Nu doar Romania si Bulgaria spera sa aiba motiv de sarbatoare la 1 ianuarie, ci si Slovenia. Ministrii de finante ai Uniunii Europene au confirmat ca fosta republica iugoslava va deveni la inceputul anului viitor a treisprezecea membra a zonei euro, prima tara fosta comunista care va adopta moneda unica europeana.
Mandrie nationala
Ciprul a confirmat ca spera sa indeplineasca toate criteriile pentru a adopta euro in 2008, dar tarile mai mari precum Polonia si Ungaria vor mai astepta cativa ani. Corespondenta BBC Oana Lungescu s-a aflat recent in Slovenia pentru a urmari pregatirile la fata locului.
O petrecere extravaganta la Ljubljana, cu lumini de stroboscop albastre si dansatori vopsiti in argintiu din cap pana-n picioare. Nu e inca lansarea noii monede, ci doar a unui nou model de… frigider.
Fabricantul e Gorenje, cea mai mare firma de produse menajere din Slovenia si exportatorul numarul unu al tarii. Pentru directorul ei, Franjo Bobinac, euro e o chestiune de prestigiu national.
-Suntem mandri-, mi-a spus domnul Bobinac, -e foarte important pentru imaginea si identitatea Sloveniei-. -Suntem o tara mica de numai doua milioane de locuitori, deci mai intai trebuie sa facem reclama tarii insasi pentru a ne putea vinde mai bine produsele-.
La principala fabrica Gorenje, mii de muncitori asambleaza peste trei milioane de frigidere, masini de gatit si de spalat, majoritatea pentru export in restul Europei. Linia de productie se misca la fiecare cateva secunde, iar deasupra capului, un contor electronic arata in rosu numarul crescand al aparatelor finite. Firmele slovene si, mai ales, bancile vor trebui sa cheltuiasca pana la un milion de euro pentru a-si adapta computerele la noua moneda.
Pe masura ce unele preturi cresc, si muncitorii vor cere salarii mai mari, dupa cum explica Zan Zeba, lider sindical la Gorenje.
-Sper ca n-o sa fim platiti intotdeauna mai putin ca cei din vest, trebuie sa atingem si noi nivelul salarial din Germania sau Austria-, a spus Zan.
Cea mai bogata dintre tarile foste comuniste
Salariul mediu la fabrica lui e de 600 de euro pe luna, caci Slovenia e deja cea mai bogata dintre tarile foste comuniste. Toate aceste tari s-au angajat sa adopte euro mai devreme sau mai tarziu, dar criteriile sunt foarte stricte – un deficit bugetar sub 3%, rata inflatiei la nivelul celor mai scazute din Europa, in prezent 2,6%, si datoria publica sub 60% din bugetul national.
Ministrul sloven de finante, Andrej Bajuk, si-a facut deja toate calculele. Dar chiar si el are nevoie de un calculator ca sa transforme pretul unei mese la restaurant din tolari in euro. Fiecare familie din Slovenia va primi un calculator gratis, pentru a evita ca vanzatorii sa profite de rata de schimb foarte complicata pentru a mari preturile.
-Rata de schimb e 239,67 tolari pentru un euro, deci preturile pot creste daca sunt rotunjite in sus, ceea ce ar putea avea un efect important asupra inflatiei-, recunoaste domnul Bajuk.
-Dar nu numai guvernul trebuie sa monitorizeze evolutia preturilor. Intr-o economie de piata, spune domnul Bajuk, consumatorul e inspectorul cel mai sever.-
In piata principala din Ljubljana, toate preturile – de la capsuni la cartofi – sunt afisate in tolari si euro, iar la unele tarabe apare chiar si rata de schimb.
Slovenia a invatat din greselile tarilor vecine, precum Italia, unde preturile au crescut rapid dupa introducerea monedei unice.
Preturi in tolari si euro
Din martie, afisajul dublu al tututor preturilor e obligatoriu prin lege, pentru ca oamenii sa se obisnuiasca cu ele si sa vada mai repede eventuale schimbari.
Desi peste 60 la suta din sloveni sunt gata sa renunte la moneda lor, cei pe care i-am intalnit in piata au si dubii.
-Cred ca va fi greu la inceput si o sa cheltuim mai multi bani-, mi-a spus o tanara.
-E si bine si rau- – a adaugat un barbat -, -preturile o sa creasca sigur, cum se si intampla deja, dar cred ca economia se va stabiliza-.
Unul din patru sloveni e pensionar si cei care participa la un curs de gimnastica la un club din Ljubljana au vazut multe monede la viata lor. Dinarul iugoslav, care-a adus inflatie de peste 2.000 la suta, a fost inlocuit in doar cateva zile, dupa independenta, cu tolarul.
Pentru euro, va fi nevoie de si mai multe schimbari – inclusiv o reforma a sistemului generos de pensii, necesara pentru a mentine echilibrul bugetar.
Vinko Gobec, presedintele asociatiei pensionarilor, crede ca pretul e prea mare. -Sunt dezamagit ca unii oficiali europeni impun aceasta reforma a pensiilor-, spune domnul Gobec.
Pensiile au fost deja reduse si nu mai e nevoie de o noua reforma inainte de 2020 – problemele nu pot fi rezolvate pe seama celor batrani si bolnavi.
Guvernul sustine insa ca reforma pensiilor va trebui facuta oricum, ca in toate tarile europene unde societatea imbatraneste rapid. Cu toate sacrificiile, slovenii – batrani sau tineri – se pregatesc sa sarbatoreasca la 1 ianuarie. Ţara lor, care a aniversat acum doua saptamani 15 ani de independenta, va deveni in curand membra a zonei euro, cel mai select club al Europei.(BBC)