Home Reportaj SCRISOARE CATRE MOS CRACIUN

SCRISOARE CATRE MOS CRACIUN

DISTRIBUIŢI


Nu indraznesc sa viseze la jucarii sau la alte lucruri sofisticate. Se gandesc ca Mos Craciun nu este chiar atat de bogat, si atunci spera sa le aduca macar cateva dintre lucrurile pe care si le doresc cel mai mult.

Dorinta lor tainica e sa-l astepte pe Mosul intr-un loc caruia sa-i poata spune -acasa-. Sunt copii care nu au avut parte vreodata de un camin, de Sarbatorile cu un pom de iarna plin de daruri care sa fie numai al lor, de caldura unei familii care sa-i ocroteasca.

Cei mai multi au fost abandonati la nastere. Altii vin din familii sarace lipite pamantului.

Ca si cum asta n-ar fi fost de-ajuns, au fost batuti de soarta si cu o boala cumplita: sunt contaminati cu virusul HIV.

La acest sfarsit de an, copiii seropozitivi aflati in grija Centrului Guliver din Iasi au avut la teza la Limba romana un subiect inedit: o compunere cu titlul -Scrisoare catre Mos Craciun-, in care au scris tot ce si-ar dori sa primeasca de Sarbatori. Cadoul cel mai des intalnit in dorintele copiilor era sanatatea…

Casa din povesti

-Sa stii ca eu te astept cu nerabdare, Mosule. Eu as vrea, in primul rand, sa imi dai sanatate. Mie imi place de tine, pentru ca ai ochi caprui, barba alba ca zapada, hainele frumoase, rosii ca ghetutele. Eu as vrea sa merg, intr-o zi de iarna, cu renii tai frumosi. As vrea sa-ti spun o povestioara. Intr-o zi, eu mi-am inchipuit ca in ziua de Craciun voi primi sanatate de la tine si tot in ziua aia am primit in dar tot felul de rechizite si hainute. Te iubesc nespus de mult!- V.T. a primit nota 10 la teza de la Limba romana. Este unul dintre cei mai buni elevi din clasa a VII-a E de la Scoala Speciala -Constantin Paunescu- din Iasi. Ii plac foarte mult povestirile istorice. -As vrea sa am o caseta cu povestiri despre Stefan cel Mare si alti domnitori-, spune el.

-Mos Craciun, desi nu am fost cuminte, as dori sa-mi aduci o bicicleta de culoare albastra, un joc pe televizor si casete, calculator cu dischete si multe dulciuri, o masina teleghidata fara fir. Si as mai vrea sa-mi aduci acuarele si tot felul de pensule, ca sa pictez foarte multe picturi frumoase si pe tine, Mosule, sa te pictez-, scrie un baiat care ar vrea sa aiba macar bicicleta, daca nu se poate restul.

Macar o portocala

-Mos Craciune, daca esti atat de darnic, eu as vrea de la tine un ghiozdan cu rechizite si un set cu fular, caciula, manusi; atat as dori de la tine, daca poti sa-mi aduci-, scrie o fetita care isi mai doreste, daca se poate, si un casetofon ca sa asculte -Cenusareasa-.

Si-ar mai dori un trening si adidasi pentru ora de sport.

-Draga Mos Craciun, eu iti scriu aceasta scrisoare pentru a te ruga sa-mi aduci orice vrei tu. Daca vrei si nu ai bani, adu-mi o portocala, ca sa-mi aduc aminte de tine. Copiii isi fac brad de Craciun, iar eu s-ar putea sa nu-mi fac brad. Te mai rog ceva, draga Mos Craciun: sa-mi aduci si o maleta, pe gat, stralucitoare-, scrie o fetita care a marturisit ca nu a vazut niciodata un brad cu daruri.

-Eu imi doresc o chitara adevarata si o papusa Barbie. Mi-ar placea sa invat sa cant si sa merg la Scoala de muzica-, se destainuie o alta fata. Acasa mai are inca sase frati, iar familia nu ii poate cumpara nici macar rechizitele pentru scoala.

Batut de soarta

D. este trist pentru ca -Mos Craciun nu a venit niciodata acasa. Am vazut la alti copii si am simtit ca la mine nu a venit niciodata. Nu stiu de ce… As vrea sa primesc acuarele speciale si un joc pe televizor. Acasa am alb-negru, dar cred ca merge-. A fost depistat seropozitiv in clasa intai, cand urma cursurile unei scoli normale. A fost trimis la o scoala speciala, pentru ca profesorii au atras atentia familiei ca nu va fi primit in clasa de parintii celorlalti copii. Nu s-au elucidat conditiile in care a contactat virusul HIV. Medicii l-au diagnosticat dupa ce s-a imbolnavit de viroza respiratorie. Familia sa a locuit pana in 1990 la Petrosani, iar medicii au presupus ca a venit bolnav de acolo.

Fratii si parintii sai nu sunt seropozitivi, familia banuind ca s-ar fi imbolnavit in urma unui tratament medical. Singura persoana care are grija de el si de ceilalti doi frati este unchiul sau. -Le mai duc cate o banana, o portocala, ii ajut, in masura posibilitatilor. Locuiesc in apartamentul meu, dar nu pot face prea multe-, spune Valeriu Dumbrava.

Familia nu ii ofera nici pe departe conditiile pentru a urma cursuri de pictura. Tatal este unul dintre minerii disponibilizati si nu s-a mai angajat nicaieri. Singurul venit stabil al familiei sunt alocatiile copiilor si pensia de 800.000 de lei pe care o primeste mama ca insotitor de persoana cu handicap. -Tot ce imi doresc este sa urmez mai departe Scoala Populara de Arta. O masa pentru pictura, acuarele si pensuli-, spune baiatul.

Profesoara a strans bani din sponsorizari pentru a-i plati cursurile, insa nu sunt suficienti si pentru semestrul urmator. Este unul dintre cei mai talentati elevi din scoala si a luat numai premiul intai, in fiecare an. D. ar vrea sa ajunga un pictor de renume, sa-si expuna tablourile la expozitii.

Suferinta in tacere

Copiii seropozitivi nu vorbesc niciodata despre boala lor. -Trebuie sa isi traiasca viata la fel ca toti ceilalti copii. Ne straduim sa le facem bucurii in fiecare zi, sa nu simta scoala ca o povara. Avem copii extrem de talentati la desen si pot concura alaturi de cei de la scolile normale. Ii incurajam si facem tot posibilul sa-si puna in valoare aptitudinile-, spune profesoara lor.

Asculta muzica, preferintele lor impartindu-se intre Andreea Antonescu si Andreea Balan. Se uita la emisiuni de jocuri si concursuri si spera ca vor merge, intr-o zi, sa castige foarte multi bani. Nu numai pentru ei, ci si pentru ceilalti, pentru toata scoala.

Vor sa-si cumpere tot ce si-au visat vreodata. Daca ii intrebi ce si-ar dori cel mai mult si mai mult, spun, simplu: sanatate. Pentru ca impart aceeasi suferinta.

Dorinta clasei

Daca l-ar intalni personal pe Mos Craciun, i-ar spune sa se duca la directorul scolii, Sorin Danila, si sa le aduca o sala de clasa frumoasa, cum au vazut la alte scoli. Banci cu pupitre, pentru ca nu au unde sa-si puna caietele. Tabla este chinul clasei, este veche, din lemn, si nu pot sa scrie la lectie. Vor si o sala de sport, biciclete, calculatoare, rechizite si macar un casetofon, ca sa asculte si ei povesti…

Fiecare copil bolnav de HIV/SIDA primeste o alocatie zilnica de hrana de 77.000 de lei. Medicamentele sunt asigurate prin Programul National de Sanatate. La Scoala Speciala -Constantin Paunescu- functioneaza patru clase speciale pentru copiii bolnavi de HIV/SIDA.

Romania, patria copiilor seropozitivi

Din 5.629 de copii bolnavi de SIDA inregistrati pana in prezent in Romania, reprezentand jumatate din numarul total al minorilor din Europa afectati de aceasta boala, circa 80% s-au nascut din mame sanatoase si au fost contaminati cu virusul HIV in perioada regimului comunist, prin folosirea instrumentelor nesterilizate sau prin transfuzii cu sange netestat. In intreaga lume se estimeaza ca numarul bolnavilor de SIDA depaseste 30 de milioane, in unele tari neexistand o statistica exacta. SIDA este provocata de virusul imunodeficientei umane (HIV). Prin distrugerea celulelor de baza ale sistemului imunitar, HIV anihileaza progresiv capacitatea organismului de a se apara impotriva infectiilor si a anumitor forme de cancer. La ora actuala nu exista nici un vaccin care sa ofere protectie impotriva HIV. Virusul se transmite prin contact sexual si cu sange infectat.

Generozitatea unui star

In urma cu cateva zile, solistul trupei U2, Bono, a devenit ambasadorul de imagine al unei campanii de ajutorare a copiilor infectati cu HIV. Considerat unul dintre cei mai cunoscuti sustinatori ai cauzei, Bono participa la numeroase manifestari filantropice, ale caror fonduri sunt trimise institutiilor ce au grija de copiii seropozitivi. Acum cateva zile, Bono impreuna cu secretarul american al Trezoreriei, Paul O*Neill, au efectuat un turneu in Africa, in Ghana, Etiopia, Uganda si Africa de Sud, pentru a evalua consecintele maladiei SIDA in randul populatiei locale. El este unul dintre promotorii campaniei -Craciunul Copiilor-, actiune in urma careia aproape sase milioane de copii vor primi cadouri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.