Pare vrajitorie. Un glob pamantesc de carton sta nemiscat pe o orbita de plexiglas. Se sprijina intr-un varf metalic sfidand legile gravitatiei. Globul nu cade. Inventatorul porneste motorul dispozitivului. Soarele se lumineaza, iar Pamantul incepe sa se invarteasca in jurul lui. Nu-ti poti explica minunea si ti se pare lucru necurat. Barbatul cu parul alb zambeste, amuzat de uluiala ta. Numai el stie cum functioneaza inventia care demonstreaza miscarea planetelor. O inventie care a pus pe ganduri specialistii din intreaga lume.
30 de ani de experimente
Giorgica Lupchian s-a nascut in comuna Rachitoasa, judetul Bacau. La scoala, dupa ce a invatat primele notiuni de astronomie, a inceput sa mediteze la tainele Universului. -Voiam sa cunosc ceea ce e dincolo, de ce poti vedea cu ochiul liber-, marturiseste el. In clasa a V-a, a confundat miscarea de rotatie cu cea de revolutie. -Profesoara mea, Malina Predescu, m-a pedepsit foarte aspru. Acum cativa ani ne-am intalnit la un salon de inventica. Mi-a spus: ?çCum ti-a trecut prin cap asa inventie, ca n-am inteles-o deloc??ê-, povesteste el amuzat.
Teorie proprie
A studiat de unul singur miscarea planetelor si s-a pus la punct cu cele mai noi descoperiri in domeniu. De mare folos i-au fost cartile sovietice, fiindca -rusii sunt mai darnici cu informatiile-. Pentru ca fizica newtoniana nu-l satisfacea, a cautat alte legi care guverneaza Universul. A ajuns la o teorie proprie in baza careia a construit un aparat cu totul inedit. L-a perfectionat continuu, de-a lungul celor 30 de ani de experimente. Acum a ajuns la al saselea model, cel mai izbutit. Brevetat de OSIM. Prezentat la numeroase saloane de inventica din lume.
Model cosmic aproape perfect
-In manual, pentru simularea miscarilor Terrei, este descris un experiment comic. Profesorul spune elevilor: ?çTu esti Soarele, iar tu esti Pamantul. Acuma rotiti-va!?ê. Aparatul meu vine in sprijinul cadrelor didactice-, spune Giorgica. Modelul se apropie de realitate in proportie de 99%, dupa cum sustine. Astfel, elevii inteleg mult mai usor ceea ce se petrece in Sistemul Solar. Aparatul i-a adus lui Giorgica, pe la saloanele de inventica la care a participat, si o porecla: -omul care invarteste planetele-.
Axa magnetica
Exista in lume mai multe aparate asemanatoare. Sunt construite cu axe metalice si parghii. Principiul pe care functioneaza inventia brasoveanului este insa doar o axa magnetica. El o numeste axa port-planeta. Aceasta este cauza miscarii globului pamantesc. Si a planetelor din Sistemul Solar, deoarece o astfel de axa exista si in realitate pentru fiecare corp ceresc. Daca axa port-planeta este perfect perpendiculara pe traiectoria planetei, astrul nu se misca. Ca in cazul planetei Mercur. Daca unghiul este mai mare de 90 de grade, planeta se invarteste invers. Cum e cazul planetei Venus.
Si totusi, se misca
Dispozitivul lui Giorgica este compus din: Soare (un glob luminos), orbita planetei din plexiglas si un brat metalic in varful caruia este plasata o sfera. Aceasta este -Steaua Polara-, care are un rol covarsitor in miscarea Terrei, dupa parerea lui. Steaua este, de fapt, un magnet. In globul pamantesc este alt magnet, plasat intr-un loc anume, conform calculelor inventatorului. Ciudatenia apare in momentul cand motorasul invarteste bratul metalic. -Pamantul- incepe sa se miste, aparent fara sa fie actionat de nimic. Se invarteste in jurul axei sale, dar si in jurul Soarelui. Cu alt glob se poate studia miscarea de revolutie a unei planete care include si cele trei miscari de rotatie: directa, de libratie si retrograda. Al treilea glob face 365 de rotatii intr-o miscare completa in jurul Soarelui. -Sa zicem ca profesorul e la Cucuietii din Deal. Nici o problema. Pentru scoli unde nu exista curent electric, dispozitivul poate fi actionat manual-, explica inventatorul.
Laborator in bucatarie
In 1978 a reusit sa puna la punct primul aparat, suparat ca, dupa formula lui Newton, nu s-a putut realiza nici un material didactic functional. -Formula lui nu este valabila pentru toate planetele. Nici macar pentru Terra, pentru ca planeta noastra nu se roteste uniform.
Matematic, poti scoate formule din creion, dar in practica nu mai merge-, spune Giorgica. A calculat distanta pana la Steaua Polara: 460 de ani lumina. Apoi a facut nenumarate experimente. A stricat multe globuri de carton. Laboratorul de cercetari l-a mutat in bucatarie.
-Mai, sa fie! Sa stii ca steaua aia e tot acolo, in varful parului-
In fiecare noapte a urmarit de la geam pozitia Stelei Polare. A observat ca aceasta este vizibila mereu in acelasi loc. -I-am explicat si tatalui meu. Am infipt un par in pamant. In varful lui se vedea Steaua Polara. Batranul nu credea o iota din ce-i povesteam eu. In fiecare seara se ducea pe furis la par si privea cerul. L-am auzit spunandu-i mamei: ?çMai, sa fie! Sa stii ca steaua aia e tot acolo, in varful parului?ê-, povesteste inventatorul. Pornind de la aceasta descoperire, Giorgica a trecut la fapte. In 1995 a obtinut brevetul pentru inventia sa. Aparatul a fost omologat de Ministerul Educatiei Nationale.
Un pret mic pentru o inventie mare
In 1997, specialistii de la Roman SA, auzind de inventia sa devenita de acum cunoscuta in toata lumea, i-au facut o vizita. Incantati de cum se misca planetele lui Giorgica, i-au propus inginerului sa-i achizitioneze inventia. Pentru suma de sapte milioane de lei.
Inventatorul a acceptat sa cedeze drepturile de autor, iar uzina a promis ca se va apuca de produs in serie dispozitive de miscare a planetelor. In prima faza, trebuia sa produca 1.000 de bucati destinate scolilor din tara. Pretul unui aparat este estimat la aproximativ 170 de dolari. Comenzile au inceput sa curga din toate colturile lumii. Dar concret, pe poarta uzinei, n-a iesit inca nici un aparat. Giorgica a ramas in continuare inginer-sef la Laboratorul de Incercari Mecanice, visand la ziua cand elevii vor studia mecanica cereasca dupa inventia lui.
Axa lumii
-Cauza miscari planetelor- este lucrarea de capatai a inventatorului. Aici, inginerul isi expune teoria sa privitoare la formarea Universului si legile mecanice care guverneaza Sistemul Solar. Motoul tezei precizeaza: -O axa invizibila poarta Pamantul in jurul Soarelui-. Este vorba despre axa port-planeta, numita in cazul Pamantului axa lumii. Alta decat axa magnetica dintre polii geografici, cu care face un unghi de 12 grade. Ea uneste Steaua Polara cu un punct din constelatia sudica a Octanului. Aceasta ramane nemiscata si este si axa de rotatie.
Pamantul si-a schimbat sensul de rotatie
In Biblie, Giorgica a identificat axele port-planete cu asa-zisii -Stalpi ai Cerului-, iar -Temeliile- cu planul ecliptic (planul pe care se formeaza eclipsele). La intersectia dintre acest plan si axa port-planeta s-a format planeta. In functie de unghiul pe care-l formeaza cu planul ecliptic, axele imprima planetelor miscari diferite. Planul ecliptic solar s-a inclinat cu un unghi de 30 de grade atunci cand a avut loc Potopul lui Noe. Axa lumii s-a inclinat si ea cu 23,5 de grade. Atunci s-a produs si oprirea Pamantului din miscarea de rotatie in jurul axei lumii. A urmat schimbarea sensului de rotatie. Cu aceste evenimente sunt de acord si specialistii in fizica Pamantului si teologii. Pasajul biblic care consemneaza inversarea rotatiei Terrei este: -Iata, voi intoarce umbra cu atatea linii pe care Soarele le-a strabatut pe ceasornicul lui Ahaz, sa zic cu 10 linii. Si Soarele s-a dat inapoi cu 10 linii pe care el le strabatuse-.
Newton, contestat
Dupa Newton, Pamantul se roteste in jurul Soarelui din cauza atractiei gravitationale si principiului inertiei. -Dupa expresia matematica a teoriei atractiei universale elaborate de Newton nu se poate realiza un model practic. Formula este acceptata numai de teoreticieni si putin, sau deloc, de catre fizicienii experimentatori-, precizeaza lucrarea lui Giorgica. Brasoveanul considera ca atractia gravitationala nu participa la miscarea de rotatie a planetelor. Ea are doar rolul de a contracara forta centrifuga.
Medalie de argint la Geneva
-Primul meu critic este sotia. M-a sfatuit sa indepartez orbita de plexiglas. In felul acesta voi reproduce realitatea 100%-, spune inventatorul, marturisind ca la a saptea generatie de aparate va inlocui orbita cu un camp electromagnetic. Atunci, componentele vor parea ca sunt supendate in aer. A nascocit si alte lucruri: instalatii frigorifice, un cartus pentru recoltarea zapezii carbonice, amortizoare. In curs de brevetare este motorul magneto-gravitational, fara combustibil clasic. Pentru dispozitivul de demonstrare a miscarii planetelor a primit Medalia de argint la Salonul International de Inventii de la Geneva, in 1999. Din cele cateva sute de inventatori prezenti, numai trei au ajuns la televiziunea din Geneva. Printre invitati a fost si brasoveanul.
Apreciat de Dumitru Prunariu
Inventia lui Giorgica a uimit multi specialisti. In 1998, la Muzeul Tehnic din Bucuresti, Dumitru Prunariu s-a apropiat de dispozitiv si i-a spus autorului emotionat: -Uite ceva din domeniul meu! Lasa-ma sa inteleg singur ce se petrece aici!-, isi aminteste inventatorul.
Dintre toti, i se pare ca cel care a apreciat cel mai mult inventia a fost cosmonautul. Ion Hobana l-a felicitat, comparandu-l cu Jules Verne, precursorul tehnologiei moderne. Alexandru Mironov s-a purtat rece la inceput, apoi, intelegand importanta dispozitivului, a marturisit ca ar trebui ca materialul didactic sa intre in dotarea tuturor scolilor si gradinitelor. A comandat 100 de bucati pentru taberele studentesti.
S-a furat globul pamantesc
La Geneva, aparatul lui Giorgica a starnit invidia multor inventatori. Cel mai intrigat a fost taiwanezul Zu-Yn, unul dintre cei mai renumiti fabricanti de material didactic din lume. Se tot invartea pe langa standul romanesc si cerea lamuriri. Nu pricepea cum de se invarteste gobul pamantesc. Cand Giorgica nu era atent, i-a furat unul dintre globuri. -L-am cautat peste tot, nu era nicaieri. Cum deja il banuiam pe taiwanez, i-am spus sa deschida geanta. Am gasit globul la el. Pe urma ne-am imprietenit si i-am explicat cum functioneaza. Saracu*, credea ca inauntru e un motoras. Sau niste acumulatori pe care-i incarc pe ascuns-, isi aduce aminte zambind brasoveanul.
Regina Ana vrea sa predea astronomia
Tot la Geneva, Giorgica a avut ocazia sa-i explice Reginei Ana miscarile Pamantului in cosmos. Dupa lectia de astronomie, sotia Regelui Mihai a exclamat: -E o lucrare fantastica. Abia acum am inteles cum se roteste Pamantul. Am invatat atatea in jumatate de ora cat n-am invatat toata viata. Parca mi-e si frica sa mai stau pe Pamant. Cred ca acum as putea sa predau astronomia la clasele mici-, a apreciat ea, spre marea bucurie a inventatorului. Giorgica a facut demonstratii prin multe scoli, licee, universitati si biserici din Brasov. Preotul Detesan Dan de la Biserica Sfanta Treime l-a invitat in septembrie sa-si prezinte inventia in cadrul unei sesiuni de comunicari religioase si stiintifice.
Extraterestrii circula pe axa port-planeta
-Pasarile migreaza pe vibratiile lor magnetice-, a observat Giorgica. Gandindu-se ca o asemenea traiectorie trebuie sa aiba si Pamantul, a lansat si ipoteza ca axa port-planeta este calea de acces pentru civilizatiile ET. A observat ca, in rapoartele privind aparitiile OZN, vehiculele sunt semnalate ca venind din zona Polului Nord. Niciodata de la Polul Sud. Crede ca axa port-planeta este autostrada pe care circula civilizatiile nepamantene in drumul lor catre Terra, -aceasta nava cosmica cu echipaj uman la bord, care functioneaza atat de precis-.
Ce poate simula inventia lui Giorgica?
Cu ajutorul aparatului lui Giorgica se poate demonstra:
– miscarea de revolutie a planetelor
– miscarea de rotatie a planetelor
– formarea zilei si a noptii
– formarea eclipsei de Soare si de Luna
– formarea unui singur anotimp (inainte de Potop) si a patru
anotimpuri
– accelerarea si decelerarea planetei in miscarea sa de rotatie
Aparatul poate fi folosit si ca obiect de decor sau veioza.