Home Reportaj Regalul spaniol

Regalul spaniol

DISTRIBUIŢI


-Ati dat o lovitura!- – i-a spus marti seara, la Fundatia Carlos de Amberes din Madrid, un diplomat spaniol unui reprezentant al Ambasadei Romaniei, referindu-se la implicarea diplomatica a Regelui Mihai in campania pentru NATO.

Al doilea act al vizitei madrilene s-a consumat in fata a 180 de persoane alese pe spranceana, care au ascultat discursul Regelui Mihai – pe jumatate politic, pe jumatate sentimental – privind admiterea Romaniei in NATO. Singur, de la pupitrul salii de conferinte a fundatiei, cu aerul sau linistit, dar ferm, Mihai I a fost avocatul fara roba al Romaniei, smulgand aplauzele ambasadorilor si atasatilor militari din toata Europa.

Avocat pentru Romania la Fundatia Carlos de Amberes

Emotiile organizatorilor romani s-au stins marti seara, cand sala de conferinte a Fundatiei Carlos de Amberes – cea mai bine cotata fundatie europeana, tutelata de suveranul Spaniei – s-a umplut, toti invitatii raspunzand apelului lansat de Ambasada Romaniei la Madrid. Colaborarea -suta la suta- dintre Guvernul de la Bucuresti si Casa Regala, un fapt unic in istoria contemporana, a starnit curiozitatea elitei madrilene, care a descins la sediul fundatiei din strada Claudio Coello, pentru a-l vedea in actiune pe Regele Mihai. Imbracat sobru, ca de obicei, in costum gri inchis si camasa alba, s-a instalat la pupitru fara a fi flancat, ca de obicei, de Regina Ana, printul Radu si principesa Margareta. Singur si hotarat, Regele si-a luat rolul in serios, explicand in speech-ul sau, tinut in limba engleza, motivele pentru care Romania trebuie sa intre in Alianta Nord-Atlantica. Fara joc de scena si fandari de imagine, Regele Mihai a atins coarda sensibila a auditoriului spaniol, lansand simultan si mesaje politice pentru emisarii tarilor NATO.

Respingerea Romaniei va duce la pierderea increderii in Occident

-Spania a fost prima tara care a aratat Europei ca este posibila trecerea de la dictatura la democratie (?ë). Nu-mi doresc mai mult pentru tara mea decat o performanta ca aceea pe care ati obtinut-o aici- – a aratat Regele, incepand printr-un gest de curtoazie stilistica fata de gazde. Procesul extinderii NATO nu este un gest de caritate fata de tarile sarace din centrul Europei si nici o incercare de a compensa greselile de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial – a spus Regele Mihai, precizand ca nici o strategie durabila nu se poate construi pe -argumente emotionale sau santaj psihologic-.

El a schimbat registrul, aratand ca Romania -nu a descoperit democratia ieri-. -Sistemul parlamentar din tara mea a fost ultimul din centrul Europei care a cazut inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial-.

Printre atuurile Romaniei au fost mentionate stabilitatea sociala, inexistenta violentelor, implicarea minoritatilor in sistemul politic, controlul civil asupra armatei si reformele din acest sector. Reteta analogiilor cu experienta spaniola a dominat discursul, castigand simpatia audientei. Dincolo de asta, au fost atacate si temele sensibile, punctandu-se relatia cu Rusia, Regele semnaland faptul ca -Guvernul va semna in curand un nou tratat cu Rusia-. El a explicat si faptul ca refuzul admiterii Romaniei in NATO – a doua oara in cinci ani – va fi interpretat ca o -rejectare- a intregii natiuni, ducand la pierderea credibilitatii Vestului. Regele si-a incheiat discursul in cheie afectiva, aratand ca -tara dumneavoastra si a mea au suferit din cauza razboaielor si a dictaturii. Ati fost foarte norocosi. Noi, in cealalta jumatate a continentului, am fost mai putin norocosi. (?ë) Acum, aliatii nostri americani par ca sunt de partea noastra, asa cum si aliatii nostri spanioli, ca intotdeauna, nu ne-au abandonat. (?ë) Spania reprezinta triumful ratiunii, al moderatiei si al civilizatiei impotriva raului. Tara noastra are toate intentiile de a urma exemplul dumneavoastra-.

Regele nu va intra in politica in urmatorii 54 de ani…

Briefingul de dupa conferinta – la care au participat, alaturi de Rege, printul Radu de Hohenzollern-Veringen (reprezentant al Regelui Mihai pe toata durata campaniei), principesa Margareta si ambasadorul Romaniei la Madrid, Stelian Oancea, care a asigurat ad-hoc traducerea – a fost in fapt o intalnire intima cu presa spaniola. Regele a dat asigurari o data in plus ca nu il intereseaza sa intre in politica, spre deosebire de Regele Simeon al Bulgariei. Printul Radu l-a ajutat in gluma, lamurind presa ca -Regele Mihai a rezistat 54 de ani tentatiei de a intra in politica si va rezista inca 54 de ani- (!). Regele a refuzat sa faca speculatii – raspunzand unei intrebari – privind relatiile cu americanii si cu NATO in eventualitatea unui atac irakian, cu motivatia ca tema intalnirii este una singura: Romania.

Cocktail cu ambasadori

Seara s-a incheiat cu un cocktail in sala de protocol a Fundatiei Carlos de Amberes, unde invitatii au fost prezentati Regelui Mihai. Au semnat -condica- acestei manifestari ambasadorii si atasatii militari ai tarilor membre NATO si ai tarilor candidate la NATO si UE, presedintele Consiliului de Stat, secretarul general din Ministerul Apararii, directorul general al Ministerului de Externe spaniol, monseniorul Manuel Monteiro de Castro din Nuntiul Papal, Leopoldo Calvo-Sotelo y Bustelo, fost prim-ministru al Spaniei, reprezentanti ai diasporei romane, printre care printul Ilie Sturdza, si ai mass-media – de la -EFE-, -Europa Press-, -Tiempo-, -El Pais-, -La Razon-, -ABC-.

Discutiile animate si delicatesele servite – fara excese culinare – au incalzit atmosfera. Politicos, Regele a dat mana cu invitatii, lasandu-i insa pe printul Radu si principesa Margareta sa dezvolte partea de -public relations- – misiune de care s-au achitat cu succes. Prin cateva priviri discrete aruncate catre sepepistul care il insotea, a dat de inteles ca vrea sa plece. Rolul sau din aceasta zi se incheiase cu o jumatate de ora inainte.

Madrid, 16 aprilie

Pregatiri in apartamentul regal

La etajul trei al Hotelului Eurobuilding din Madrid, se afla apartamentul Regelui Mihai si al Reginei Ana, alaturi de ale celorlalti membri ai delegatiei. Secretara personala a Majestatii Sale, Constanta Iorga – care a urmarit vizita la -punct si virgula- -, sta intr-una dintre camerele ce au comunicare cu apartamentul regal. Hotelul luxos din capitala Spaniei si-a tratat cu discretie oaspetii, acestia fiind scutiti de privirile curiosilor la intrarea si iesirea din hotel. Lipsa de opulenta a intregii actiuni – care caracterizeaza, de altfel, familia regala, i-a scutit pe protagonistii momentului de paparazzi.

Cu o jumatate de ora inainte de plecarea la Fundatia Carlos de Amberes, in apartamentul Casei Regale era agitatie maxima. Subiectul: coordonarea masinilor si sonorizarea din sala de conferinte. Chiar Regele a intrat de cateva ori in -biroul- apartamentului, consultandu-se cu secretara sa pe tema discursului. Principesa Margareta, in pantaloni negri evazati si sacou negru, gata de plecare, o ajuta pe mama sa la ultimele retusuri vestimentare. Regia Ana este insa calma si surazatoare, asteptand linistita pe un fotoliu cu tapiterii vernil, langa masuta cu trandafiri albi si rosii. Printul Radu trimite cateva e-mail-uri pe ultima suta de metri. Se da semnalul de plecare. In fata camerei, Regina Ana glumeste pe seama tabieturilor culinare ale Siminei Mezincescu. Toata lumea se urca in liftul silentios, continuand conversatia cu vioiciune. Regele Mihai, tacut, se indreapta spre o alta scena, de unde va interpreta partitura Romaniei. In urma ramane parfumul frantuzesc al principesei Margareta, ca semn ca istoria se face cu pasi mari, dar se scrie in detalii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.