Home Reportaj Povestea viețașului care a cărat arme pentru „Noaptea Generalilor”

Povestea viețașului care a cărat arme pentru „Noaptea Generalilor”

DISTRIBUIŢI

A omoråt cu sånge rece procurorul care l-a acuzat într-un caz de fals și uz de fals, a participat la apărarea sediului Comitetului Central la Revoluție și acum este viețaș în Penitenciarul de la Giurgiu. Este vorba despre Gavril Hrib, care acum are 48 de ani și din 1990 a fost arestat pentru omor deosebit de grav. În momentul respectiv,  supărat că fusese condamnat la cinci ani închisoare cu ajutorul unui procuror care l-a acuzat de fals, uz de fals și „prin prezumție posesie de armament“, după cum chiar Hrib ne-a declarat, acesta a decis că este cazul să se răzbune. Astfel că a intrat în casa procurorului care era femeie și a ucis-o pe aceasta, dar și pe soțul ei. De altfel, după crima comisă, Hrib a furat din casa anchetatorului obiecte prețioase, bijuterii, dar și bani. Însă avea să fie prins la numai cåteva zile de la comiterea faptei. La data de 18.08.1990 Gavril Hrib a fost arestat preventiv și abia 14 ani mai tårziu, respectiv în anul 2004, a fost condamnat la închisoare pe viață. „După 20 de ani nu reușesc să stabilesc dacă a existat o determinare pentru comiterea acestei fapte. În decursul anilor am dat vina pe cele petrecute la Revoluție, pe schimbările care au avut loc ulterior acestui eveniment, pe societatea cu care eu refuzam să țin pasul“ a declarat Hrib pentru ziarul „Curentul“.
Înainte de a fi condmnat pe viață, Hrib a mai comis și alte infracțiuni, printre acestea număråndu-se și deținere și trafic de armament implicit de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, trecere de frontieră frauduloasă și furt. „Pentru trafic de arme am fost condamnat în legătură cu așa-zisa lovitură de stat, cea în care anumiți generali și-au dorit să răstoarne regimul comunist“, ne-a declarat Hrib. Acesta a adăugat că lovitura de stat purta numele de „Noaptea Generalilor“ și trebuia să aibă loc înainte de al XI-lea congres. Misiunea lui în această acțiune era aceea de a transporta anumite arme din garnizoana Constanța în diferite zone ale țării. „Eu am fost efectiv un cărăuș care a prestat contra cost. Ceea ce am transportat eu au fost arme ușoare, pistoale, grenade și echipamente de radio emisie recepție, precum și sume de bani în valută, respectiv dolari și mărci“, a precizat viețașul.

Dan Iosif și Iliescu ar trebui să vorbească

„Am făcut parte din Frontul Salvării Naționale în decembrie ‘89, aripa activă cea care a apărat sediul CC. În ceea ce privește partea mea din acțiunile FSN nu aș vrea să comentez prea mult. Dacă în timpul vieții Dan Iosif nu a dezvăluit nimic din ce s-a întåmplat în sediul Comitetului Central și nici tovarășul Iliescu, eu sunt prea mic și neînsemnat pentru a vorbi. Eu cunosc prea puține, dar totuși sunt prea multe. Trebuie să recunosc că am fost manipulat, am răspuns perfect la efectul de turmă și cam atåt, eram un tånăr de 27 de ani care credea că va schimba ceva și am reușit să schimb libertatea cu o condamnare pe viață“, a explicat deținutul.

Coase goblenuri și face donații

A terminat zece clase și o școală profesională în urma căreia s-a calificat pentru meseriile de sudor, prelucrător prin așchiere strungar, frezor, lăcătuș mecanică fină și mașini de cusut. Iar după gratii a decis că trebuie să-și ocupe timpul cu ceva, astfel încåt s-a apucat de cusut goblenuri. „Numărul goblenurilor pe care l-am cusut l-am pierdut de mult, mai ales în condițiile în care cos de 15 ani. Iar la capitolul bani nu mă pot lăuda cu sume prea mari. Goblenurile mele se vindeau prin licitație pe Internet printr-un site cu un astfel de profil. Sumele se depuneau în cadrul unei bănci unde eu am cont, iar din acești bani am reușit chiar să fac și o donație de 4600 de ron“, a precizat, måndru, deținutul. El a adăugat că toate programele pe care Penitenciarele le pun la dispoziția deținuților pentru reabilitare, înclusiv cele de consiliere psihologică, „m-au făcut să-mi descopăr o altă latură, care odată aflată m-a cucerit și, zic eu, m-a remodelat. Cåt de bun am devenit, însă, nu pot aprecia eu, ci oamenii care mă înconjoară, eu pot spune numai că acum îmi place mult mai mult de mine“, a explicat viețașul.

Va fi discutat în comisia de eliberare condiționată

„Condamnații pe viață conform legii de executare se pot libera condiționat, însă eu personal nu-mi fac prea mari speranțe, dar dacă se va întåmpla sunt pregătit. În cazul în care totuși voi ieși din spatele gratiilor, am un loc de muncă asigurat la un post de radio, am o casă a mea și niște bănuți. Și ceea ce este mai important, am o ființă care mă iubește pentru ceea ce sunt acum și mulți prieteni care doresc să le fiu aproape. Iar la capitolul afaceri aș putea spune că deja am două afaceri care hrănesc cåteva zeci de ființe. De aici nu m-am putut ocupa în totalitate, dar am oameni corecți și alături de mine care se ocupă“, a conchis deținutul. Potrivit reprezentanților Administrației Penitenciarelor, în următoarele luni deținutul Gavril Hrib va afla dacă va ieși din închisoare condiționat.

Singurul viețaș eliberat este bătrân și bolnav

Potrivit prevederilor penale în vigoare în Romånia, deținuții condamnați pe viață pot fi propuși pentru eliberare condiționată abia după ce au executat 20 de ani din pedeapsă și doar dacă au avut un comportament ireproșabil. Singurul viețaș eliberat pånă în prezent, un deținut închis în Penitenciarul Craiova, a beneficiat de două prevederi excepționale, legate de vårsta înaintată și de boală, el fiind pus în libertate în urma unei decizii judecătorești.
La începutul anului 2009, în închisorile din Romånia se aflau nu mai puțin de 135 de viețași condamnați pentru crime sångeroase. Cel mai tånăr dintre aceștia avea numai 23 de ani și se află încarcerat în Penitenciarul Giurgiu și probabil nu era conștient la momentul faptei de implicațiile ei. Penitenciarele unde sunt închiși viețași sunt cele din Giurgiu, Craiova, Arad, Iași, Poarta Albă, Gherla, Aiud, dar și Tårgșor. Aici sunt închise trei femei care au comis la råndul lor infracțiunea de omor deosebit de grav.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.