
Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa", cunoscut drept "nava amiral a muzeologiei românești", seamănă, acum, cu un adevărat șantier. În interiorul clădirii se muncește pe rupte. Ce-i drept, nu se sparg pereți, nu se zugrăvește, nu se cară cărămidă… Exponatele sunt cele care, s-ar putea spune, dau bătăi de cap atât personalului muzeului, cât și salariaților firmei care ajută la "reinventarea" acestei instituții de interes pentru cercetători și public. Amfiteatrul muzeului a fost "transformat", temporar, în depozit pentru piesele care până nu de mult stăteau în vitrine spre admirația vizitatorilor. Geamurile fostului amfiteatru sunt acoperite de sus până jos cu folie neagră astfel încât lumina să nu pătrundă. În această încăpere caloriferele nu mai funcționează. "Am acoperit ferestrele și am oprit caloriferele pentru ca piesele să nu aibă de suferit, căci ele au nevoie de anumite condiții de conservare", explică directorul general adjunct al muzeului, Ioana Matache.
Exponatele, așezate "ca la carte"
În acest depozit, "animalele împăiate", nu sunt așezate de-a valma. Aici sunt rastele solide, care "suportă" chiar și o tonă. La sfârșitul săptămânii trecute a ajuns aici prima piesă mai… solidă. Este vorba despre zebu. "Îmbrăcat" în folie transparentă, pentru a nu se deteriora, exponatul a fost ridicat, până la electrocar, de către șase bărbați. Piesa de muzeu a fost transportată cu electrocarul în depozit. Încet-încet au luat drumul depozitului și celelalte exponate. Cu aceeași grijă cu care sunt transportate în depozit, piesele sunt scoase și din vitrine. "Vitrina se deschide și angajații firmei care ne sprijină în proiectul de modernizare al muzeului scot cu grijă fiecare exponat. Aceștia sunt coordonați de un conservator de-al nostru, care îi face inventarul: din ce vitrină este luat și unde este dus. Unele piese sunt extem de fragile. Sunt îmbrăcate în folie și transportate cu electrocarul", precizează Ioana Matache.
Păsările, oricât de mici sau de mari ar fi, sunt fotografiate
Și așa, rând pe rând, vitrinele rămân goale. Doar girafa și deinoteriul (n.r. elefant fosil descoperit în Moldova) vor rămâne pe loc, aceste piese fiind foarte înalte. Cineva se va urca pe o scară și le va "ambala" în folie transparentă. Și vitrinele unde altădată vizitatorii puteau admira cele aproximativ 1.200 de "păsări împăiate" au început să se golească rând pe rând. Fiecare exponat, cât de mic ar fi, din cele 1.200 este "fotografiat față, profil și număr de inventar". Conservatorii, sub coordonarea specialiștilor biologici, trebuie să scrie pe fișe din ce vitrină a fost luat exponatul și în ce depozit va fi dus. Cu alte cuvinte, se întocmește așa numita "oglindă a vitrinei" și procesul de predare-primire. Nu de alta, dar când vor începe să fie aduse din nou în vitrine, se va ști sigur unde să fie căutată fiecare piesă în parte. Nici "păsările împăiate" nu scapă de "îmbrăcămintea din folie transparentă". Acestea sunt transportate, "cu umărul", în depozitele amenajate la etajul doi al muzeului, unde în ultimii ani au fost amenajate depozite cu climatizare. Pe de altă parte, nevertebratele conservate umed, adică "în borcane cu lichide speciale" au fost transportate foarte ușor în depozitul în care se aflau alte nevertebrate care fac parte din colecția științifică – la care au acces, îndeosebi, cercetătorii. "Am înghesuit puțin borcanele din colecția științifică și le-am așezat pe rafturi și pe celelalte. Aici au temperatura și umiditatea corespunzătoare, iar în fiecare zi conservatorul le poate verifica. Și insectele au fost transportate cu grijă. Vitrinele au fost cărate de către angajații firmei care ne ajută la modernizarea muzeului. Și aceste piese sunt în depozitul nostru în care ținem colecțiile științifice", spune Melanya Stan, șeful secției "Conservare, evidență și restaurare colecții". Mumiile vor fi puse în cutii, tapetate cu polistiren. Exponatele reprezentând diferitele populații ale lumii vor fi scoase și ele din vitrine. Vor fi împachetate în folie transparentă și duse într-un depozit amenajat în spațiul în care muzeul, când era deschis, organiza expoziții temporare. Vulcanul va fi "demolat", dar va fi "amenajat" un altul în loc, mult mai atractiv pentru vizitatori.
Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a demarat la începutul acestui an proiectul de reorganizare prin modernizarea spațiilor de vizitare, instituția fiind închisă pe o perioadă de aproximativ un an.