Home Reportaj Pictorul care străbate țara cu „atelierul mobil”

Pictorul care străbate țara cu „atelierul mobil”

DISTRIBUIŢI

Pleacă cu „atelierul mobil“ din București spre colțurile uitate ale țării. Se oprește în comune pe care mulți și le-ar dori să le vadă. Este primit de oameni ospitalieri. Pictează și… își continuă drumul. Pictorul Vitalie Butescu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, are 37 de ani. S-a născut în orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova. „Orașul avea 15.000 de locuitori. Am început să pictez din școala generală. A fost o întåmplare. Am fost ales de cåțiva profesori ruși de pictură la clasa lor. Fiind școală populară de artă, încă din clasa a IV-a făceam cåte trei ore de desen de trei ori pe săptămånă. Profesorii de desen mi-au spus doar atåt «Ai noroc să devii cineva»“, povestește Vitalie Butescu. Pictorul își amintește că îi plăcea să deseneze de la pomi și blocuri, pånă la caricaturi. Vitalie consideră că „este îndeajuns să ai zece la sută talent, restul trebuie muncă“. Nu îi place să picteze peste noapte, căci „noaptea este făcută pentru odihnă“. Cånd pictează, are nevoie de lumină. „Lumina înseamnă culoare, iar culoarea înseamnă lumină“, spune Butescu. Pentru el, pictura este o necesitate. Inspirația îi vine pe loc. Merge, aproape în fiecare zi, la garsoniera în care se află „atelierul fix“. Aici, pune pe pånză peisajele pe care le-a schițat în plimbările prin țară, după care acordă restul timpului familiei. „Pictatul este ca oricare altă meserie. Trebuie să ai program. Mai mult, lumea vede pictorii ca fiind oameni cu părul lung și cu barbă. Uitați-vă la mine și vedeți că nu întotdeauna este așa“, spune, zåmbind, Vitalie Butescu. Pe långă „atelierul fix“, pictorul are și „un mic atelier mobil“. Este vorba despre un microbuz „care îl duce în cele mai îndepărtate colțuri ale țării“. În mașină are toate „instrumentele“ necesare realizării schițelor care mai tårziu stau la baza realizării picturilor pe pånză. Îi place să călătorească și a avut ocazia să călătorească din Deltă pånă la Munții Carpați. Timp de doi ani a colaborat și a călătorit cu celebrul pictor Bogdan Petriș. Acesta a fost un maestru pentru Butescu. „Trebuie să ai și de la cine să înveți să faci ceea ce-ți place, în cazul meu să pictez. Bogdan Petriș avea o vorbă «Nu facem botanică sau anatomie, pictăm emoții»“, spune pictorul Vitalie.

„Țăranul trebuie reprezentat prin peisajul satului“

„Îmi place foarte mult să merg cu microbuzul încet și să analizez peisajele. Mă opresc în diferite localități și mă cazez fie la hoteluri, fie la săteni. Oamenii sunt ospitalieri. Uneori mă simt stånjenit. Sătenii mă roagă să le pictez ceva ca amintire de la mine, după care îmi umplu masa cu bucate tradiționale. De la bătrånii satului ai ce învăța. Sunt înțelepți și îți dau optimism și energie. Țăranul trebuie reprezentat prin peisajul satului“, povestește pictorul Vitalie Butescu. Uneori, cånd pictează, copiii satului, și nu numai, îl înconjoară și îi pun o mulțime de întrebări. Dar nu îl deranjează prezența lor. Îi este mai ușor să picteze marea, căci are energie pozitivă, decåt muntele: „Marea dă foarte bine în tablouri“

Dezamăgit de „răceala“ occidentalilor

Vitalie Butescu este dezamăgit de „răceala occidentalilor“. După ce în 1997 a terminat Academia de Arte „Ioan Andreescu“ din Cluj, ca orice tånăr neliniștit a vrut să încerce „marea cu sarea“ în altă țară. „A plecat în Marea Britanie. Aici, timp de șapte ani, pe långă pictură, a făcut sandviciuri, a lucrat în construcții și la firme de curățenie. „Am luat de la Primăria Londrei pentru pictură și am putut vinde și tablouri. În Marea Britanie am pictat mai mult arlechini. Oamenii erau, însă, foarte reci. În afară de «Bună ziua!» și «Ce mai faci?» nu vorbeau nimic cu tine. După șapte ani, timp în care am vizitat toată Europa, m-am întors în Romånia. Și aici, în doi ani, mi-am făcut prieteni ca acolo în șapte ani“, povestește Vitalie.
Acceptă orice provocare: „Dacă mă roagă cineva să-i pictez un tablou, o fac. Dacă reușesc, bine, dacă nu, asta este… Nu înseamnă că finalul va fi pe gustul celui care vrea tabloul“. Vitalie Butescu este de părere că o lucrare trebuie să-ți bucure ochiul. Recent a deschis o expoziție împreună cu Elite Art Club UNESCO din Capitală. Pentru toamnă, pregătește o expoziție cu tablouri reprezentånd clădiri celebre din București.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.