Home Reportaj -Platoul- lui Cozmanca

-Platoul- lui Cozmanca

DISTRIBUIŢI

Daca e vineri, la Palatul Victoria e invariabil videoconferinta cu prefectii. Treaba e -foarte clara-, asa cum ii place premierului. Adrian Nastase vorbeste pana la o ora si jumatate, preia legatura Cozmanca si o da pe rand prefectilor. Cu totul, aproape trei sau patru ore de -filmare-.

Scopul oficial – o mai buna colaborare, -de o maniera constructiva- intre Puterea executiva si extensia ei in teritoriu. Probabil, dupa aceste cursuri si seminarii tinute de profesorii Nastase si Cozmanca, prefectii, presedintii consiliilor judetene si alti reprezentanti ai Puterii se intorc la lucru mai luminati si mai dornici de mari realizari pe ramura.

Stramosul videoconferintei este teleconferinta preluata la instalare de catre ministrul administratiei de la predecesorul sau. Daca Vlad Rosca, de pilda, utiliza calea undelor pentru a avea discutii in spatele usilor inchise cu subalternii sai, acum, Octav Cozmanca a transformat totul intr-un imens platou de filmare, la care presa are acces, putand mediatiza megadiscursurile premierului despre ce a fost, ce este si ce va fi.

Este vorba evident despre o diferenta de abordare. Relatia guvernantilor cu presa, de-a lungul celor 10 ani postdecembristi, s-a modificat considerabil, fiind relativa la conceptia de comunicare a fiecarei putere care se instala, parca hotarata sa nu mai plece. De la ignoranta lui Victor Ciorbea, care se lasa asteptat de ziaristi pe treptele Palatului, uneori chiar pana in zori, trecand prin stilul suetist al lui Radu Vasile, care se mai tragea uneori de sireturi cu unul sau altul dintre gazetari, si ajungand la stilul -aseptic-, aparent deschis, dar rece al lui Adrian Nastase & Cozmanca. Noua abordare de la Palat pare sa invedereze o noua politica. Multa informatie pentru -Scorpia- care trebuie imblanzita. Daca fosta Putere acorda foarte putina atentie presei, fiind posedata de o aroganta incurabila, actuala da dovada de un interes excesiv, avand insa tendinte mult mai evidente de a controla mesajul media.

In aceste conditii s-a nascut si videoconferinta. In fiecare vineri, la ora 9.00. la Guvern… se filmeaza.

Un lungmetraj pentru linistea Guvernului

Vinerea trecuta, videoconferinta a fost bantuita de cele trei ceasuri rele. In sala mare de sedinte, obisnuita agitatie. Peste 100 de persoane se foiesc prin incapere in asteptarea celor trei amfitrioni (Nastase, Cozmanca, Mihailescu) ai spectacolului cu public.

O masa lunga, dreptunghiulara, aceeasi care joia gazduieste sedinta de Guvern (pe vremuri era utilizata alta incapere pentru sedinte, insa acum, noii ministri sunt mai multi si nu mai incap la masa rotunda), e intesata de personaje mai mult sau mai putin cunoscute. De o parte si de alta a mesei sunt alte scaune ticsite. Stau -boieri- pe scaun, presa, de obicei, in picioare, caci reprezentantii diferitelor aparate de lucru, regii, ministere, sindicate, patronate, si altele sunt primii intotdeauna.

A venit si presedintele BCR, Nicolae Danila, sa-l asculte pe premier.

Cativa subalterni ai ministrului administratiei se ocupa cu ordinea si disciplina. Nimeni nu are voie sa fumeze in fata usii. Pe acolo trece premierul si -Doamne fereste sa simta miros de tigara-.

Saptamana patimilor

Ghinionul s-a abatut insa asupra lor. Reteaua care cupleaza videoconferinta la ecranele din teritoriu a cazut. S-a stins o clipa si lumina. -E jale. Daca apare acum premierul, ne-am ras-, sopteste gatuit unul dintre -organizatori-. Apare seful sau. Foarte vioi si plin de amenzi si sanctiuni gata sa fie impatite. Ceilalti se strang in jurul lui. Unul dintre ei isi ia inima in dinti: -Deci… amplificarea a fost de vina, da* a fost si o chestie la curent. Au lucrat baietii de vizavi-. Sefu* se dezlantuie: -Da* de ce nu i-ati oprit ba… p-astia. Tu unde lucrezi, ba. Eu sunt si de la administrativ, voi unde lucrati, ma? Deci, trebuie sa asteptam sa se intample, ca sa luam masuri… aaa-.

Intr-un tarziu, problema se reglementeaza. Cineva de la microfon anunta: -Va rog sa luati loc-. Intr-o vreme, acesta adauga si rugamintea ca toata lumea sa-si inchida aparatele mobile. Acum nu mai e nevoie. STS isi face datoria si nu vei putea in veci sa prinzi retea pe mobil. Toata lumea se asaza, evident, pentru a se ridica in cateva secunde, la aparitia premierului si a celor doi ministrii.

Ei isi iau locul in capul mesei. Liniste totala. -Buna dimineata, stimati colegi.- Formula e batuta in cuie. Asa stie toata lumea ca premierul incepe discursul. Adrian Nastase citeste. Discursul nu e niciodata mai scurt de 10-15 pagini. Pe alocuri improvizeaza, face variatiuni pe tema abordata. Subiectele sunt multe si greu de digerat pentru auditoriu. Incepe cu vizita pe care a facut-o cu doua zile in urma la Bruxelles. Asta, ca un motiv de siguranta, in caz ca vreunul dintre reprezentantii Guvernului in teritoriu nu a apucat sa citeasca in presa ce a facut premierul acolo.

Pentru cei mai in varsta, de la mese, vorbele incep sa curga, formand o pufoasa perna imaginara, numai buna pentru a-si continua somnul de dimineata. Altii sunt pe baricade. -Romania se indreapta spre o comunitate de valori si mecanisme… spre Alianta-, spune, intre altele, Nastase. Cei de la mese, dar si cei de pe scaune noteaza frenetic. Nu are importanta ca sunt de la patronate sau de la sindicate, de la agricultura sau de la mediu, toti isi noteaza elementul extraordinar de noutate, si anume ca ne indreptam spre NATO. Fiecare isi va consulta aceste notite ulterior si va extrage intelepciunea guvernamentala. Azi lipseste Dumitru Costin. La inceput era nelipsit. O fi racit…

-Dati-mi voie sa trec acum la un alt subiect- – o tresarire printre ziaristi, e o alta stire, trebuie notata. E cineva impotriva… se abtine cineva…, fireste ca nu. In spatele sefului Executivului strajuieste o imensa harta a Romaniei. Nastase vorbeste neintrerupt. Are in fata un ecran prin care ii poate vedea pe rand pe prefecti. Subliniaza interventiile favorabile ale lui Gunther Verheugen, facute de curand la adresa Guvernului. Evident, face comparatie cu vorbele primite din Occident de fosta Putere, in aceeasi perioada.

-Anul 2001 a fost un an de fapte, nu de vorbe-, ar fi spus comisarul european. Oamenii se mai destind, se consuma multa apa minerala si se bate deja discret din picior. Cineva, mai in sapte, citeste ziarul. -S-a preluat o stire falsa ca Romania nu mai primeste bani pentru programul SAPARD-, anunta Nastase, care promite o ironie pe aceasta tema, mai spre finalul discursului. De fapt, stam bine si cu UE, si cu FMI.

Pe ecran il putem vedea pe prefectul Bucurestiului, care vorbeste cu cineva din dreapta sa, amandoi stau cu mana la gura, ca la scoala, sa nu-i vada domn* profesor ca vorbesc in ora. Nastase a ajuns la posturile pe care le va primi Romania in structurile europene. Aici parca se mai invioreaza atmosfera. Devine interesant cate fotolii de parlamentar vor fi, cate locuri la Curtea Europeana de Justitie, dar subiectul nu tine mult. Premierul merge mai departe, la Geneva. O vizita pe care a facut-o la inceputul saptamanii. Si despre care, evident, cei mai multi s-au informat.

Cei de la mese noteaza insa cu elan. N-are nici o importanta ca Adrian Nastase vorbeste despre placa comemorativa a lui Nicolae Titulescu de la Geneva sau despre statuia acestuia de aproximativ doi metri si jumatate, pe care Guvernul a dus-o cu mari eforturi acolo. Nu lipseste aici si o noua ironie a priceputului premier in chestiuni media la adresa presei care a indraznit sa critice gestioarea banilor pentru acest proiect. -Sunt ziare care au cate un specialist in materie de arta.- Probabil ca n-au de unde, pentru ca i-a angajat Guvernul pe toti.

Imaginile din tara se schimba din timp in timp

Se succed apoi alte si alte subiecte. Intalnire cu Berlusconi, acte normative adoptate, planuri de viitor. Din nou, presa nu si-a facut treaba. Pe posturile TV din Italia, se plange Nastase, prima stire a fost cu vizita la Bucuresti a presedintelui Consiliului de Ministri, Silvio Berlusconi, la noi, a fost pe locul noua-zece… Ziaristii nostri nu prea stiu ce e interesant si ce nu, dar au ocazia la videoconferinte sa-si indrepte aceste greseli, sub bagheta lui Adrian Nastase.

Rubrica permanenta

A trecut o ora si jumatate de cand vorbeste premierul. -Mesenii- cedeaza pe rand. Un reprezentant al patronatelor se ridica si pleaca. Dupa ce vorbeste din nou despre SAPARD si ofera cadou presei ironia pe care o promisese mai devreme, Nastase trece la rubrica sa permanenta -Stadiul lucrarilor agricole-. In acest moment, ziaristi si guvernanti, mai mici sau mai mari, rasufla usurati. Obisnuitii casei stiu ca nu mai au mult de -indurat-.

Octav, ai legatura

Premierul incheie dupa alt sfert de ora, amintindu-le celor din teritoriu ca se implinesc 10 ani de la infiintarea consiliilor locale, eveniment care trebuie -marcat- cum se cuvine. Astfel de -marcaje- sunt apanajul lui Octav Cozmanca. El preia legatura dupa ce premierul, insotit de Serban Mihailescu, paraseste sala. -Stimati colegi, continuam videoconferinta.- insista Cozmanca. Foiala mai dureaza o vreme, intrucat majoritatea ziaristilor -ridica ancora- la unison cu o parte din ceilalti spectatori.

Jocuri si concursuri

Ministrul administratiei publice este intotdeauna extrem de expeditiv. Pentru a evita vorbaria, el le da, de fiecare data, prefectilor doua sau trei teme asupra carora, constinciosi, ei trebuie sa raspunda cand se aud strigati la -catalog-. Daca in urma cu doua saptamani subiectul central a fost nivelul -economatelor la nivel national-, vinerea trecuta, reprezentantii Guvernului au fost ascultati de profesorul Cozmanca la capitolul curatenie. Ca si in cazul economatelor, prefectii se lanseaza intr-o intrecere nebuneasca in a-si impresiona seful intr-un stil care nu este foarte departe de modelul -de aur-, dintr-o vreme in care si Cozmanca, si Mihailescu erau tot in -slujba poporului-. Fiecare pluseaza ca la poker, conform comenzii date de ministru: -Rog masuri speciale pentru o curatenie generala pana la Paste. Stiti pe cine putem conta, si trebuie sa lucram de o maniera constructiva-. Zis si facut.

-Domnule ministru, la Satu Mare am organizat concursul -Cea mai bine gospodarita localitate-. Acum, suntem in plin proces de evaluare. Vom avea rezultatele pana de Paste-, se mandreste presedintele Consiliului Judetean. Octav Cozmanca il asculta sobru si intervine: -Va rog sa luati masuri sa fie curatenie si pe langa statiile CFR-.

La Gorj se lucreaza -cu responsabilitate-. Si la Cluj se dau premii tip -Floarea din gradina-. -Consiliul Judetean Cluj a pregatit premii substantiale pentru localitati si chiar pentru gospodarii individuale-, pluseaza presedintele CJ din localitate. In patria lui Bebe Ivanovici e, ca de obicei, -totul sub control-, primarii au terminat deja curatenia. Problema-i alta, veche de doua saptamani. Directorul de la Electrica. Sa-l lase pe cel vechi sa-si faca treaba, ce le trebuie lor unul nou?! Botosaniul e foarte curat, dupa cum spun autoritatile. Cozmanca are alta parere. Se ratoieste la interlocutor: -Asa crezi tu… Sunt multe lucruri care frizeaza si bunul-simt. Sa nu mai vorbesc de islazurile comunale. E o jale. Vreau sa interveniti de o maniera mai ferma. Chiar mai dur as spune-, le transmite ministrul.

Cozmanca este, in schimb, multumit de simfonia lalelelor de la Arges, pe care a vizitat-o si premierul. Imediat ii vine o idee: -poate o extindeti in toate localitatile-. De altfel, si la Targu Mures s-a deschis o expozitie de arbusti, pe care ministrul o vrea extinsa pe tot cuprinsul tarii. Totul are proportii uriase. Totul e maret.

Pe rand, toate cele 40 de judete raporteaza -depasiri de plan- la curatenie. -Avem si spatii verzi frumoase. Verde cu negru, verde cu gri-, se ridica bet-ul si de la Sibiu. Curand, ascultandu-i pe prefecti, vei fi convins ca Romania e o tara imaculata.

Videoconferinta la sat

Fratele cel Mare e cu ochii pe tine

Expansionismul -constructiv- al lui Octav Cozmanca nu se opreste insa numai la a dirija o simfonie a lalelelor la nivel national. El viseaza extinderea videoconferintei pana la nivel de comuna. Usor, usor, Fratele cel Mare ar putea intra in cat mai multe case, dupa modelul Orwell. De la comune la sate si de la sate in apartamente private. De ce nu, Guvernul plateste, aparatura de ultima generatie.

-Va rog sa luati masuri sa se poata viziona videoconferinta in toate comunele si vom extinde acest lucru peste tot unde exista interes. Oriunde va exista preocuparea autoritatilor locale sa aiba aceste lucruri utile. Cine va avea preocuparea de a pune in valoare gandirea serioasa a Guvernului-, ii spunea, vineri, ministrul administratiei prefectului de Teleorman. Si pentru a arata ca nu a stat degeaba, neprecupetind nici un efort pentru a pune in aplicare gandirea comandantului suprem, acesta din urma l-a informat pe Cozmanca de faptul ca a discutat pe aceasta tema cu consilierul Opran. -Nu cu cabinetele sa va conectati, ci cu noi-, s-a rastit Cozmanca. Ar fi interesant de analizat care sunt costurile acestui vis al ministrului, devenit realitate, si cine este furnizorul tehnologiei de inalta performanta care va intra in sate si comune.

Guvernul cu masca de fier

Videoconferinta cu prefectii este si un bun prilej pentru ca Guvernul sa-si dovedeasca mana forte, mustruluindu-i pe presupusii -codasi- si laudandu-i pe cei care s-au evidentiat prin merite deosebite in munca. Premierul imparte cartonase, se supara pe unii, le da sarcini altora, totul in prezenta camerelor de luat vederi. Din nefericire insa, elanul celor doi naste uneori situatii contradictorii, care ii bulverseaza probabil chiar si pe supusii lor sfetnici. Este deja celebru cazul prefectului, care a fost aspru dojenit de Adrian Nastase, pentru ca, in judetul sau, nivelul culturii de sfecla era scazut, desi specificul zonei nu permitea dezvoltarea unor culturi eficiente. Venind mai aproape in timp, constatam ca astfel de situatii se repeta. Cu doua saptamani in urma, prefectul de Hunedoara era aproape demis, pentru ca a raportat cu 7.000 de titluri de proprietate mai mult decat avea in realitate. Vinerea trecuta insa, Cozmanca a constatat ca bietul prefect oferise chiar un subiect de atac, destul de consistent, impotriva vechii administratii. El a dovedit ca fostul prefect facuse falsurile respective, astfel ca ministrul s-a grabit sa ceara anchete in toate judetele. Pentru a nu mai face astfel de greseli, de multe ori, si Nastase, si Cozmanca prefera sa adopte un discurs dur, fara a mai urechea pe cineva anume. Vineri, de exemplu, premierul i-a trimis -la racoare- pe toti proprietarii de baruri care vand alcool in apropierea scolilor, pe toti -cei care scot banii din tara- si pe toti traficantii de droguri. Formele plastice de exprimare si tonalitate ridicata sunt cele doua elemente pe care si premierul, si ministrul le folosesc din belsug la aceste ocazii, pentru a sugera manusa de fier cu care ghidoneaza administratia la nivel national.

Dincolo de aceste aspecte, produsul finit al videoconferintei poate cu greu sa fie inscris in alta parte decat in ciclul de cozmetizari cotidiene ale Guvernului. Din nefericire insa, aerul de -minicongres- de -sedinta de partid- dintr-o epoca trecuta, stilul batranicios de a pune problemele si chiar limbajul -constructiv- nu fac din -platoul- lui Cozmanca decat inca o ghiulea atarnata de piciorul Cabinetului Nastase.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.