclinat
Alpinistul Mihai Badescu se antreneaza pe un perete cu prize amenajat in propria locuinta. Constructia panoului a durat numai cinci zile. -Impreuna cu trei amici am inceput sa fixam scandurile pe niste grinzi de sustinere. Lemnaria ne-a costat cam un milion de lei. Apoi, luna de luna, dupa cum am facut economii, am cumparat prizele de escalada. Una costa cam 100.000 de lei. Cu cat o sa montam mai multe prize, cu atat combinatiile de miscari vor fi mai complexe si antrenamentul mai temeinic-, explica Mihai. Pentru ca exercitiile sa fie mai dificile, panoul este inclinat.
Forta degetelor
Forta degetelor este o arma de care nici un pasionat al escaladei sportive nu se poate lipsi. Pe traseele amenajate in stancile naturale, fiecare escalada se face in echipe de doi sportivi. Alpinistii sunt legati intre ei cu coarda de asigurare. In camera, coarda de asigurare este inlocuita cu mai multe saltele din burete, asternute sub panou, care atenueaza suficient socul caderii atunci cand cataratorul scapa din mana una dintre prize.
-Treica-
Pentru ca antrenamentele sa capete suficienta culoare, cei trei amici care au construit panoul de escalada au inventat si un concurs. Se numeste Treica. -Urcam pe rand pe panou. Primul se prinde cu mainile si picioarele de prize si face trei miscari de urcare sau traversare. Urmatorul este obligat sa repete miscarile anterioare, adaugand in final propria lui miscare la ruta deja existenta-, explica Badescu. Cei trei prieteni ajung sa petreaca ore in sir absorbiti de acest concurs. Deseori ajung in cele mai ciudate pozitii, cu capul in jos sau cu picioarele in spagat.
Panou de catarat in curte
In fundul curtii de pe strada Lunga nr. 190 a fost amenajat un mic panou de catarare. Ii apartine unuia dintre locatari. Ionut Cotinghi a inceput sa indrageasca muntele inca din copilarie. Avea doi unchi care lucrau in echipa Salvamont din Bran. De la ei a prins gustul pentru munte. Mai tarziu a ajuns la Clubul Sportiv Universitar Brasov. I-a placut insa mai mult o alta forma de catarare. Escalada. Mult mai spectaculoasa, dar si mai sigura. -Pe un traseu de escala se poate intampla sa cazi de 20-30 de ori. Dar nu te prabusesti decat de la cinci metri. Totusi, efortul fizic e mult mai mare decat in alpinism-, crede Ionut.
Sapte metri patrati
Ca sa-si amenjeze panoul, Ionus a pus mana pe doua grinzi care i-au ramas dupa amenajarea locuintei si pe cateva bucati de scandura. In doua ore, lucrarea a fost terminata. Panoul are numai sapte metri patrati. Dar este suficient de mare pentru antrenamente. Pe cand statea intr-un apartament, Ionut avea pe hol o scandura suspendata, cu prize de escalada. Aici isi mai incerca forta bratelor si rezistenta degetelor. Acum are propriul panou.
Campionate de escala
Competitiile de escalada sunt organizate pe panouri de sala. La inceput, panoul era folosit doar pentru antrenament. Acum, toate competitiile internationale sunt organizate pe panou. Ionut a participat la toate tipurile de competitii organizate de Federatia Romana de Alpinism si Escalada. A obtinut chiar si un premiu national. -In 1995 am luat locul al treilea la Campionatul National de viteza pe panou. Am fost, ca privitor, si la Campionatele Nationale, si la cele Balcanice-, marturiseste el.
Prea putine panouri
Este dezamagit de faptul ca in Romania sunt foarte putine panouri pentru competitii. -Sunt doua la Bucuresti. Unul in sala, altul in aer liber. Mai sunt la Caransebes, Campia Turzii si Sfantu Gheorghe. De ultimele doua nu se mai stie nimic. Am auzit ca CSU Brasov o sa ridice un astfel de perete. Costurile sunt foarte mari. Metrul patrat ajunge sa coste intre 30.000 si 400.000 de lei. Daca e facut din lemn. Din Tego, un material special, iti trebuie cam 500.000 pentru un metru patrat. Iar pentru antrenamente serioase ai nevoie de un perete de 40 de metri patrati-.
Panouri in curtile gradinitelor
In Romania, popularitatea escaladei este foarte mica. Exista doar cateva mii de practicanti. Asta in timp ce in Slovenia exista 80.000 de legitimati. In Franta sunt de cinci ori mai multi. In Franta si Anglia exista panouri de catarare pana si in curtile gradinitelor. Iar copiii sunt indrumati de instructori de specialitate.
Cei mai buni cataratori din lume
Fratii Francois si Arnaud Petit sunt cunoscuti drept cei mai buni sportivi din lume. Ultimele campionate mondiale de escalada pe structuri artificiale si pe stanca i-au avut de fiecare data pe podium. Cele mai cunoscute firme de productie a echipamentului sportiv pentru alpinisti i-au cooptat in echipele de testare a ultimelor produse lansate pe piata.
Spiderman
Alain Robert este francezul cunoscut in lume pentru escaladele sale pe cele mai inalte cladiri din lume. A cucerit 29 de cladiri cu mainile liber. Printre performante se numara Empire State Building, Piramida Luxor din Las Vegas si Obeliscul din Paris. Dupa fiecare isprava este arestat de politisti pe acoperis pentru tulburarea linistii publice, pentru ca sute de oameni se strang sa il incurajeze.