Inainte vreme, un raspuns tembel ii obseda pe toti. La intrebarea -De ce?-, replica era – in noua cazuri din 10 – -De 23 august!-. O iesire rezonabila din orice situatie ce parea fara iesire. Un raspuns adanc, izvorat dintr-un cap sec. Nu neaparat -de 23 august-, dar in jurul acestei date care, pana nu (prea) demult, obseda o natiune, va prezentam aspecte tragi-comice dintr-o perioada tratata, de obicei, numai in culori cenusii. Din dictatura lui Ceausescu au ramas in viata doar nostalgiile unor batrani absurzi si extravagantele unor tineri nestiutori. A fost odata o vreme in care se statea la coada, cu noaptea in cap, la tartite si alte retururi de pui numite, indeobste, -tacamuri-. La zahar, la ulei, la pufuleti, la paine pe cartela, la baterii pentru lanterna, la un os cu urme de maduva pentru o salcie lingura de ciorba. A fost o vreme cand copiii isi petreceau ziua stand la panda la masina de carne, oua, conserve, ca sa dea alarma in tot blocul. A fost o vreme in care pentru o sticla de lapte trebuia sa te trezesti la patru si jumatate, daca ai avut inspiratia de a-ti lasa de cu seara plasa la usa magazinului, in ordinea stabilita…
Pentru toti cei care duc dorul acelor vremuri, dar, mai ales, pentru cei care nu le-au simtit pe propria piele, ziaristii din Cluj, Timisoara, Iasi, Deva si Oradea au cules crampeie dintr-o realitate putin cunoscuta: cele mai amuzante situatii aparute in timpul celebrelor vizite de lucru ale fostului dictator comunist Nicolae Ceausescu. O realitate putin cunoscuta pana si de catre marea majoritate a celor care au trait in -Epoca de Aur-, care-si propune sa zugraveasca vremurile acelea si altfel: prin latura lor tragi-comica. Pentru ca zambetul a rezistat chiar si atunci.
Aventuri in Epoca de Aur
La fiecare vizita oficiala, taranii din satele din jurul Clujului – si nu numai, de buna seama – erau pusi, peste noapte, sa varuiasca si sa innoiasca tot ce putea pica sub ochiul primului tovaras de partid si de stat. Iar daca productia la hectar nu era prea consistenta, codasii pe ramura agrara erau indemnati sa ia tulpini de porumb si floarea-soarelui si sa le planteze pe langa garduri si santuri, semn ca bunastarea da in clocot si nu ocoleste pe nimeni.
Muscati de zel, mai-marii locali ai partidului au ordonat chiar inlocuirea unei culturi intregi de cartofi, considerati prea sfrijiti fata de dimensiunile raportate la -centru-. Asa ca taranii au dezgropat toti cartofii care nu se potriveau cu dimensiunile socialiste si i-au inlocuit cu altii mai mari si mai frumosi, adusi cu remorcile din alta parte. Nebunia a atins cote maxime la ultima vizita pe care Ceausescu a facut-o la Cluj-Napoca, atunci cand s-au vopsit in verde copacii de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG). Actiunea a facut cariera pe taramul ridicolului, in toamna lui 1988 muncitorii de la CUG Iasi indeletnicindu-se cu acelasi lucru.
-La cules-
Recoltarea de noapte devenise, pe la inceputul anilor *80, un fel de sport national. Fiecare sat avea falitii sai, care incercau sa-si suplimenteze productia proprie cu un car, doua de cereale. Ca sa-si dovedeasca vigilenta, -organele- dintr-un sat de pe langa Timisoara au organizat o panda si le-a cazut in plasa un taran cu un car pe jumatate plin. Omul a fost trimis in judecata. Procesul a durat doar cateva minute si a avut un final neasteptat. -Militia sustine ca acuzatul a fost prins, in data de 28 septembrie, furand de pe camp. Acest lucru nu este posibil. Organele competente au anuntat incheierea campaniei de toamna cu cateva saptamani mai devreme. Deci, acuzatul nu mai avea ce sa fure-, a pledat avocatul, anexand organul de presa al PCR, in care era consemnata incheierea -prematura- a recoltarii. Judecatorul a zambit si i-a condamnat pe militianul satului si pe primar la a-i plati daune taranului.
Alta vaca
Scene burlesti se petreceau si atunci cand lui Ceausescu ii venea sa treaca pe la fermele zootehnice. In judetul Cluj exista un lot de vacute Hollstein, mari, late si frumoase. Indata ce prim-tovarasul iesea pe poarta unei ferme, animalele erau incarcate in camioane si, in mare viteza, transportate la urmatorul obiectiv agro-zootehnic inclus in programul de lucru.
Intr-una din vizitele pe plaiuri bihorene, Nicolae Ceausescu a vizitat CAP-ul model din satul Calacea. Fiindca ferma statea destul de prost, septelul a fost imbunatatit cu vite -importate- din comuna bihoreana Madaras. Evident ca intaiul cizmar al patriei nu a remarcat ca vacile erau dintr-un alt soi (Hollstein) decat cel pe care il anuntase presedintele de CAP (Baltata romaneasca).
Probleme la vezica
In septembrie 1982, cuplul Ceausescu urma sa deschida anul universitar la Institutul Politehnic din Iasi. La ultimele verificari pe traseu, staff-ul dictatorului a constatat ca, la parterul cladirii, acolo unde tovarasu* urma sa-si transmita mesajul catre tineretul studios, nu se afla nici un WC. Cunoscute fiind problemele de rinichi ale secretarului general, au fost convocati rectorul, prorectorii, dupa care s-a construit un WC, care a fost vopsit la repezeala.
Pe 15 septembrie, Ceausescu a ajuns la institut si a cerut sa mearga la baie. Inconjurat de garzile de corp, a apasat o data pe clanta, dar, surpriza! Usa nu s-a deschis. A mai incercat o data, dupa care a pus mana pe prohab si s-a uitat urat la agentii de paza, care s-au napustit in usa. Tovarasul a dansat nitel, olteneste, maruntel, in fata usii, care s-a deschis, in cele din urma. Primul gospodar al tarii a intrat demn in WC, iar martorii povestesc ca vopseaua, care nu era complet uscata, i-a murdarit sacoul muncitoresc.
La tras apa
La termocentrala pe sisturi bituminoase de la Crivina, din judetul Caras-Severin, o vizita a carmaciului a provocat, in 1983, construirea unui mic heliport pentru elicopterul prezidential. Alaturi a fost incropit un veceu autonom, de o singura persoana, cu un rezervor care se golea… dupa o singura tragere a apei. Securistii care colcaiau prin zona cu pistoalele la brau au desemnat un inginer stagiar pentru a avea grija de ipoteticul loc de golire a vezicii prezidentiale. Cu cateva ore inaintea aterizarii, paza s-a transformat in cosmar pentru stagiar, cand un general de securitate s-a usurat in toaleta improvizata, tragand apa la iesire. De la veceu la prima sursa de apa fiind mai mult de un kilometru, inginerul a transpirat serios: prima data pentru ca a avut de carat 10 litri de apa in timp record, apoi pentru ca a lasat obiectivul nesupravegheat. Cum nimanui nu i-a clocit ideea de a pune vreo bomba in privata prezidentiala si, nu in ultimul rand, fiindca tovarasul nu a avut, la coborarea din elicopter, probleme cu prostata, istoria nu a consemnat numele stagiarului.
Pantofarul sahist
Mult mai in largul lui se simtea Ceausescu ori de cate ori vizita -Clujana-. -Se vedea imediat ca a fost de meserie. La orice vizita de lucru isi baga nasul peste tot. Le lua la rand: piei, unelte, talpi, pantofi. Nu ii scapa nimic si era vesnic nemultumit. De fiecare data, descoperea nereguli si incepea sa dea indicatii.
Culmea e ca, la cizmarie, era chiar priceput-, isi aminteste, amuzat, Nicolae Ciovarnache, fost director al fabricii.
Un alt lucru la care se mai pricepea Ceausescu pare sa fi fost sahul. Cativa dintre fostii securisti insarcinati cu paza dictatorului pe perioada in care acesta statea la Cluj isi amintesc ca, aproape de fiecare data, Ceausescu se trezea in toiul noptii si ii chema sa joace sah pana aproape de ivirea zorilor. Cine castiga, nu e prea greu de ghicit.
Oricum ar fi stat lucrurile, cert este ca partidele de sah nocturne erau asteptate cu groaza de securisti, speriati de perspectiva ca ar putea sa faca o mutare gresita. Din fericire, a facut-o el. In iarna lui *89.
Dictator cu iz de busuioc
Copiii care ajungeau sa ofere buchete de flori celui mai iubit fiu al poporului erau foarte atent alesi: sa nu fie bolnavi, sa fie curati, sa aiba origine sanatoasa. In ultimii ani ai -Epocii de Aur-, ritualul era indeplinit, conform aceleiasi mascarade, de cativa copii care erau plimbati peste tot pe unde urma sa vina Ceausescu. Dupa ani si ani, unii dintre ei isi mai amintesc unele si altele despre -intalnirile istorice- cu Ceausescu.
– SOSIA. Una dintre fetitele de atunci, timisoreanca Cristina A., isi aminteste ca, uneori, in locul presedintelui aparea un individ care-i semana incredibil. Cristina, care este azi informatician, spune ca, totusi, nu l-a confundat niciodata pe Tovarasu* cu sosia sa. Motivul: de cate ori Ceausescu se apleca sa o sarute, simtea un puternic miros de busuioc.
– ANALIZE LA SANGE. In anul 1982, la una din vizitele lui Ceausescu in comuna Glimboca (judetul Caras-Severin), au fost alesi trei pionieri pentru a-i da flori carmaciului si a-i face urarile de rigoare. Codruta Bistrean, azi specialist in calculatoare, era unul dintre cei trei elevi atent selectionati. Ea isi aminteste ca au fost supusi unor analize medicale cum n-au mai facut pana atunci: li s-a luat sange si au fost consultati in amanunt, pentru ca nu cumva sa-i transmita vreun virus pe sub cozoroc tovarasului.
– PANTOFI CU VATA. In toamna lui 1978, Serban Cartis, azi reporter PRO TV la Oradea, abia ajuns la scoala, a fost selectat printre cei cativa copii care au avut -onoarea- de a fi pupati de Nicolae Ceausescu: -Aveam pe frunte un semn care mi-a aparut in acei ani si, mai tarziu, a trecut la fel de neobservat cum imi aparuse. Fireste ca n-a putut sa scape vigilentei tovarasilor. Au vrut sa ma respinga. Apoi, dupa cateva analize, si-au dat seama ca nu era ceva contagios. Am trecut testul. (…) Trebuia sa purtam un anumit model de pantofi, iar noi nu gasisem la magazin decat cu trei numere mai mari, restul am completat cu vata. Desi, fiind baiat, mi s-a spus ca trebuie sa-i dau florile Elenei, eu am fugit tinta spre Ceausescu. Nu stiu de ce, dar nu-mi placea Savanta. Cand mi-au spus ca trebuie sa merg la ea, m-am hotarat sa fug spre presedinte. Am ajuns primul, i-am dat florile si el m-a pupat pe frunte-.
Sunca de carton
La sfarsitul anilor *80, Piata -Maria- din Timisoara a fost aleasa pentru turnarea unui lung metraj a carui actiune se petrecea in perioada interbelica. Cu o seara inaintea filmarilor, zona a fost impanzita cu reclame si firme de magazine care sugerau atmosfera anilor *30. In fata unei tutungerii, transformate in macelarie cu o seara inainte, s-a format, la ora 1.00 noaptea, o coada de cateva zeci de persoane, atrase de o sunca enorma – care era, de fapt, de carton vopsit – agatata deasupra magazinului. Zadarnic a incercat vanzatoarea tutungeriei, dimineata, sa le explice oamenilor cum stau lucrurile. Ei erau convinsi ca se va vinde carnea -pe sub mana-. Conflictul a fost dezamorsat doar cand o delegatie vigilenta a celor de la coada a controlat in amanunt -macelaria-.
Trasnai si la Deva
PARABOLICE ECONOMICE. La sfarsitul anilor *80, la Deva, Ceausescu a observat pe terasele blocurilor multe ciudatenii rotunde, care aratau ca niste farfurii mari. Intreband ce sunt si la ce folosesc acele castroane uriase, dictatorului i s-a raspuns ca sunt instalatii pentru reducerea consumului electric, care capteaza caldura soarelui si o transforma in energie. Scena se consuma in plina febra nationala a instalarii antenelor parabolice.
OMAGIU MAIDANEZULUI. In 1987, intr-o zi torida, era asteptat la Deva Nicolae Ceausescu, impreuna cu -toa*sa de munca si de viata-. Bineinteles, -cetatenii entuziasti- erau adunati din fabrici si scoli de la orele diminetii, chiar daca cuplul conducator avea sa vina abia dupa-amiaza. Fierband de plictiseala, multimea nu mai stia cum sa isi treaca timpul. La un moment dat, pe mijlocul bulevardului a intrat un caine vagabond, iar cineva a strigat: -Vineee!-. In secunda urmatoare, toata lumea a inceput sa ovationeze… Iar maidanezul a trecut tantos, spre disperarea securistilor din multime.
OZN-uri DE EFECT. Tot la Deva, a ajuns de notorietate un spectacol de 23 august, montat cu pionieri si soimi ai patriei pe stadionul din oras. La finalul -dansurilor tematice-, care au fost filmate, copiii, bucurosi ca au scapat de stresul repetitiilor care durau saptamani intregi sub soarele de august, au aruncat in sus tot ce le-a cazut in mana. Majoritatea, capacele de conserve care erau puse pe gazonul terenului de fotbal (invizibile din tribune) care sa asigure alinierea perfecta. Mii de -ozn-uri- au zburat instantaneu, mai-marii partidului primind sincere felicitari de la centru pentru nota originala in care s-a incheiat spectacolul omagial.
Altele si altele
– Dupa prima vizita a lui nea Nicu la Timisoara, care s-a lasat cu un gainat pe basca lui, un anume Marchis a primit ordin pe linie de partid sa faca ceva cu porumbeii din piata orasului, loc in care dictatorului ii placea sa-si tina discursurile catre natiune. Zburatoarele dadeau bine ca decor in -lupta pentru pace-, dar aveau marele cusur ca se gainatau chiar si pe capetele suitei conducatorului mult iubit. Disperat, omul insarcinat cu -dosarul porumbelul- a imbatat zburatoarele cu paine imbibata in votca si tuica!
– In 1986, capii judetului Brasov l-au dus pe Ceausescu sa viziteze sala in care, in 1936, a fost condamnat la 2 ani si 6 luni puscarie pentru propaganda comunista. Dupa ce a intrat, Ceausescu a facut o criza de nervi: sala, frumos aranjata, nu era aceea! Locul bun se afla in alta parte a orasului! Seful Comisiei Judetene pentru Educatie Socialista si seful Muzeului de Istorie au fost demisi imediat.
– -Ecranul televiziunii noastre ne ofera imaginea tovarasului Nicolae Ceausescu strabatand toate santierele noastre, strangand mainile oamenilor muncii, intretinandu-se la toate treptele productiei asupra metodelor de lucru si a rezultatelor obtinute, propunand solutii in domeniile cele mai diferite ale activitatii obstesti-, punea Serban Cioculescu punctul pe pingea in -Contemporanul-, in 26 ianuarie 1973.
Daca doriti sa v-amintiti…
Pe vremea -celui mai iubit fiu al poporului-, in perioada inca -buna- a TVR, programul TV, care inca nu se redusese la doar doua ore, arata in felul urmator: -Luni, 30 august 1982. 15.00 – Emisiune in limba maghiara; 17.50 – 1001 de seri (desene animate cu Mihaela); 20.00 Telejurnal; 20.25 – Orizont tehnico-stiintific; 20.45 – Pe agenda invatamantului. Concursurile de admitere; 20.50 – Cadran mondial; 21.10 – Roman-foileton: ?çPastorala *43?ê (episodul 1). Productie a televiziunii olandeze; 21.55 – Telejurnal; 22.05 – Din albumul celor mai frumoase melodii populare-.
Top 5 bancuri
Pana la sfarsitul lui 1989, bancurile cu un singur erou, cu Marele Erou, erau in floare. Iata, alese la intamplare, cinci dintre ele (ultimul de-a dreptul vizionar), care au circulat atunci si vor mai fi circuland si astazi, printre cei care au trait acele vremuri.
1. Pe vremea lui Ceausescu, iese un timbru cu el insusi. Carmaciul, deghizat, se duce la un oficiu postal, sa vada cum se vinde timbrul. -Nu se vinde-, zice functionarul. -De ce?- -Nu se lipeste-. Ia Ceausescu un timbru, scuipa pe el, il pune pe plic si-i arata functionarului: -Uite, se lipeste!- -Da, spune functionarul, dar toti scuipa pe partea ailalta…-
2. In Rai, Dumnezeu palavrageste cu niste romani: -Cum o duc moldovenii tai, Stefane?- -Rau, Doamne… Jumate-s in CAP, jumate-n URSS.- -Da ardelenii tai, Iancule?- -Binisor Doamne… Jumate-s in CAP, jumate-n RFG!- -Da* oltenii tai, Tudore?- -Exceptional, Doamne!- -Cum asa?- -Pai jumatate-s in CAP, jumatate-n CC…-
3. Ceausescu cere de la Securitate: -Aduceti-mi-l pe acela care face toate bancurile cu mine!- I-l aduc. Spune Ceausescu: -De ce faci numai bancuri cu mine? Vreau sa te vad ca faci unul fara mine!- Omul se gandeste putin si zice: -Tovarasa e insarcinata!- -Nu cu mine, am spus!- -Da* cine a zis ca e cu tine?-.
4. Comandantul santierului Canalul Dunare – Marea Neagra intampina un nou detinut: -Ai o condamnare de 50 de ani de munca fortata. Care-i motivul?- -Am zis ca Ceausescu e idiot si am luat 10 ani pentru insultarea prim-secretarului, 10 pentru insultarea partidului si 30 pentru divulgarea secretului de stat.-
5. Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe patul mortii, ii da lui Ceausescu trei plicuri sigilate: -In primul ai indicatii pentru cum sa te descurci in situatiile grele, in al doilea, pentru situatiile foarte grele, iar in al treilea, pentru situatiile catastrofale-. Moare. Apare situatia grea. Nea Nicu deschide primul plic: -Pune vina pe mine!-. Situatie foarte grea, al doilea plic: -Pune vina pe Occident!-. Situatie catastrofala, al treilea plic: -Prepara trei plicuri sigilate!-
Romulus Deac (Clujeanul)