Cetateanul roman Khaled Matar, nascut in regiunea Gaza si care a trait 20 de ani la Cluj, este suspectat ca avand legaturi cu reteaua terorista Al-Qaeda. Acesta este primul caz, nominal, in care un cetatean roman este suspectat ca avand legaturi cu atacurile teroriste din Statele Unite. Fostul sofer al omului de afaceri Khaled Matar a anuntat Ambasada SUA, dupa atentatele din 11 septembrie, despre faptul ca isi banuieste fostul sef de legaturi cu retelele teroriste. Aflat in relatii apropiate cu politicieni si oameni de afaceri, Matar a fost, o vreme, membru al PUNR si a intentionat sa infiinteze, insa fara succes, Partidul Minoritatii Arabe. La un moment dat, el s-a interesat de posibilitatea de a infiinta o scoala de pilotaj la Cluj sau la Brasov, eveniment caruia nu i s-a dat importanta la acea vreme. De asemenea, Matar este unul dintre initiatorii Universitatii Romano-Arabe. La finalul anului 1998, Khaled Matar a parasit Romania pentru a scapa de un proces in care era acuzat de trafic de influenta, fiind dat in urmarire internationala prin Interpol. Ulterior, Tribunalul Cluj l-a condamnat la sase ani de inchisoare, insa procesul continua, aflandu-se pe rolul Curtii de Apel Cluj.
Matar, omul cu o mie de fete
Documentarea acestei anchete a durat patru saptamani. Pe langa studierea mai multor documente, au fost intervievati fosti si actuali lucratori ai serviciilor secrete, oameni politici, diplomati. In total 32 de persoane din tara si din strainatate. Din motive de inteles, mai ales in contextul actual, unii au vorbit numai sub protectia anonimatului.
Clujean prin adoptie, Khaled Matar a lucrat pentru Securitate si pentru serviciul secret palestinian, a fugit in SUA la sfarsitul lui 1998, a fost condamnat, in lipsa, pentru trafic de influenta, iar dupa 11 septembrie 2001 a intrat in atentia organelor americane care investigheaza atentatele teroriste.
-La o saptamana dupa atentatele din 11 septembrie, am informat Ambasada americana, prin Biroul de Informatii de la Cluj, ca doresc sa fac un denunt impotriva unui presupus terorist. Acesta se numeste Khaled Matar, e nascut in Palestina, a stat multi ani in Romania, este binecunoscut la Cluj, iar acum se afla in SUA. A studiat aici, s-a casatorit aici, a adunat multi bani si si-a cumparat viza de SUA cu 10.000 de dolari. E un tip dubios, razbunator si are puternice sentimente antiamericane.- Clujeanul Gheorghe Bucse a fost un apropiat al lui Khaled Matar timp de mai multi ani. O data cu sesizarea sa, devine sigur ceea ce pana acum se banuia sau se afirma neoficial, cu jumatate de gura. De la denunt pana la o ancheta a FBI n-a fost decat un pas.
-Khaled Matar e omul cu o mie de fete, care te vinde si te cumpara cum vrea. Foarte periculos, pretabil la orice. Pentru bani, vindea informatie oricui. Ar fi trebuit expulzat din tara si el, asa cum a fost expulzat fratele lui, dupa ce iesit din inchisoare. Nu e capabil de sacrificiu. Pentru tot felul de escrocherii, da-, spune despre el C.T., un fost colonel de Securitate.
Un tip descurcaret
Nascut in 1961, in regiunea Gaza din Israel, Khaled Matar a venit in Romania cand avea 17-18 ani, ca refugiat palestinian, profitand de relatiile stranse dintre Ceausescu si Yasser Arafat, liderul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP). El a fost unul dintre primii arabi care au urmat Facultatea de Drept din Cluj. La inceputul anilor *80, s-a casatorit cu Maria Magdalena Hunyadi, de care avea sa divorteze in 1992. Au doua fete, nascute in 1985 si respectiv 1987 si botezate cu nume arabesti. Ele traiesc la Cluj, impreuna cu mama lor.
Matar a absolvit facultatea in 1988, insa nu s-a dedicat meseriei de jurist. Datorita aptitudinilor sale de tip -descurcaret-, le rezolva arabilor veniti la studii, contracost, un loc in camin, o chirie sau o gazda, si chiar promovarea unor examene. Potrivit unor surse, el lucra -in paralel- pentru cel putin doua servicii secrete: cel roman, Securitatea, si cel palestinian.
Sectie de pilotaj?
Dupa 1989, posibilitatile de -miscare- si castig au devenit aproape nelimitate, iar Matar s-a adaptat urgent. -Eu il cunosteam pentru ca imi fusese student. In 1991, un amic jurist, Mihai Gocan, a venit cu ideea sa infiintam o universitate particulara cu facultate de drept. Am refuzat si atunci, si mai tarziu, cand am aflat ca printre initiatori se afla si Khaled-, declara conf. univ. Romulus Gidro, unul dintre intemeietorii facultatii.
Totusi, institutia s-a infiintat, sub numele de Universitatea Romano-Araba, dar lucrurile nu mergeau bine, tocmai din cauza neintelegerilor cu Matar. -Nu prezenta incredere si se amesteca in probleme la care nu se pricepea, precum planul de invatamant sau recrutari de cadre. Dorea sa aduca cat mai multi studenti arabi sau sa organizeze cursuri de engleza. Sau sa bagam bani la Caritas…-, isi aminteste acelasi Gidro.
Potrivit unor informatii, Khaled Matar intentiona sa deschida o sectie de pilotaj in cadrul universitatii. Neintelegerile dintre el si ceilalti fondatori au determinat scoaterea sa din institutie. Acest lucru s-a desavarsit in 1993, o data cu aparitia Legii privind invatamantul privat, cand societatea ce patrona Universitatea Romano-Araba a fost desfiintata.
-Inmatricula masini furate-
Intre timp, Matar castiga din consilierea arabilor care voiau sa-si deschida firme, dar nu se descurcau cu limba si cu legile. Avea relatii si stia cum merg lucrurile. Dar nu s-a oprit la atat.
-Eu il cunosc din 1990. Mi l-a prezentat fratele meu, care acum e in SUA. I-am fost sofer ani de zile si stiu ce facea. Ii taxa pe arabi cu firmele, dar se ocupa si cu inmatriculari de masini furate si vechi. In fata mea, falsifica dovezi de vama si alte acte. A plasat multe masini in felul acesta. El insusi umbla cu un Mercedes alb furat. Stiu ca i-a dat un Mercedes si lui Anwar Al Tawill, cel poreclit -Regele cafelei-, o Honda unuia pe nume Munir, si altora-, marturiseste Gheorghe Bucse.
Cu toate ca -producea- sume serioase, Matar era foarte zgarcit si se plangea mereu ca n-are bani. -Nu stiam ce face cu ei, era misterios-, continua Bucse. Desi faptele arabului erau de ordin penal, parea ca nimeni nu vrea sa se atinga de el.
Intrarea in politica
Khaled Matar s-a apropiat si de zona politicului, inscriindu-se in PUNR. -I-am vazut eu carnetul. Intra si la Gheorghe Funar, uneori cu cadouri, ca doar eu il asteptam in masina-, relateaza Gheorghe Bucse. Valer Suian, fost vicepresedinte al Senatului si unul dintre liderii PUNR in acea vreme, isi aminteste de Matar, care i-a fost student: -Stiu ca a facut ceva escrocherii, cu inmatriculari false, si de atunci n-am mai schimbat o vorba cu el-.
Exista mai multe marturii potrivit carora, -inflacarat- de patriotism romanesc, Matar a donat Primariei clujene piese de mobilier. Solicitat sa confirme sau sa infirme, Funar a raspuns laconic: -Pentru a verifica acest lucru, va rog sa precizati daca donatia a avut loc inainte de 22 decembrie 1989-.
Scoala Superioara de Pilotaj
In politica, Matar a mers si mai departe: in preajma alegerilor din 1996, a intentionat sa infiinteze Partidul Minoritatii Arabe, cu gandul de a accede in Parlament ca deputat, pe locurile special rezervate minoritatilor. Teoretic, era posibil, mai ales ca, din 1994, avea cetatenia romana. In cele din urma, sub amenintarea unor dosare penale, sase ofiteri SRI, veniti special de la Bucuresti, l-au convins sa renunte.
In ciuda esecului de la universitate, Matar n-a renuntat la ideea de a infiinta o scoala de pilotaj. Profitand de relatiile la varf din PUNR si PDSR, partide aflate la putere in acea perioada, el a purtat negocieri pentru implinirea acestui deziderat. Concret, l-a contactat in acest sens pe directorul de atunci al Aeroportului Cluj, Sorin Marian, care este stabilit, in prezent, in Canada. Matar a facut o incercare si in judetul Brasov, intentionand sa deschida un club de pilotaj si sa puna bazele unei tabere palestiniene de antrenament in Muntii Fagaras. Si acestea n-au fost singurele tentative. -Mie mi-a zis odata ca a facut scoala de pilotaj in Libia, la Ghadaffi. Dar avea si scoala de minciuni in el-, isi aminteste Gheorghe Bucse.
Sotie bogata si nas din SRI
In 1995, dupa trei ani de la divort, arabul s-a recasatorit cu medicul Gisela Prack, o femeie de buna-credinta, mai in varsta decat el. Nas le-a fost ofiterul SRI Alexandru Bolog, pe atunci activ, acum pensionar. -Femeia avea un munte de proprietati mostenite de la tatal ei, un cunoscut chirurg clujean. Matar i-a vandut o casa de pe strada Ploiesti holdingului lui Sever Muresan, cu peste 100.000 de dolari. De la o alta casa de pe Strada Colectivistilor, in Someseni, prin vanzari succesive, a ajuns la o garsoniera pe langa Union. Nu stiu ce facea cu diferentele de bani. A vandut pe bani grei mai multe terenuri de pe Strada Viile Nadasel. Unul, chiar nasului lor, Sandu Bolog. A ramas dezastru in urma lui. Gisela Prack a ajuns sa locuiasca cu chirie-, spune Gheorghe Bucse.
O explicatie referitoare la soarta banilor totusi exista. O persoana foarte apropiata lui Matar sustine ca el se deplasa periodic mai ales la Timisoara, dar si la Arad sau Oradea, de unde le trimitea bani -fratilor- lui, fara a preciza cine sunt acestia. De asemenea, facea -excursii- in Egipt si spunea ca acolo doreste sa se stabileasca pana la urma.
Filiera de -expediat- arabi
In 1997, Matar a divortat din nou. In acelasi an, a facut cel putin o vizita in SUA, la invitatia fratelui lui Gheorghe Bucse, Ioan, aflat in Nashville, Tennessee. De acolo, s-a intors la Cluj cu idei noi. A infiintat firma Khaled Import Export 97 SRL, cu un sediu fictiv, pe strada Constantin Brancusi 171. Nici un alt sediu declarat, pe Mehedinti 65-67, nu este real. Firma declarase, ca obiecte de activitate, inchirierea de bunuri imobiliare, brokeraj, studiul pietei, consultanta etc. Nimeni nu poate sa spuna ce facea de fapt.
In 1997, brusc, Khaled Matar s-a mutat, cu firma cu tot, la Bucuresti. Sediul declarat, pe Aleea Parva nr. 6, bl. C 37, ap. 195, era tot fictiv. In Capitala, desi divortasera, arabul a angajat-o pe Gisela ca secretara. Apoi a dat anunt intr-un ziar central ca intermediaza locuri de munca si vize de SUA si organizeaza cursuri de limba engleza de sapte saptamani. Adevaratul scop al firmei era insa trimiterea in SUA a cat mai multi arabi, pentru care se falsificau invitatii, contracte de munca si certificate de cunoastere a limbii engleze.
Judecat, condamnat, urmarit
In urma anuntului din ziar, la firma s-au prezentat si 37 de romani. De la fiecare, Matar a luat un avans de 100 de dolari, dar nu a rezolvat nici o viza de SUA. In urma plangerilor a 26 dintre pagubiti, Tribunalul Cluj l-a condamnat la sase ani de inchisoare pentru trafic de influenta.
Procedura juridica s-a derulat in absenta sa. Matar disparuse in faza cercetarii penale, pe la sfarsitul anului 1998. Dupa ce l-a cautat la toate adresele din Cluj si Bucuresti, Politia l-a dat in urmarire generala. Ulterior, Interpolul l-a dat si in urmarire internationala. La sfarsitul anului trecut, in urma apelului depus de Gisela Prack – implicata si ea, ca secretara, in proces -, Curtea de Apel Cluj a decis rejudecarea cazului, pentru schimbarea incadrarii faptei, din trafic de influenta, in inselaciune. Procesul continua.
-Il asteptau oamenii in fata blocului-
-Clujeanul- l-a cautat pe Khaled Matar la adresele unde se stia ca locuise in Bucuresti. -Locuim in bloc din 1970, n-a stat aici nici un arab pe care sa-l cheme asa-, a declarat Agop Cherconian, administratorul blocului de pe Aleea Parva 6, unde arabul isi declarase sediul firmei.
-Da, a locuit in bloc, trei sau patru luni. Il vedeam foarte rar, dar se purta frumos. Incepusera sa vina oameni din toata tara. Stateau in fata blocului si-l asteptau sa le dea vizele. In locul lui a ramas o femeie, care a stat cateva zile, dupa care a plecat si ea, pe ascuns. A lasat usa descuiata si haine in apartament. Dupa aceea, au venit ofiteri de la Politia Capitalei, de la Brasov, Barlad si Bacau. Il cautau tare. La plecare, Khaled a lasat neplatite intretinerea, chiria si o factura telefonica de vreo sapte milioane-, isi aminteste administratorul blocului de pe strada Drumul Taberei nr. 60. Ea spune ca i s-a parut ca-l revede pe Matar la inceputul anului 2001, la un Birou Notarial de la parterul blocului.
Casatorie de convenienta
Traducand spusele oficialilor romani, zgarciti in declaratii, precum colegii lor din toate tarile lumii, apare cert faptul ca, printre dosarele analizate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii dupa evenimentele din 11 septembrie, se afla si -Dosarul Matar-. -Clujeanul- are surse care afirma ca Matar se afla acum in Hendersonville, o suburbie a orasului Nashville, statul Tennessee. Locuieste intr-un apartament bun, pentru care plateste o chirie lunara de 650 de dolari. Si-a deschis deja o firma, Rom American Agency 2000, prin care desfasoara diverse activitati, printre care si cea de consultanta. Pentru a obtine drept de rezidenta, s-a casatorit de forma cu o americanca, pe care a platit-o pentru acest serviciu cu 10.000 de dolari, dar traieste separat de ea. Linistea lui Matar a fost tulburata. Pentru ca FBI investigheaza orice pista de legatura cu imensa retea care a facut posibila drama de la 11 septembrie.
Ce spune FBI?
-Clujeanul- a trimis mesaje atat reprezentantului FBI in Romania, Gabrielle Berger, cat si FBI Memphis, la care este arondat orasul Nashville, pentru a afla daca Khaled Matar este, oficial, in vizorul Biroului. Directoarea FBI pentru Romania, Gabrielle Berger, care s-a aratat foarte interesata de subiect, a declarat, in exclusivitate pentru -Clujeanul-, ca va verifica informatia ceruta. Pana marti, 23 octombrie, FBI nu a raspuns oficial solicitarilor formulate in scris de -Clujeanul-. Faptul e de inteles din doua motive: 1). Conform dispozitiilor date de insusi presedintele George W. Bush, restrictiile de comunicare cu mass-media sunt mult accentuate in aceasta perioada; 2). Matar nu a fost retinut, fiind doar pus sub supraveghere si, cel mult, interogat.
Funar il ia pe -nu- in brate
Pentru ca Khaled Matar frecventa Primaria si sedintele PUNR, -Clujeanul- i-a adresat cateva intrebari lui Gheorghe Funar, fost presedinte al acestui partid.
– Il cunoasteti pe dl Khaled Matar?
– Nu.
– In intervalul 1993-1995, dl Khaled Matar a fost membru PUNR?
– Nu cunosc. Pentru a da un raspuns la aceasta intrebare, va rog sa precizati din ce organizatie judeteana a facut parte domnul respectiv.
– Este adevarat ca Khaled Matar a facut cadou Primariei piese de mobilier?
– Pentru a verifica acest lucru, va rog sa precizati daca donatia a avut loc inainte de 22 decembrie 1989.
Reperele unei biografii dubioase
– Nascut in framantata regiune Gaza, se spune ca un var de-al sau ar fi seful serviciului secret al liderului palestinian pentru Fasia Gaza;
– se refugiaza in Romania, cand inca nu implinise 18 ani;
– -factotum- pentru studenti arabi din Cluj, carora le rezolva cazare sau promovarea unor examene;
– este unul dintre initiatorii Universitatii Romano-Arabe, unde se amesteca in planurile de invatamant si de cadre, propune cresterea numarului de studenti arabi si infiintarea unei sectii de pilotaj, sfarsind prin a fi scos din institutie;
– percepe taxe de la arabii pe care ii ajuta sa-si deschida firme;
– inmatriculeaza si plaseaza masini furate, dar autoritatile nu se ating de el;
– se inscrie in PUNR si face donatii catre Primaria Cluj;
– intentioneaza sa infiinteze Partidul Minoritatii Arabe, sperand sa ajunga deputat, dar e potolit de SRI;
– incearca, fara succes, sa infiinteze o scoala de pilotaj si o tabara de antrenament in zona Fagaras. Conform unor surse, a studiat la celebra scoala infiintata de Securitate la Fagaras, unde invatau tineri palestinieni;
– vinde, nu se stie in ce scop, proprietatile celei de-a doua sotii;
– se deplaseaza periodic in vestul tarii, de unde trimite bani in strainatate;
– face -excursii- in Egipt si in Emiratele Arabe Unite;
– se muta la Bucuresti, de unde falsifica diverse acte pentru a trimite arabi in SUA, prin intermediul firmei sale;
– face un profit de doua milioane de dolari din export de fier vechi;
– e condamnat in lipsa, pentru trafic de influenta;
– fuge in SUA, unde se afla in vizorul FBI.
Agent acoperit?
Teoretic, Khaled Matar are caracteristicile unui -agent acoperit- sau -terorist pasiv-, cel care face bani pentru retea, dar nu participa la actiuni violente. Este palestinian nascut in teritoriile ocupate, a venit in Romania de tanar, s-a casatorit, a obtinut cetatenia, a facut afaceri si a castigat multi bani. A stiut sa-si faca relatii printre politicieni si autoritati, in serviciile secrete si in Politie. Respecta partial Legea islamica, dar isi lua libertati -europene-. Nu consuma alcool. Un excelent vorbitor al limbii engleze.
Apropiat al lui Yasser Arafat?
Khaled Matar s-a nascut in 14 octombrie 1961, in orasul Rafah din regiunea Gaza, Israel. A venit in Romania la sfarsitul anilor *70, cu pasaport egiptean. A urmat Facultatea de Drept din Cluj. In studentie si-a facut relatii printre profesorii universitari. In 2 septembrie 1994, a obtinut cetatenia romana. In tara s-au mai aflat trei frati de-ai sai. Unul dintre ei, Alla Matar, a fost condamnat si a facut inchisoare in Romania pentru punere de valuta falsa in circulatie. Un altul, medic stomatolog, s-a stabilit la Iasi. Cel de-al treilea a plecat din Romania dupa un an de sedere.
Neoficial, se spune ca un var de-al sau ar fi seful serviciului secret al lui Yasser Arafat pentru Fasia Gaza.
Opinii despre Matar
– Gheorghe Bucse, fostul sofer al lui Khaled Matar: -Cateodata era foarte agitat si-l apuca o frica groaznica. Atunci nu ma lasa sa plec, zicea sa stau cu el si noaptea!-.
– Valer Suian, fost senator PUNR, ex-vicepresedintele Senatului: -Nu stiu daca putea face parte din serviciile de informatii. E foarte usuratic, tipul de escroc simpatic, volubil-.
– Prof. univ. Ernest Lupan, profesor la Universitatea Romano-Araba: -Un om blajin, solid, inalt, foarte activ. Cateodata avea bani multi, cateodata deloc. Avea, parca, legaturi cu PUNR-.
– Prof. univ. Liviu Zapartan, fost ambasador al Romaniei in Luxemburg: -Un tip calin, placut, respectuos, plin de fineturi si orientalisme. Era doctorand, dar nu facea mare isprava cu asta. Nu si-a luat doctoratul-.
– Hammad Ghazi, palestinian, medic ginecolog, stabilit la Cluj: -Nu avea credibilitate intre arabi. Era laudaros, grandoman, spunea ca are multe relatii si ca poate rezolva multe. Nu are stofa de agent-.
– Conf. univ. Romulus Gidro, decanul Facultatii de Drept a Universitatii -Bogdan Voda-: -N-are nici pricepere, nici buna-credinta, nici bune maniere. Sa faca -altceva- nu-l duce capul, dar nu exclud sa fie manevrat, manipulat. Am auzit ca era -persona non grata- in unele tari arabe-.
Bani din TVA recuperat
O data cu ordonanta guvernamentala referitoare la recuperarea TVA-ului platit pentru exportul de fier vechi (215/30.12.1999), Matar a incasat circa 250.000 de dolari. O parte din acesti bani, 65.000 de dolari, a fost depusa la o filiala a Bancii First Star din Tennessee. -Fratele meu, Ioan Bucse, a depus personal banii in contul lui Khaled, iar 40.000 de dolari erau din TVA-, afirma Gheorghe Bucse. Pentru ridicarea banilor returnati de stat era necesara prezenta sa, ceea ce inseamna ca, dupa ce a disparut, Matar s-a intors in tara. Faptul este confirmat de o fosta vecina din blocul de pe strada Drumul Taberei, care i-a spus reporterului ziarului -Clujeanul- ca l-a vazut pe Matar in Bucuresti, la inceputul acestui an.
Mecanismul banilor negri
I. Se obtin banii prin contrabanda sau export fictiv de marfuri. In cazul exportului, marfurile se plimba prin zeci de firme-fantoma (conform unui document studiat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, ar fi circa 200 de firme suspecte), crescand astfel preturile produselor si, implicit, TVA pe care statul trebuie sa il ramburseze.
II. Banii negri obtinuti in acest mod ajung in strainatate ca plati pentru marfuri importate doar pe hartie. Fenomenul este aproape imposibil de controlat.
Bani din -caritate-
Numele Romaniei apare pentru prima data legat de organizatia Al-Qaeda intr-un articol publicat de saptamanalul londonez -The Sunday Times-, duminica, 16 septembrie 2001. Bin Laden si-a folosit banii pentru a crea organizatia Al-Queda si o retea de centre islamice si de caritate care opereaza in intreaga lume. Intr-un interviu din 1996, Bin Laden a afirmat: -Centrele de caritate Bin Laden acopera 13 tari, printre care sunt Albania, Malaiezia, Pakistan, Olanda, Anglia, Romania, Rusia, Turcia, Liban, Irak si cateva tari din Golf-, scrie -The Sunday Times-.
Faptul ca Romania s-ar afla pe lista tarilor de unde Bin Laden a colectat fonduri a fost relatat si de saptamanalul francez -VSD-, in 1998.
-Rezervistii-
Gandirea strategica si militara a lui Ussama bin Laden se inspira din lupta traditionala islamica, mai ales cea din secolul XI, cand Saladin i-a infrant pe cruciatii europeni. Un mic nucleu de comanda este sustinut de mii de -rezervisti- externi, care intra in lupta imediat ce sunt anuntati de mesageri. Un oficial al serviciilor secrete americane a explicat ca asa-numitele celule de sprijin ale retelei Al-Qaeda cuprind maximum 10 -rezervisti-, care strang bani pentru -cauza-. In anturajul lor, acestia sunt cetateni respectabili.
Cetateni -normali-
-Cand va aflati in mijlocul non-arabilor, trebuie sa va comportati exact ca ei, sa va imbracati exact ca ei si sa actionati ca ei-, se arata in -manualul de terorism- al lui Ussama bin Laden, citat de presa occidentala. Cand sunt -activati-, -rezervistii- furnizeaza bani, carti de credit, masini si permise de conducere, dar nu li se spune si pentru ce. In prezent, FBI investigheaza celule de sprijin Al-Qaeda in mai multe state.
Nuantarile SRI
– 18 septembrie. Directorul SRI, Radu Timofte: -Nici una dintre organizatiile nonguvernamentale infiintate in Romania nu a fost semnalata a avea legaturi cu organizatia extremist-terorista Al-Qaeda-.
– 25 septembrie. Radu Timofte: -Exista cetateni banuiti de legaturi cu organizatii teroriste in Romania, dar nu-i pot nominaliza. Au fost expulzate deja 70 de persoane in ultimul an. Mai sunt si altele si, pe masura ce probam vinovatia lor, transmitem Ministerului de Interne sa ia masuri-.
– 5 octombrie. Pozitia sefului SRI s-a nuantat: -Am primit instiintari in legatura cu posibilele persoane de pe teritoriul Romaniei care ar fi banuite, nu ca participand la atacul terorist din 11 septembrie, dar in legatura cu atacul terorist din 11 septembrie. Ancheta se deruleaza-.
Motivatia tacerii
Organele implicate in ancheta legata de posibila finantare a lui Bin Laden de catre unele organizatii din Romania spun ca sunt zgarciti cu informatiile, deoarece trebuie sa se ascunda de cei care ar putea profita de ele. -Nu toate lucrurile pot fi spuse, intrucat ar beneficia de aceste informatii chiar organizatiile teroriste-, a declarat Gheorghe Rotaru, adjunct al sefului Serviciului de Informatii Externe (SIE).