– Cine sunt talibanii?
– Marie Colvin, angajata a Foreign Office, i-a cunoscut in Afganistan, pe masura ce zelul lor revolutionar a inceput sa impinga tara spre ruina
– Cititi un articol al acesteia, in randurile ce urmeaza
In ultima mea vizita la sediul Ministerului Afacerilor Externe taliban, din Kandahar, a trebuit sa astept dupa o duzina de magari, manati de doi baieti cu bete, pana sa ajung la usa de lemn negeluit a cladirii. Cand am batut la usa, cateva oi si-au facut loc prin gaurile din poarta spre praful drumului de-afara. Alte cateva oi se plimbau prin curtea interioara, adulmecand scheletul unui pat aruncat. Initial, am crezut ca este o farsa. Nu era.
Ministerul Afacerilor Externe este una dintre cele mai bune cadiri din acest oras izolat, sediul guvernului taliban. Nici o tinta nu se ofera atacului militar. Nu pentru ca orasul Kandahar ar fi bine aparat, ci pentru ca, in aceste conditii, improvizate e greu sa gasesti o tinta care sa merite milionul de dolari pentru o racheta-bomba. Talibanii cred ca regimul islamic, nu infrastructura, este adevaratul obiectiv urmarit si ca refuzul lor de a-l preda pe Ussama bin Laden Americii este parte a bataliei lor pentru cauza lui Allah. Nu este o surpriza. La fel de nemaleabili au fost in impunerea Legii islamice, pe cat au fost in raspunsul lor la ultimatumul american.
Pentru multi invatati musulmani, comportamentul talibanilor este gresit si are tot atat de putin de-a face cu Islamul, cat are consumul de whisky in cazul seicilor din Golf. Dar e vorba despre o conducere naiva si izolata. Talibanii sunt fiii unei tari inghitite de razboi de 20 de ani. Nici unul nu are alta educatie in afara Coranului; putini vorbesc alta limba in afara celei native.
Mollahul Omar a parasit o singura data tara
Mollahul Mohammed Omar, conducatorul lor, a parasit Afganistanul o singura data in viata, pentru tratament medical, in Pakistan, dupa ce si-a pierdut un ochi in razboiul cu sovieticii. Legea restrictiva pe care talibanii o impun populatiei Afganistanului reflecta nu numai Islamul, dar si cultura, si obiceiurile satelor de orientarea conservatoare Pashtun, unde talibanii isi au originea.
Aceasta nu este prima criza cu care talibanii se confrunta din cauza prezentei lui Bin Laden pe teritoriul tarii lor. Dupa bombardamentele din 1998 asupra ambasadelor americane din Dar es Salaam si Nairobi, in care Bin Laden a fost, de asemenea implicat, talibanii au fost prinsi nepregatiti pentru -atentia- internationala concentrata asupra Afganistanului.
Cu siguranta, nu stiu sa fie diplomati. Cand am cerut sa il vad pe Omar, am primit un raspuns scris de mana, pe hartie roz si livrat la hanul unde locuiam in Kandahar. Era atat de direct, incat nu puteai sa te superi. -Sunt extrem de ocupat si nu primesc vizite decat de la persoane importante si insarcinate cu responsabilitati inalte-, scria el. -Dat fiind ca femeile in societatea noastra nu au responsabilitati prea mari pana in acest moment, nu resimt necesitatea de a primi vreo femeie-.
-Nu-l vom preda jurisdictiei nonmusulmane-
Din momentul in care a preluat puterea, dupa toate datele detinute, nu a intalnit nici un nonmusulman si nici o femeie in afara celor din familia sa. In schimb, mi-a dat un raspuns la intrebarea legata de sprijinul oferit lui Bin Laden. -Nu vom permite nimanui sa se foloseasca de pamantul nostru pentru scopuri politice sau militare-, a scris el, criticandu-l, printre randuri, pe cel pe care il numeste, de altfel, oaspetele de onoare. -Nu pot exista doua emirate (guverne) in Afganistan-. Aceeasi problema a fost subliniata in discutia de trei ore pe care am avut-o cu mollahul Wakil Ahmed Mutawakil, consilier al lui Omar si insarcinatul neoficial al talibanilor in probleme externe. -I-am taiat telefonul satelit (lui Bin Laden, n.r.) si l-am anuntat foarte clar ca orice fel de comunicare cu orice persoana din afara granitelor va insemna o violare a regulilor, regulamentului si legilor Emiratului Islamic al Afganistanului-, a spus Mutawakil. Mi-a specificat, de asemenea, ca, daca talibanilor li s-ar fi dat o dovada clara a vinovatiei lui Bin Laden, l-ar fi trimis in judecata. -Va fi supus dreptatii unei Curti sharia, dar nu vom putea lua niciodata in considerare posibilitatea de a-l preda jurisdictiei nonmusulmane-, mi-a spus.
Mutawakil vorbea bland, rar si se gandea inainte de a-mi spune ceva; nici unul dintre membrii regimului taliban pe care i-am intalnit nu era fanaticul cu ochii salbatici din caricaturi. Nu au de gand sa fie mai cooperanti in aceasta perioada de criza, dar asta nu inseamna ca ar sprijini sau ca ar fi de acord cu deturnarile din 11 septembrie si cele 6.000 de crime.
Talibanii vor sa materializeze utopia islamica
Talibanii si Ussama bin Laden urmaresc scopuri diferite. Talibanii nu au aproape nici un interes in ceea ce priveste lumea de dincolo de granitele lor. Ei vor sa materializeze propria lor viziune a utopiei islamice pure pe pamant, in Afganistan. Bin Laden, pe de alta parte, a declarat un jihad personal Occidentului.
Bin Laden insusi recunoaste diferentele. -Exista doua tabere in randul talibanilor-, i-a spus Bin Laden unui vizitator arab, in timp ce-si bea ceaiul. -Sunt pragmaticii, care nu isi doresc arabi ca mine sa le ruineze tara; ei spun sa ii lasam in pace, ca vor sa isi reconstruiasca tara. Au plecat rusii, ar trebui sa plecam si noi. Apoi, mai sunt cei pe care i-am putea numi tabara radicala a talibanilor. Acestia spun ca ar fi un gest nonislamic sa ma dea pe usa afara. Acestia le reamintesc semenilor obiceiul musulman ca, daca cineva cauta adapost in tribul tau, trebuie sa il aperi, chiar daca tribul tau este distrus-.
Puterea talibanilor nu a fost niciodata eroismul militar
Vizitatorul l-a gasit pe Bin Laden lipsit de orice fel de remuscari in privinta ruinei pe care ar putea-o provoca gazdelor prin vizita sa. El a afirmat ca singurul sau regret este ca nu a murit ca martir in razboiul sfant cu rusii si ca spera sa moara in curand ca martir, asa incat sa poata -pleca la ceruri si sa se odihneasca pe veci-. Dat fiind, asadar, ca exista diferente intre ceea ce urmareste Bin Laden si ceea ce vor talibanii, de ce raman talibanii atat de impenetrabili la cererile Occidentului?
Raspunsul poate fi gasit in istoria lor. Puterea lor nu a fost niciodata eroismul militar, orice s-ar spune despre invincibilii soldati afgani. Taliban inseamna -student-. Ca si Omar, marea majoritate a talibanilor au luptat impotriva invadatorilor sovietici din 1979 si s-au intros acasa cand trupele Moscovei au fost date afara in 1989. Si-au rezumat studiile la scolile islamice, in care se invata Coranul pe de rost. Omar s-a intors la viata de predicator local in moscheea din Sanghisar, un orasel la nord de Kandahar.
Piata din Kandahar, distrusa de o disputa a comandantilor pentru un baiat frumos
Afganistanul a intrat apoi in razboi civil. Comandantii militari mujahedini locali au devenit comandanti civili rapaci. S-au amplasat puncte de verificare si s-au stors sume importante de la calatorii comercianti din zona. Daca nu puteau plati, erau torturati sau ucisi. Femeile erau violate. Strazile au devenit un loc nesigur. Kabul-ul, aproape neatins dupa zece ani de ocupatie sovietica, a fost distrus de luptele dintre comandantii afgani concurenti. Oamenii din Kandahar inca povestesc legende din acele timpuri, fie ca ii sprjina sau nu pe talibani astazi. E imposibil sa iti dai seama cat este adevar si cat imaginatie. Important este ca oamenii cred.
Cea mai ingrozitoare poveste pe care am auzit-o a fost o explicatie pentru starea deplorabila in care se afla piata din Kahandar, unde fiecare cladire poarta urmele focurilor. In haos, spun cei din Kandahar, doi comandanti s-au confruntat in piata cu tancuri, disputandu-si drepturile asupra unui tanar deosebit de frumos, pe care ambii si-l doreau drept partener homosexual. S-au bombardat, omorand civili si comercianti fara ezitare. Ambii au supravietuit. Talibanii i-au spanzurat pe amandoi cand au cucerit Kandaharul.
Omar a castigat puterea ca un haiduc
Mitul reaparitiei lui Omar este tot atat de imposibil de verificat, pe cat de constant sustinut drept adevarat este de toata lumea din Kandahar. Ceea ce se spune e cam asa: Omar s-a retras la Sanghisar, unde a locuit intr-o coliba de pamant pe pamanturile madrasah-ului local sau a scolii islamice. Nu era un om foarte sociabil. Venea la moschee, facea rugaciunile de dimineata, bea ceaiul si se apuca de studiat Coranul.
Suparat pe haosul ce punea stapanire pe Afganistan dupa infrangerea sovieticilor, nu a actionat nici intr-un fel pana in 1994, cand locuitorii oraselului au venit la el sa ii spuna despre rapirea a doua adolescente din Sanghisar. Fusesera duse la unul dintre punctele de verificare ale unui comandant local si violate. Omar a adunat doua duzini de foste gherile. Inarmati cu Kalashnikov, au salvat fetele si l-au spanzurat pe comandant de un tanc sovietic.
Dupa acest episod, Omar nu s-a mai intors la coliba din pamant si la moschee. A pornit la drum, chemand studentii la arme. In doi ani, Kabulul a cazut si Omar a fost desemnat Amir-ul-Momineen, comandantul credinciosilor, autoritatea spirituala suprema pentru 90% din teritoriul afgan controlat de armata sa.
Oricine parea ca poate restaura ordinea parea un slavator
Cum s-a intamplat? In principal, talibanii nu au fost nevoiti sa lupte. Afganii erau prea obositi dupa razboiul cu Uniunea Sovietica si inspaimantati de razboiul civil al propriilor lor comandanti de dupa, incat i-au intampinat pe talibani cu bratele deschise. Oricine parea ca poate restaura ordinea parea un slavator, si aceasta era ceea ce talibani promiteau. De cateva ori, i-au eliminat pe comandantii locali prin lupta. In cele mai multe cazuri, insa, era de-ajuns ca talibanii sa apara la orizont cu steagurile fluturand, simboluri ale puritatii islamice.
Un fost comandant militar afgan, care locuieste acum in Londra, inamic al talibanilor, isi aminteste ca a fost printre primii care au intampinat cu arme trupele talibane. -Locuiam in Kandahar cand ordinea si legea s-au dus de rapa si 700 de familii au cautat refugiu pe aeroportul din Kabul-, spune el. -Cand au sosit talibanii, in noiembrie 1994, ne-am luptat cu ei timp de o zi pentru ca ne erau straini. Apoi, mollahul Omar ne-a spus ca vrea oameni sa isi faca drum spre oras pentru a-i lovi pe hotii si pe banditii de la punctele de control si sa opreasca razboiul civil. Dupa ce au preluat Kandaharul si i-au eliminat pe toti hotii, familiile de pe aeroport le-au fost recunoscatoare talibanilor, pentru ca puteau acum sa se intoarca toti acasa-.
Tinerii talibani nu au curaj sa vorbeasca
Atunci, ce nu fost bine? Multe, si nu numai din punctul de vedere al occidentalilor. Un oficial taliban al Ministerului Afacerilor Externe a venit la mine dupa intrevederea cu insarcinatul Mutawakil. Oficial, motivul vizitei era acela ca voia sa foloseasca telefonul meu pentru a vorbi cu rudele din Iran. Telefonul lui putea numai sa primeasca telefoane. Era furnizat de Pakistan si autoritatile de acolo nu plateau telefoanele internationale. (Pakistanul ii finanta, antrena si inarma pe talibani de la inceputul lungului lor mars, vazandu-i ca pe o forta de stabilitate regionala, sprijin care s-a apropiat de sfarsit chiar inaintea atentatelor din New York si Washington). Neoficial, motivul vizitei sale era acela ca voia sa paraseasca Afganistanul. Era tanar, pana in 30 de ani, purta turbanul negru al clericilor talibani si era unul dintre putinii barbati din Afganistan care avea ceva in genul unui loc de munca. Dar voia sa plece. Nu putea trai asa. Vorbea engleza. M-a intrebat daca puteam sa-i gasesc o slujba, daca ajungea in Anglia.
O ciudatenie: Bin Laden este urat pentru ca vaneaza soimi
Am mai avut o serie de dialoguri asemanatoare cu oricine avea destul curaj sa vorbeasca cu unul dintre putinii straini care viziteaza Kandahar; si am mai gasit, de asemenea, multa furie printre civili impotriva lui Bin Laden. In mod bizar, ii purtau pica pentru disparitia soimilor – lui Bin Laden ii place mult sa vaneze soimi si i-a prins cam pe toti cei -locali- pentru propria lui placere.
Initial, poporul a intampinat cu bucurie restaurarea legii si ordinii; un sofer de camion spunea ca, inainte de venirea talibanilor, existau cel putin 200 de puncte de control pe drumul de la Kandahar la Heart si toti cereau mita. Dar, apoi, talibanii au inceput sa impuna o versiune severa a sharia, descinzand dintr-o ideologie stricta, Wahhabism, din Arabia Saudita. Barbatii au inceput sa fie inchisi daca barbile nu erau indeajuns de lungi; femeile erau constranse de reguli, mergand de la condamnarea celor care muncesc pana la condamnarea celor care poarta pantofi zgomotosi (pot, astfel, trezi dorinta barbatilor).
Mollahul Omar ii este profund recunoscator lui Bin Laden
Talibanii au mari greutati in a afirma ca femeile sunt egale cu barbatii. Mutawakil mi-a spus ca talibanii nu erau impotriva ideii de educatie la femei, doar ca femeile trebuie educate separat de barbati, iar banii nu erau destui. Cand vor avea banii, a spus el, facilitatile si tratamentul vor fi cele de egalitate, mi-a mai spus. Acest lucru nu se va intampla niciodata. Afganistanul este una dintre cele mai sarace tari din lume. Aproximativ un milion de oameni si-a parasit casele, in ultimii trei ani de seceta. Alte cateva mii pleaca acum, in fata amenintarii asaltului american. Dar talibanii par decisi sa se scufunde o data cu vaporul. Chiar daca acest lucru inseamna sfarsitul experimentului lor social, talibanii condusi de Omar nu il vor preda niciodata pe Bin Laden. In ciuda ordinului a 1.000 de clerici ai shura (consiliu) de saptamana trecuta, ca Bin Laden sa fie invitat sa paraseasca de buna voie tara, acesta este un consiliu consultativ, peste care Omar poate trece. Si va trece. Omar nutreste un sentiment de recunostinta indatorata fata de Bin Laden: cand talibanii nu aveau nici un fel de abilitati militare, Bin Laden i-a convins pe generalii din opozitie sa vina de partea lor. De atunci, Bin Laden le-a furnizat talibanilor luptatori arabi impotriva Aliantei Nordice, al carei lider, Ahmed Shah Masood, a fost asasinat cu cateva zile inaintea atacului din America, si bani pentru a-si construi infrastructura pe care o detin in prezent.
Pe un plan ceva mai personal, Bin Laden a construit case pentru el insusi si pentru Omar, una langa alta, pe Strada Inimii, in centrul Kabulului. Casa lui Omar este imprejmuita cu un zid alb, care inchide o gradina si o moschee, unde el si Bin Laden se roaga, cateodata, impreuna. E o legatura de sange. Oricare ar fi costul, Omar nu isi va trada niciodata -oaspetele de onoare-.
Traducere si adaptare
Evagrina Dartu