Tatuajul a devenit o modă, dar totodată este și un mod de a-ți înfățișa personalitatea sau de a transmite un mesaj celor din jur. Saloanele unde se pot face tatuaje sunt multe în România, însă majoritatea lucrează după cataloage. Artiștii care pictează cu adevărat pe piele sunt destul de puțini. Unul dintre ei se numește Atilla Debelka, a făcut facultatea de Electrotehnică, tatuează de 12 ani și, după cum ne-a declarat, dacă ar fi știut câte lucruri și cunoștințe implică această meserie, nu consideră că ar mai fi avut curaj să se apuce. „Am desenat de când mă știu și prietenii mă tot sâcâiau să fac tatuaje, dar evident erau prea puține informații despre această latură a artei. Așa că vreo 2 ani am strâns informații despre sterilizare, echipament, date tehnice, din astea…. iar apoi, m-am apucat de tatuat prieteni, ulterior prieteni ai prietenilor și într-un final, în 2004, am început să lucrez în Cluj la un salon de tatuaje. Lucrurile au evoluat și am deschis apoi un mic studio cu colegul meu „Ikon“ și am investit mult timp și energie să evoluăm, în toate privințele, tehnic, artistic, igienic“, a afirmat Atilla.
Artistul tatuator Atilla Debelka poate reproduce cam orice desen, în funcție de textura pielii. După cum ne-a precizat, îi place să deseneze flori și ornamente, însă nu se dă înapoi nici de la fotorealism, „cu note personale desigur“. Inspirația îi vine atunci când vede lucruri frumoase, de calitate, oameni care știu ce vor, dar care îi lasă mână liberă în construcția desenului, asta pentru că „pielea nu este ca orice alt mediu de artă, este vie și trebuie ținut cont de asta la realizarea unui tatuaj“, a explicat artistul. Materialele și vopselele pentru efectuarea tatuajelor le ia de obicei din străinătate.
„Old school“ din nou la modă
După cum ne-a declarat, există o mulțime de stiluri de a tatua și artiști practicanți la fel de mulți. Astfel, stilul acela vechi care înfățișa ancore sau sirene se numește „old school“ și în cazul în care modelele de mai sus sunt mai sofisticate, atunci vorbim despre „new school“. Artistul ne-a declarat că „old school-ul a revenit în trend, în Olanda. Artiștii care practică acest stil sunt foarte solicitați“. De altfel, la categoria de stiluri de a tatua mai există: realismul, dark, dark/horror, japanese, biomecanic, tribal – un stil care are multe subramuri cum ar fi maori, barneo, neo.
Pe de altă parte, potrivit artistului, zonele cele mai dureroase sunt cele care nu sunt expuse prea mult cum ar fi interiorul brațelor, coapselor, însă depinde de la caz la caz și de toleranța fiecărui om la durere. Cu privire la preț, Attila ne-a relatat că în România se practică taxarea pe centimetru pătrat, însă el preferă să taxeze la oră sau la model. Există țări însă, cum ar fi Macedonia, unde taxarea se face în funcție de câte cutii de chibrituri are desenul.
Pe români îi interesează mai degrabă prețul, nu modelul sau igiena
Atilla a precizat că, în ceea ce-i privește pe români, aceștia sunt mai degrabă interesați de preț, decât de modelul pe care urmează să-l aibă pe corp tot restul vieții. „Oamenii la noi în țară sunt mai ignoranți decât cei din străinătate (cu excepții desigur), în sensul că afară toată lumea face un mic sondaj de Internet sau cărți și își aduce cu el un model care ar vrea să fie tatuat, la noi încă persistă „nu știu ce vreau, unde vreau, dar cât costă?“ Dar în ultimii 2 ani, am văzut o schimbare înspre bine. Eu, oricum, prefer să fac tatuaje personalizate, nu lucrez după catalog, deoarece modelele de acolo se găsesc și pe net, și în cărți, și există riscul ca același desen să-l aibă zeci și sute de oameni“, a precizat Attila. Artistul a explicat că au existat și cazuri în care a refuzat tatuaje pentru că „omul nu avea o igienă adecvată, nu se putea realiza plauzibil ceea ce dorea, este greu de exemplu să repari tatuaje (să le corectezi sau să le acoperi) dacă nu este o cale bună să obții un rezultat bun, mai bine refuz…“
Există modă în această artă, însă nu e o idee bună s-o urmărești
„Modă și trend este, eu nu urmăresc și nici nu este o idee bună în cazul tatuajelor, deoarece moda trece însă tatuajul rămâne și am fost tot timpul de părere că tatuajul trebuie să fie ceva personal și caracteristic omului care îl poartă. Urmăresc cu atenție în schimb noutățile pe plan tehnic și sanitar, îți fac viața mai ușoară!“ a precizat artistul. Acesta a adăugat că în ceea ce privește locurile unde i se cere să facă un tatuaj, nimic nu i se mai pare ciudat, asta pentru că i s-a cerut să deseneze atât în locuri intime, cât și pe partea laterală a capului. Iar în ceea ce privește cea mai mare satisfacție profesională, artisul a precizat că a luat premii, a participat la concursuri, însă nimic nu-l mulțumește mai tare decât un zâmbet larg la sfârșitul unui tatuaj, când omul observă opera de artă de pe corpul său. „Recent, am avut și un client care a început să plângă de emoții în fața oglinzii, mi s-a părut un moment memorabil“, a declarat Attila.
Sfaturi pentru doritori
„Având în vedere că în urma diferitelor emisiuni TV românul a descoperit că nu s-a născut numai poet, ci s-a născut și tatuator, fără minime cunoștințe în sterilizare, deși trebuie avut în vedere în primul rând curățenia locului unde se face tatuajul. Deci sfatul meu este ca atunci când se intră la un salon să se uite dacă este curat, dacă sunt bine pregătiți la întrebările puse de clienți, să ceară și să verifice pozele făcute de artiștii din salonul respectiv, să aducă referințe pentru tatuajul propriu, totul trebuie bine ales pentru că tatuajul va rămâne pe piele pentru tot restul vieții“, a conchis artistul.