Zeci de elevi romani reusesc in fiecare an sa claseze Romania printre primele tari din lume la diverse competitii. Este vorba de olimpicii din lotul national care, indiferent de domeniul in care concureaza, ocupa intotdeauna primele locuri din clasament. Intreaga lume stie deja ca la matematica si informatica, in mod special, elevii romani sunt cei mai de temut competitori. Cu toate acestea, ei nu se bucura in tara de o mediatizare foarte mare si putini sunt cei care s-au intrebat vreodata cat munceste un astfel de copil pentru a ajunge la performanta si in ce masura munca sa este rasplatita.
Pentru fiecare medalie adusa in tara, un olimpic este remunerat in functie de performanta obtinuta. Astfel, pentru o medalie de aur absolut castigata in acest an la olimpiadele internationale, premiul a fost stabilit la 84 milioane de lei vechi. O medalie de aur fara punctaj maxim a fost cotata la 65 milioane de lei, cea de argint la 55 de milioane, iar bronzul, la 40 de milioane.
Daniel Tomoni, consilier in cadrul Directiei Comunicare si Relatii Publice din MEdC a precizat ca, de regula, o medalie de aur absolut se obtine mai greu, pentru ca presupune totalizarea maximului de puncte. Pentru o mentiune castigata la olimpiadele internationale, premiul este de 27 milioane de lei. Premiate sunt si medaliile obtinute la competitiile regionale pe discipline, numai ca in acest caz cuantumurile sunt mai mici. Un aur absolut la un astfel de concurs este rasplatit cu 35 de milioane, aurul fara punctaj maxim – cu 30 de milioane, in timp ce argintul si bronzul valoreaza cu 5 si, respectiv, 10 milioane mai putin. Reprezentantul MEdC, Daniel Tomoni, a mai precizat ca suma oferita ca premiu pentru o medalie este data de trei ori, pentru ca, pe langa elev, mai este premiat profesorul de la clasa de la disciplina respectiva si scoala de la care provine olimpicul. Pe langa premiile in bani, statul le mai asigura acestor copii si stagiile de pregatire din centrele universitare pentru diverse competitii. De asemenea, toti elevii care au facut parte din lotul national au prioritate la inscrierea la facultate si beneficiaza de gratuitate chiar daca vor sa urmeze cursurile la doua institutii universitare. Acest ultim beneficiu este insa mai mult de forma, pentru ca un procent foarte mic de olimpici nationali raman sa faca studiile universitare in Romania.
Olimpicii din loturile nationale fug de universitatile din Romania
Majoritatea olimpicilor nostri aleg, dupa terminarea liceului, sa studieze la universitati celebre din Europa sau Statele Unite si putini dintre ei se mai intorc in Romania pentru a-si construi o cariera. Motivele sunt dintre cele mai diverse, dar nemultumirea generala a acestor copii este ca aici nu sunt apreciati pentru ceea ce fac. De aceea aleg sa studieze in tari unde isi pot valorifica la capacitate maxima cunostintele si unde sunt sprijiniti din toate punctele de vedere in formarea lor. Exista totusi si cativa olimpici care sunt dispusi sa faca un compromis si sa urmeze o facultate in tara, numai ca si in cazul lor, in final, rezultatul este acelasi. Si asta pentru ca nivelul de pregatire al unui astfel de tanar este cu mult peste medie si el nu se poate pregati cum trebuie alaturi de studentii obisnuiti. Asa s-a intamplat si in cazul Alexandrei Velian, olimpica a lotului national de chimie in 2004. Dupa ce a studiat un semestru in cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti la Facultatea de Chimie Industriala, a renuntat, pentru ca -erau studenti care nu stiau sa scrie formule pe tabla si nu aveam ce face acolo-. Peste doar cateva saptamani ea isi va incepe studiile la o facultate de prestigiu din California.
-Nefiind obisnuita sa primesc nimic, premiul dat de MEdC a insemnat foarte mult-
Despre partea financiara, nici unul dintre olimpici nu se plange. Unii se declara satisfacuti, iar altii, care nici nu s-au gandit vreodata ca ar putea primi vreo recompensa, sunt chiar multumiti: -Nefiind obisnuita sa primesc nimic, premiul dat de MEdC a insemnat foarte mult-, a declarat Alexandra Velian. De aceeasi parere este si Andrei Bogdan Ungureanu, medaliat cu aur la Olimpiada Internationala de Matematica de anul acesta. El este acum in clasa a XI-a, dar participa la olimpiade din clasa a VII-a si considera ca, fata de alti ani, -acum statul chiar se ocupa de noi. S-au schimbat multe lucruri-. In acelasi timp considera ca ar trebui facute mai multe eforturi pentru ca perioada de pregatire a lotului olimpic sa fie mai mare, asa cum se intampla si in tari precum China, Statele Unite sau Rusia. Acolo, din informatiile pe care le are el, olimpicii care merg la competitii internationale sunt pregatiti cate trei-patru luni, in timp ce pregatirea oficiala a celor de la noi este de doua-trei saptamani. Aceeasi sugestie o au si reprezentantii lotului de chimie: -Pregatirea a fost concentrata intr-o perioada foarte scurta, adica timp de doua saptamani; programul nostru a fost de la 9 la 13 si de la 15 la 19 in fiecare zi, si ajungi obosit la competitii-, a declarat Patricia Tcaciuc, medaliata cu bronz. O alta problema semnalata se refera la faptul ca -elevii nu mai sunt motivati sa mearga la olimpiade. Multi dintre ei nici nu au acces la astfel de informatii-, e de parere Alexandra, fosta componenta a lotului de chimie. Tot ea a declarat ca, in unele licee, astfel de copii nici macar nu sunt sustinuti. Ea a terminat Colegiul -Sfantul Sava- si spune ca i-a fost foarte greu si din cauza faptului ca nu a gasit intotdeauna intelegere din partea unor cadre didactice care o amenintau ca nu-i incheie situatia sau ca nu intra in Bac.
Pregatirea olimpicilor romani este prea scurta
Profesorii coordonatori ai loturilor nationale confirma faptul ca acesti copii lucreaza intr-un ritm infernal si spun ca au incercat fiecare pe cont propriu sa prelungeasca perioada de pregatire de la lot. Astfel, cei de la matematica, pe langa cele doua-trei saptamani de pregatire dinaintea competitiei, au reusit sa mai organizeze o tabara si, in plus, o data pe luna aduc copiii din lot la Bucuresti pentru pregatire cu profesori universitari la Institutul de Matematica. Potrivit profesorului coordonator de la lotul de matematica, Radu Gologan, -costurile sunt suportate de MEdC, dar e o structura foarte birocratica-. De asemenea, el considera ca ministerul nu ar trebui sa se ocupe de olimpici si ca -ar trebui sa existe niste ONG-uri, ca in tarile cu traditie, care sa se ocupe de ei-. Si prof. univ. dr. Luminita Vladescu, responsabilul olimpicilor de la chimie, considera ca ar fi necesara macar o luna pentru pregatirea lor, pentru ca exista si o proba practica la care trebuie lucrat foarte mult, iar copiii nu se pot pregati singuri. Ea aminteste si faptul ca -tarile care iau aur sunt tari in care participarea la olimpiadele internationale este privita ca o politica de stat. Acolo ii pregatesc cam un an la o universitate mare-. In ceea ce priveste lotul national de fizica, au la dispozitie o luna de pregatire intr-un centru universitar, iar in aceasta perioada se lucreaza cate 10 ore pe zi. Coordonatorul acestui lot, profesorul Adrian Dafinei, a declarat: -Copiii ar putea fi sprinjiniti mai mult. Ceea ce incerc eu sa fac e sa gasesc sponsori exteriori-. Aceasta pare sa fie momentan cea mai buna solutie, pentru ca, dupa cum a afirmat profesorul Dafinei, cateva firme private chiar s-au implicat in sustinerea lor. El considera ca ar fi necesar si un sistem de supraveghere online a acestor copii, numai ca acest lucru presupune o noua cheltuiala, intrucat ar trebui platiti niste profesori care sa se ocupe de asta.
-Un olimpic nu este un copil obisnuit-
Desi elevi de liceu, componentii loturilor nationale se pregatesc la un nivel mult mai inalt, intrucat -cerintele la olimpiadele internationale depasesc nivelul liceului din toate tarile-, a precizat Luminita Vladescu. Pentru a putea face performanta la un astfel de nivel, dincolo de talent, trebuie sa existe si o dorinta foarte mare de a invata si din acest motiv profesorul Adrian Dafinei considera ca -un olimpic nu este un copil obisnuit-. Cu toate acestea, el a precizat ca ar trebui sa incetam sa-i mai privim ca pe niste -ciudatenii- si sa le acordam mai multa atentie, pentru ca -lor le-ar fi mai bine daca lumea i-ar cunoaste- si poate ca in acest mod, -chiar daca pleaca din tara, ar putea ramane ai Romaniei-. Numai in acest an tara noastra are peste 80 de olimpici care ne reprezinta la competitiile internationale. Desi sirul olimpiadelor pe discipline din acest an inca nu s-a incheiat, elevii romani din loturile nationale au obtinut deja peste 50 medalii la olimpiadele internationale si cele regionale.